Ekstra Bladet

AT DØ AF ... SORG

’ Tiden læger alle sår’ er et velkendt ordsprog blandt danskerne. Håbet er nemlig, at sorgen automatisk lægger sig med tiden, men den kan i værste tilfælde have fatale konsekvens­er

- MARIA ALEXANDRA SIMONSEN redaktione­n@ eb.dk

Psykoanaly­tikeren Sigmund Freud påpegede i sin levetid, at sorg kommer i faser, og at den sorgramte med tiden og med trøst vil nå frem til en situation, hvor sorgen bliver lettere. Sådan er det bare ikke for alle.

Der er tidligere set eksempler i ind- og udland, hvor sorg har haft en dødelig udgang.

Det er særligt et nyt fænomen kaldet ’ broken heart syndrome’, som kan forårsage dette. Fænomenet kender overlæge og klinisk lektor Lene Holmvang fra afdeling for hjertesygd­omme Rigshospit­alet, godt til.

– Sorg kan godt slå dig ihjel, men det er sjældent, at den faktisk gør det. Broken heart syndrome medfører en lammelse af hjertemusk­len, som de fleste mennesker kommer sig fint over, men som nogle få kan reagere kraftigere på, siger overlæge Lene Holmvang og fortsætter:

– Nogle får alvorlig hjerterytm­eforstyrre­lse og dør af det. □ller også bliver hjertet så dårligt fungerende, at der udvikles en livstruend­e choktilsta­nd.

Trykken for brystet

Lene Holmvang forklarer, at når vi udsættes for fysisk eller psykisk belastning, har vi en kampflugt- funktion i hjernen, der bliver aktiveret. Det medvirker til, at der sker en masse ting i kroppen. Blandt andet frigives stresshorm­oner fra binyrerne, som påvirker hjertet til at slå hårdere og hurtigere.

Det er netop denne type belastning af kroppen, som det ikke er alle, der kan tåle, og det er oftest kvinder efter overgangsa­lderen, der rammes.

– Symptomern­e kan være ret forskellig­e hos den enkelte. Det afgørende for at få stillet diagnosen er, at patienten får lavet et hjertekard­iogram (ekg, red.). Ved broken heart syndrome trækker hjertet sig sammen i et særligt mønster, forklarer Lene Holmvang og uddyber:

– Det er symptomer som sygdomsføl­else, åndenød og trykken for brystet. Rigtig tit vil sundhedspe­rsonale få en mistanke om, at der er tale om en blodprop i hjertet.

Overlægen påpeger dog også, at mange mennesker bliver ramt af både stress, sorg, chok og forskrække­lser uden at blive ramt af broken heart syndrome.

Kontakt lægen

Står man i en livsændren­de situation, hvor man har mistet en ægtefælle eller er ked af noget andet og samtidig har det fysisk dårligt, er lægens opfordring klar:

– Det er vigtigt at kontakte sundhedsvæ­snet, hvis man oplever, at kroppen reagerer på ting som sorg med åndenød eller lignende. Man kan ikke vide, før man er grundigt undersøgt, om det er en blodprop, eller om det er broken heart syndrome, siger Lene Holmvang.

 ?? ??
 ?? ILLUSTRATI­ON: GETTY IMAGES ?? Hjertet er en komplicere­t størrelse, og forskellig­e menneskers udgaver af det vitale organ kan reagere forskellig­t på diverse udfordring­er.
ILLUSTRATI­ON: GETTY IMAGES Hjertet er en komplicere­t størrelse, og forskellig­e menneskers udgaver af det vitale organ kan reagere forskellig­t på diverse udfordring­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark