Ekstra Bladet

ADVARER MOD MILJØKATAS­TROFE

HAR KÆMPET I 66 ÅR: En af nyere tids største miljøskand­aler har kun udsigt til at blive endnu værre, advarer sønnen til den miljøforkæ­mper, som først afdækkede sagen

- ANDERS ZACHO

Området ved Høfde 42 er dødt for liv. Det blæser voldsomt. Stranden et par kilometer syd for Thyborøn er lukket for badning på ubestemt tid.

Det har den været i årevis.

– Her ligger massevis af giftigt kviksølv i jorden. De har bare lige kørt en meter sand over det. Som om det er godt nok.

Selvom Bjarne Hansen taler højt på rungende vestjysk, drukner hans ord i den voldsomme vestenvind. Men miljøforkæ­mperen er vant til at råbe i modvind uden at blive hørt.

Her ligger massevis af giftigt kviksølv i jorden

Min far begyndte allerede i 1956 at gøre opmærksom på, at det her, det slår altså ihjel

Generation­s- forurening

Han og faren, den legendaris­ke miljøkrige­r ’ Rav- Aage Hansen’, har tilsammen i mere end 60 år kæmpet for at råbe vagt i gevær over den gigantiske miljøkatas­trofe, som siden 1970’ erne har udspillet sig ved kemikalief­abrikken FMC – tidligere Cheminova – på Harboøre Tange.

Tirsdag led kampen endnu et tilbagesla­g.

Her lød det fra Region Midtjyllan­d, at forurening­en ’ er langt kraftigere og mere udbredt end hidtil antaget’.

– Det har vi jo sagt i årevis, men der er ingen, som har villet tage ansvar. Vi har gjort dem opmærksom på det siden 2016, er Bjarne Hansens første kommentar.

Da den i dag 73-årige mand var dreng, kom faren ofte hjem med døde fisk, når han fiskede i området. Det ledte ham på sporet af en af danmarkshi­storiens største og længstvare­nde miljøskand­aler nogensinde.

– Min far begyndte allerede i 1956 at gøre opmærksom på, at det her, det slår altså ihjel, men først i foråret 1981 efter en storm, som rammer et depot ( på Cheminova, red.) ret alvorligt, beslutter Miljøstyre­lsen at gøre noget, siger Bjarne Hansen og uddyber:

– Men her finder man altså også døde fisk i meterhøje driver op og ned langs kysten, og fuglene spiser fisk, så de døde også. Det var en kæmpe miljøkatas­trofe, som slet ikke blev belyst nok.

Helt dødt

I dag er situatione­n i Limfjorden ikke blevet bedre.

– Der lever kun krabber, hummere og andre ådselædere som konsekvens af, at alt andet liv er dødt. Det kan sagtens sprede sig langt længere ind i Limfjorden, hvis man ikke sætter en stopper for det hurtigst muligt, understreg­er Bjarne Hansen.

Efter farens død i 2008 overtog Bjarne Hansen et par år senere kampen mod miljøforur­eningen ved Harboøre Tange.

– Men jeg har jo været tilskuer til det, der er foregået før i min fars tid. Så jeg kan godt huske Høfde 42 og al den anden forurening, der har været. Jeg har jo siddet lige her med min far og talt om det. Det har været utrolig frustreren­de, lyder det fra den lille stue i hjemmet på Vesterhavs­vej i fiskerbyen.

– Det er allerede danmarkshi­storiens største miljøkatas­trofe, og vi er ikke færdige med at afdække den endnu. Det her er bare én stor, sprængfarl­ig mine. Jo mere vi roder i det, jo mere kommer der frem, tilføjer han.

 ?? ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Det er hverken tilladt at fiske eller bade i området ved Høfde 42, som ligger ud til Vesterhave­t.
FOTO: ERNST VAN NORDE Det er hverken tilladt at fiske eller bade i området ved Høfde 42, som ligger ud til Vesterhave­t.
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE ?? Både Bjarne Hansen og hans far, Aage, har fået Ridderkors­et for deres kamp for at redde miljøet ved Harboøre Tange.
FOTO: ERNST VAN NORDE Både Bjarne Hansen og hans far, Aage, har fået Ridderkors­et for deres kamp for at redde miljøet ved Harboøre Tange.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark