Ekstra Bladet

VESTENS FORTABTE HÅB

PUTINS INDERKREDS: Dmitrij Medvedev har været altafgøren­de for Putins magtpositi­on. Engang repræsente­rede han et håb om et mere moderne Rusland, men den tidligere bløde teknokrat er nu sprunget ud som hardliner

- PETER KELDORFF

Engang blev Dmitrij Medvedev set som et moderat håb for fremtidens Rusland. En mand som kunne reformere Rusland og skubbe landet i en mere moderne og vestlig retning. Den tid er endegyldig­t forbi – for de seneste år har den tidligere præsident forsøgt at gøre sig så ekstrem som mulig.

– Det er muligt at forestille sig et scenarie, hvor et russisk skib stationere­t i Nordsøen strategisk kunne bombe Haag med et krydsermis­sil, skrev Medvedev på sin Telegram- kanal kort efter at Den Internatio­nale Straffedom­stol ( ICC) i marts udstedte en arrestordr­e på Vladimir Putin.

Den tidligere så bløde teknokrat, der modsat de fleste andre af Putins inderkreds ikke stammer fra efterretni­ngstjenest­erne, forsøger nu desperat at brande sig som en af Kremls høge. Det sker fra stillingen som viceforman­d for Ruslands sikkerheds­råd.

Lyttede til heavy metal

– For at holde sig i toppen bliver man nødt til at komme med den slags udmeldinge­r. Han bliver nødt til at tale et ekstremt sprog for at holde sig i Putins inderkreds, udtaler Jørgen Staun, ekspert i russisk sikkerheds­politik og lektor ved Forsvarsak­ademiet til Ekstra Bladet.

Selvom Medvedev ligesom Putin er opvokset i

Skt. Petersborg, stammer de to nære allierede fra dybt forskellig­e kår. Mens Putin var KGB- agent i 1970’ erne, var Medvedev en drømmende teenager, der lyttede til Black Sabbath, Led Zeppelin og Deep Purple, selvom de var på Sovjetunio­nens sorte liste over ondskabsfu­ld, vestlig imperialis­tisk musik. Medvedev elskede de vestlige heavyhelte så meget, at han fik Deep Purple på besøg i præsidentb­oligen, da han var præsident i 2011.

Han bliver nødt til at tale et ekstremt sprog for at holde sig i Putins inderkreds

Medvedev blev uddannet jurist og lærte Putin at kende i 1990’ ernes Skt. Petersborg. Han havde efterfølge­nde flere stillinger under Putin. Da Putin rykkede til Moskva, hev han Medvedev med sig.

Han blev præsidente­ns kampagnech­ef, da Putin vandt præsidentv­alget i 2000. Medvedev har også fungeret som Putins stabschef, blev gjort til bestyrelse­sformand for det vigtige energisels­kab Gazprom i 2002 og udnævnt til vicepremie­rminister i 2005.

I 2008 foregik der en absurd byttehande­l, som hele verden kunne følge med i.

Putin skulle nemlig bruge en arvtager til præsidentp­osten. For den russiske forfatning sagde dengang, at præsidente­n ikke måtte sidde i to efterfølge­nde perioder.

Putins bløde skødehund

Valget faldt på Dmitrij Medvedev, som ’ mystisk’ nok udtalte i sin første valgtale, at han ville gøre Putin til premiermin­ister,

hvis han blev valgt. Nogle eksperter mener, at Medvedev fik posten, fordi han ikke havde en fortid i KGB, militæret el lerandre sikkerheds­tjenester.

Derfor havde han ikke en potentiel magtbase, og Putin kunne dermed fastholde sit greb om magten, selvom han ’ kun’ var premiermin­ister.

Medvedev var præsident fra 2008- 2012, og mange i Vesten samt reformvenl­ige russere troede, at han ville gøre Rusland mere demokratis­k. Medvedev forsøgte sig da også med en række reformer og spiste cheeseburg­ere med den daværende amerikansk­e præsident Barack Obama i forsøget med at genstarte forholdet mellem USA og Rusland.

I 2012 gik byttehande­len den modsatte vej. Putin kom tilbage som præsident, og Medvedev blev premiermin­ister.

En post han sad på lige indtil 2020, hvor Pu tinlavede en rækkemarka­nt eforfatnin­gs m æs sige ændringer.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Hardliner
Tidligere præsident, af navn om ikke andet, Dmitrij Medvedev er gået fra blød reformator til hård banan. Det synes at være et krav, hvis man vil forblive på god fod med Putin.
FOTO: RITZAU SCANPIX Hardliner Tidligere præsident, af navn om ikke andet, Dmitrij Medvedev er gået fra blød reformator til hård banan. Det synes at være et krav, hvis man vil forblive på god fod med Putin.
 ?? ??
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Dmitrij Medvedev på besøg i Kalashniko­v- koncernen i januar i år.
FOTO: RITZAU SCANPIX Dmitrij Medvedev på besøg i Kalashniko­v- koncernen i januar i år.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Trommeslag­er Ian Paice og forsanger Ian Gillan fra Deep Purple i audiens hos Medvedev. Også Elton John og Bono besøgte Medvedev i præsidentt­iden.
FOTO: RITZAU SCANPIX Trommeslag­er Ian Paice og forsanger Ian Gillan fra Deep Purple i audiens hos Medvedev. Også Elton John og Bono besøgte Medvedev i præsidentt­iden.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark