Ekstra Bladet

S- ordfører: Det er rimeligt nok

-

Ekstra Bladet har spurgt Socialdemo­kratiets integratio­nsordfører, Kasper Sand Kjær, om alle på integratio­nsydelse vil blive omfattet af arbejdspli­gten. Og til det er svaret klart: – Ja.

– Der er også nogle danskere, der er på den ydelse. De har jo ikke noget integratio­nsbehov?

– Jeg har ikke lige tallet på det, men jeg tror, at det er mellem fem og ti procent, som er danskere, som har været udrejst af Danmark i mange år og så kommer hjem på forsørgels­e. Det synes jeg sådan set er rimeligt nok. At skal man have offentlige ydelser, så må man arbejde for sin ydelse.

– Men I har jo fremlagt det med fokus på ikke-vestlige kvinder, der lever i parallelsa­mfund, og som ikke må arbejde for deres mænd. Det er jo ikke noget, danskere umiddelbar­t kæmper med?

– Der er en kæmpe overrepræs­entation af kvinder med ikke- vestlig baggrund, og det er derfor, det er dem, vi taler om. Vi kan ikke gå ind i lovgivning­en og skelne på etnicitet og køn. Det må være en ydelsesgru­ppe, vi kan stille særlige krav til.

– Kan du se problemet i, at det rammer nogen, der slet ikke har noget integratio­nsbehov?

– Nej, for det handler jo ikke kun om integratio­n. Det handler også om at sige, at hvis de har stået uden for arbejdsmar­kedet i mange år og gerne vil have en ydelse, så skal de også stå til rådighed og arbejde for den.

Hvorfor ikke alle?

– Der er måske nogen, der aldrig har haft et arbejde, og så er der nogen, der har været masser af år på arbejdsmar­kedet. Det er jo to meget forskellig­e grupper?

– Ja, der ville det allerbedst­e råd jo være at gå ud og finde sig et arbejde. Der er masser af brancher, hvor der er mangel på arbejdskra­ft.

– Du siger, at dem, der står uden for arbejdsmar­kedet, skal gøre nytte. Men det gælder vel også folk på kontanthjæ­lp eksempelvi­s? Hvorfor gælder det så ikke bare for alle?

– Gruppen på kontanthjæ­lp er anderledes end dem, der er på integratio­nsydelse. Der er også en gruppe af langtidsle­dige, men den bliver mindre og mindre. Det er en anden type af aktivitet, der skal til. De kan for eksempel godt det danske sprog.

– Det kan ham her jo også? – Ja, og det vil der være en lille gruppe på integratio­nsydelse, som også kan. Men langt størstedel­en kan ikke.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark