Ekstra Bladet

Instruktør: Nogen skulle sige fra, men mødte modstand

- Det handler ikke bare om de specifikke mennesker, men også eventuelle fremtidige ofre

Det har været vigtigt for Kasper Barfoed, der er instruktør på serien, at den var tro mod de grundlægge­nde fakta. Men nogle karakterer er slået sammen, og der er også kronologie­r, der er ændret en smule.

Han fik idéen til serien, da han læste Kristian Corfixens bog ’ Sygeplejer­sken’. Her gik det op for ham, hvor mange der under retssagen fortalte, at de havde set ting eller haft mistanke om ting i flere år, men ikke gjorde noget, eller som, når de gjorde noget ved det, blev lukket ned eller udskammet.

Han ville gerne placere publikum i hovedet på Pernille og vise, hvad hun var oppe imod.

– Selvfølgel­ig var der nogen, der skulle sige fra, men i situatione­n var det svært, og det mødte enormt meget modstand.

– Hvorfor bruger du de rigtige navne på aktørerne?

– Jeg syntes, at der var en pointe i at pege på, at det her er en virkelig sag, og stå ved, at det var det her, der skete. Vi er nødt til at gøre noget ved, at hun løb ind i et system, som prøvede at lukke hende ned og beskytte sig selv. For mig var der også en forpligtel­se til, selvom man begår nogle fiktive greb, så meget som overhovede­t muligt at stå ved de virkelige begivenhed­er.

– Kunne man ikke det uden at bruge de rigtige navne?

– Det kunne man godt, men jeg følte, at det ville være for nemt at afvise. At det er bare for sjov. Det er bare nogen, der har fundet på det.

– Det er en forholdsvi­s ny sag, hvor mange har følelser i klemme. Hvilke overvejels­er har I haft om at lave en fiktionsse­rie, der går så tæt på virkelighe­den?

– Jeg synes, at det er supervigti­gt at snakke om det som en aktuel sag. Hvad gør vi næste gang? Er vi sikre på, at en whistleblo­wer tør stille sig frem? Er der en sikker og tryg måde? Vil man blive lyttet til? Så selvom jeg godt kan forstå, at det som pårørende kan være hårdt at se på, så synes jeg, at det har et højere formål. Og det vil jeg håbe, at de også vil synes. Det handler ikke bare om de specifikke mennesker, men også eventuelle fremtidige ofre.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX ?? Kasper Barfoed (forrest) vil med sin serie sætte fokus på, hvor mange der havde set ting eller haft en mistanke til sygeplejer­sken. Bagest står forfattere­n til bogen ’Sygeplejer­sken’, Kristian Corfixen.
FOTO: LISELOTTE SABROE/ RITZAU SCANPIX Kasper Barfoed (forrest) vil med sin serie sætte fokus på, hvor mange der havde set ting eller haft en mistanke til sygeplejer­sken. Bagest står forfattere­n til bogen ’Sygeplejer­sken’, Kristian Corfixen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark