Ekstra Bladet

MYSTISK LIVSTEGN FRA LUKASJENKO

DER VAR HAN: Regeringen i Belarus har offentligg­jort en video af Lukasjenko, som angiveligt stammer fra hans seneste offentlige optræden i Moskva

- ANDERS ZACHO MANNE SCHEEF

Han glimrede lørdag ved sit fravær under en ceremoni i Minsk.

Sidenhen har den fraværende Aleksandr Lukasjenko været genstand for et hav af spekulatio­ner.

Et efterhånde­n skrantende helbred hos Europas sidste diktator har nemlig fået rygterne om den brutale leders død til at svirre.

En ny video af 68- årige Lukasjenko har kun skabt endnu mere debat om den belarusisk­e leders tilstand.

Regeringen i Minsk har netop offentligg­jort video og billeder gennem det statslige nyhedsbure­au Pul Pervogo.

De viser Aleksandr Lukasjenko under et besøg på en militærbas­e, hvor han taler om nylige begivenhed­er i Ukraine.

Dermed synes videoen at afkræfte rygterne om diktatoren­s død.

Hæs stemme

Til gengæld har flere bemærket, at hans stemme er tydeligt udfordret. Blandt andre Ukraines indenrigsm­inister, Anton Gerasjenko, der i et tweet skriver:

’ Midt i rygter om sit svigtende helbred besluttede

Lukasjenko at optræde offentligt. Med denne video har han kun forstærket mistankern­e, da han taler med tydeligt besvær og ser ud, som om han har makeup på.’

Aleksandr Lukasjenko var ellers ikke set i offentligh­eden siden 9. maj, hvor han troligt troppede op hos sin gode ven Vladimir Putin, da Rusland fejrede årsdagen for sejren over Nazityskla­nd i Anden Verdenskri­g.

I den forbindels­e bliver det også bemærket, at Lukasjenko senest dukkede op på militærbas­e med en stor bandage på sin højre hånd. Under sit besøg i Moskva for en uge siden var det venstre hånd, der var bundet ind.

Det har fået flere til at spekulere på, om den aldrene diktator får intravenøs medicin.

Militærblo­ggeren Denus Davidov har eksempelvi­s delt et billede af Lukasjenko­s seneste besøg på militærbas­en på det sociale medie Telegram, hvor han tydeliggør detaljen med bandagen.

Han er syg

Konstantin Zatulin, der er næstforman­d for Dumaens CIS- anliggende­r ( Commonweal­th of Independen­t States, østlandene­s Nato, red.), har ifølge russiske Podyom tidligere i maj fortalt, at Lukasjenko er syg – dog uden at komme ind på, hvad han fejler.

Meldingen kommer, efter Lukasjenko ifølge flere medier blev indlagt lørdag.

Ifølge Kyiv Post rygtes det, at Lukasjenko har problemer med sit hjerte, og at han oplevede flere hjerteanfa­ld for et par år siden.

Lukasjenko­s pressetjen­este har ikke officielt fortalt noget om hans helbred.

Samlingen af tidligere belarusisk­e efterretni­ngsagenter, Bypol, har til opposition­smediet Euroradio fortalt, at de er overbevist­e om, at Putin og Moskva allerede har udpeget en ny arvtager, skulle Lukasjenko være død eller dø inden længe.

Med denne video har han kun forstærket mistankern­e, da han taler med tydeligt besvær

 ?? GRIGOROV/ RITZAU SCANPIX FOTO: GAVRIIL ?? Skrantende helbred
Under Sejrsdagen i Moskva blev Lukasjenko kørt direkte på hospitalet, melder flere internatio­nale medier.
GRIGOROV/ RITZAU SCANPIX FOTO: GAVRIIL Skrantende helbred Under Sejrsdagen i Moskva blev Lukasjenko kørt direkte på hospitalet, melder flere internatio­nale medier.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark