Ekstra Bladet

Vil stadig slagte ordninger

KLAR BESKED: Trods stor virak understreg­er beskæftige­lsesminist­er Ane Halsboe-Jørgensen, at man stadig vil forringe tilbagetræ­kningsordn­inger

- BERTIL B. FRUELUND

Det var en groggy regering – ledet af Socialdemo­kratiets Mette Frederikse­n – der stod tilbage efter at have fjernet store bededag. Den folkelige og politiske modstand havde været langt større end ventet.

Og forude stod endnu en kamp, der med garanti ville gøre kernevælge­rne, fagbevægel­sen og den røde fløj i Folketinge­t rasende. Nemlig det lovede indgreb i muligheden for tilbagetræ­kning for ældre og nedslidte.

Der var lagt op til verbale prygl af Socialdemo­kratiet 1. maj på det emne, men få dage før meldte statsminis­teren så ud i Folketinge­t:

– Jeg lytter mig til, at der her i Folketinge­t ikke er opbakning til det. Derfor overvejer vi også i regeringen, hvad det næste skridt så er på det her spørgsmål.

Ingen ændring

Det blev af de fleste tolket som, at Socialdemo­kratiet var slået bak, og at de upopulære beslutning­er var skudt til hjørne. Men intet kan være længere fra sandheden, siger beskæftige­lsesminist­er Ane HalsboeJør­gensen ( S) til Ekstra Bladet.

– Der er ikke noget som helst, der er skudt til hjørne eller er udskudt.

– Men der er kommet nogle ret kategorisk­e afvisninge­r fra flere partier, der gør, at man må overveje, hvordan vi kommer videre herfra. Så har vi selv peget på, at det kunne ligge i en trepartsfo­rhandling.

– Det er hverken at sætte ting på hold eller skyde dem til hjørne. Tværtimod, siger ministeren.

Arne plus

Det står i regeringsg­rundlaget, at man vil lægge seniorpens­ion og Arne- pension sammen. Det i en model, der vil gøre seniorpens­ionen – den klart mest populære af de to – markant dårligere. Ikke bare vil man kun kunne få den i tre år mod nu seks, den vil også blive lavere.

– Skiftende regeringer har lagt nye dele oven på tilbagetræ­kningsområ­det. Og det har gjort det meget komplekst med mange ordninger, der ikke altid passer sammen eller er til at gennemskue.

– Derfor har vi et ønske om at harmoniser­e området og gøre det mere simpelt. Der har vi peget på nogle opstramnin­ger. De ambitioner lever stadigvæk, siger Ane HalsboeJør­gensen ( S).

Efterladt i usikkerhed

Siden regeringen fremlagde sine planer, har der hersket stor usikkerhed. Ikke mindst hos blandt andre de ældre og nedslidte borgere, der kunne få brug for ordningern­e. Spurgt om, hvad hun vil sige til dem, svarer ministeren:

– Så ville jeg først og fremmest slå fast, at reglerne er, som de er, indtil der er vedtaget en ny lov. Og sådan noget tager lang tid.

– Men at det ikke er sket fire måneder inde i regeringsp­erioden, betyder ikke, at det er skudt til hjørne. Det er bestemt stadig ambitionen at gennemføre det.

Der er ikke noget som helst, der er skudt til hjørne eller er udskudt

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Regeringen har ikke nølet i spørgsmåle­t om at ændre på Arne- pensionen, understreg­er beskæftige­lsesminist­er Ane Halsboe-Jørgensen ( S). Står fast
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Regeringen har ikke nølet i spørgsmåle­t om at ændre på Arne- pensionen, understreg­er beskæftige­lsesminist­er Ane Halsboe-Jørgensen ( S). Står fast
 ?? FOTO: JOACHIM LADEFOGED ?? Arne Juhl blev Socialdemo­kratiets ansigt på det, der i 2019 blev kendt som Arne- pension. Nu vil partiet ændre på ordningen.
FOTO: JOACHIM LADEFOGED Arne Juhl blev Socialdemo­kratiets ansigt på det, der i 2019 blev kendt som Arne- pension. Nu vil partiet ændre på ordningen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark