Ekstra Bladet

MÅTTE BETALE DAGPENGE TILBAGE

YDMYGET IGEN: Under sit job som forsvarsat­taché har prins Joachim ved en fejl modtaget dagpenge, som nu er blevet betalt tilbage

- PERNILLE CHRISTENSE­N PETER JEPPESEN

Prins Joachim er endnu en gang blevet ydmyget.

Denne gang er det ikke hans familie, men hans arbejdsgiv­er, der står for ydmygelser­ne.

Da prinsen blev hyret som forsvarsat­taché, lød det, at hans ’ job’ ikke ville belaste Forsvaret økonomisk. Til gengæld kunne Joachim beholde sin apanage, der er væsentlig højere, end hvad hans kolleger på tilsvarend­e niveau får.

Men ’ Jokke’ har ved en fejl fået i både pose og sæk – både royale årpenge og statslige tillæg.

I tre år har den apanagebet­alte prins modtaget dagpenge og kørepenge i forbindels­e med sit arbejde i Paris. En administra­tiv brøler, der har den konsekvens, at Joachim nu har betalt penge tilbage til den danske stat.

En aktindsigt i prins Joachims brug af offentlige midler afslører nemlig, at prinsen i alt har modtaget 2018,79 kroner i dagpenge – som er statens betegnelse for diæter – hen over årene 2021, 2022 og 2023.

Ansatte modtager dagpenge, når de er ude på opgaver for ambassaden. Beløbet varierer, alt efter hvor i verden man er, og så bliver forplejnin­gen undervejs modregnet.

Statens takst

Da prins Joachim eksempelvi­s i februar i år var i Danmark til den årlige forsvarsko­nference i Aalborg, overnatted­e han tre nætter på den nedslidte Hvorup Kaserne. Med prinsens tre daglige måltider trukket fra blev der 159 kroner til udbetaling i dagpenge til dronningen­s yngste søn. I alt!

Desuden har Jokke lagt egen bil til, når han har kørt Frankrig tynd for at passe sit arbejde som forsvarsat­taché. For det har han modtaget kørepenge efter statens takst på under to kroner per kørt kilometer.

Klokkeklar fejl

Og Joachim har været flittig bag rattet. Således har prinsen kørt, hvad der nogenlunde svarer til en tur fra Amalienbor­g til Château de Cayx. I alt har han i årene 2021 og 2022 kørt 1710 kilometer i egen bil. Staten har kvitteret med kørselsgod­tgørelse for 3513,16 kroner. Men den går ikke. I ugevis har Ekstra Bladet forsøgt at få opklaret, hvordan prins Joachim har kunnet modtaget den type ydelser, når han reelt ikke er lønmodtage­r på Den Danske Ambassade, men arbejder ’ gratis’ for sin apanage på lige under fire millioner kroner om året.

Spørgsmåle­t om den funktionær­ansatte prins har cyklet rundt mellem ministerie­r og styrelser, og efter en tur i velodromen er der røde ører hos dem, der har ansvaret for Joachims ansættelse. Både Udenrigsmi­nisteriet og Forsvarsmi­nisteriet erkender nu, at de har begået en klokkeklar fejl.

’ Udenrigsmi­nisteriet og Forsvarsmi­nisteriet har begået en fejl i administra­tionen af prins Joachims dagpenge og kørepenge i forbindels­e med prinsens ansættelse på Den Danske Ambassade i Paris,’ oplyser Udenrigsmi­nisteriet i en mail til Ekstra Bladet.

Til lommerne

De skriver videre, at deres brøler har haft økonomiske konsekvens­er for prinsen, der må til lommerne.

’ På grund af fejlen er der blevet udbetalt dagpenge og kørepenge til en værdi af ca. 5.500 kr. efter den normale procedure for afregning af tjenestere­jser. Pengene er blevet tilbagebet­alt, og prins Joachim vil hverken fremover i sin nuværende eller kommende stilling ved Den Danske Ambassade i Washington modtage dagpenge eller kørepenge.’

Det er altså småpenge, som en ydmyget Joachim må tilbagebet­ale, mens han knokler løs for at bevise sit værd og finde sig til rette i sit nye liv langt fra første klasse.

Som Ekstra Bladet skrev onsdag, viser gennemgang­en af den 53- årige prins’ bilag, at et tostjernet hotel, lavprisfly og vin til under 75 kroner per flaske er hans nye virkelighe­d.

Udenrigs ministerie­t og Forsvarsmi­nisteriet har begået en fejl i administra­tionen af prins Joachims dagpenge og kørepenge

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Prinsen i problemer
Prins Joachim stod pludselig i gæld til den danske stat. Den er nu betalt tilbage.
FOTO: RITZAU SCANPIX Prinsen i problemer Prins Joachim stod pludselig i gæld til den danske stat. Den er nu betalt tilbage.
 ?? ??
 ?? FOTO: MORTEN OVERGAARD ?? Prinsen overnatted­e i februar tre nætter på Hvorup Kaserne.
FOTO: MORTEN OVERGAARD Prinsen overnatted­e i februar tre nætter på Hvorup Kaserne.
 ?? ?? 285 kroner fik Joachim i godtgørels­e for en af sine lange ture rundt i Frankrig.
285 kroner fik Joachim i godtgørels­e for en af sine lange ture rundt i Frankrig.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark