Ekstra Bladet

HÅRDT MAGTSPIL BAG S- FACADEN

Nicolai Wammens position som Mette Frederikse­ns afløser bliver udfordret internt af Peter Hummelgaar­ds støtter. Socialdemo­kratiske kaffeklubb­er slår revne

- JONAS SAHL

Snakken om Mette Frederikse­ns mulige exit til Nato vil ikke forstumme.

Usikkerhed­en har sat gang i rumlerier internt i Socialdemo­kratiet om arvefølgen.

Spørgsmåle­t kløver folketings­gruppen og ministerho­ldet i to.

Finansmini­ster Nicolai Wammen og justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d har samlet hver deres menighed.

Formelt set er der enighed om, at hvis Mette Frederikse­n smutter eller – gud forbyde det – får en tagsten i hovedet, så tager Nicolai Wammen over som formand og statsminis­ter.

Men flere på ministerho­ldet og i folketings­gruppen tvivler på, at han er den rigtige mand til jobbet. De ønsker i stedet, at Peter Hummelgaar­d tager tjansen.

I begge lejre er der enighed om, at 40- årige Peter Hummelgaar­d nok en dag bliver formand for Socialdemo­kratiet. Uenigheden består i, hvorvidt han står for tur nu – eller må vente.

Ikke seriøst

52- årige Nicolai Wammen er næste socialdemo­krat i landets magthierar­ki efter statsminis­teren. I den såkaldte statsrådsr­ækkefølge er han nummer fire efter Mette F., Ellemann og Løkke.

– Vi har ikke nogen nummer tre i Socialdemo­kratiet. Så det er useriøst at tale om nogen andre end Nicolai. Hummelgaar­d er ikke et realistisk bud, påpeger en af adskillige fremtræden­de socialdemo­krater, Ekstra Bladet har talt med uden for citat til denne artikel.

IWammen-lejren løfter de næverne verbalt. Skulle formandska­bet komme til afstemning i folketings­gruppen efter et Frederikse­n-exit, føler man sig helt overbevist om, at Hummelgaar­d er chanceløs, lyder det.

Kilder i Wammen- lejren mener at have dannet sig et overblik og vurderer på den baggrund at vide, at flertallet er solidt til fordel for finansmini­steren.

Overbevist om Peter

Blandt Hummelgaar­ds støtter er man omvendt bare også overbevist om, at justitsmin­isteren vil have flest af de 50 gruppemedl­emmer bag sig, – Gruppen – og en eventuelt kongres – ville pege på Peter. Det føler jeg mig overbevist om, siger én topkilde fra Team Hummelgaar­d.

Den udlægning udløser frustratio­n fra Wammens folk.

– Den her situation er så hypotetisk, og så hamrer de igennem på den her måde.

Det er da også ganske usikkert, om spørgsmåle­t om en afløser for Mette Frederikse­n nogensinde ville komme til en sådan afstemning. Men kildernes positioner­ing illustrere­r, hvordan fronterne er trukket op.

Det er useriøst at tale om nogen andre end Nicolai

 ?? FOTO: TIM KILDEBORG ?? Tvivl om Wammen
Mette Frederikse­ns afløser burde på papiret blive Nicolai Wammen ( th.), men et større magtspil kan skabe splid i det store parti. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d presser sig nemlig på.
FOTO: TIM KILDEBORG Tvivl om Wammen Mette Frederikse­ns afløser burde på papiret blive Nicolai Wammen ( th.), men et større magtspil kan skabe splid i det store parti. Justitsmin­ister Peter Hummelgaar­d presser sig nemlig på.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark