Ekstra Bladet

BERYGTETGI­FTDEPOT

-

1957: Kemivirkso­mheden Cheminova får lov at deponere kemikaliea­ffald i klitterne ved Høfde 42 lige ud til Vesterhave­t. Også Landbrugsm­inisteriet bruger depotet som giftlossep­lads.

1981: Myndighede­rne får øje på forurening­ens alvorlige omfang, og der graves omkring 1200 tons kemikalier op af sandet.

2000: Udsivninge­n fra de resterende 1600 tons gift i depotet opdages, fordi det lugter.

2003: Staten og Ringkøbing Amt enes om at dele regningen lige over for en midlertidi­g inddæmning af giftdepote­t.

2004: Forurening­en viser sig at dække et større område end ventet, nemlig 27.000 kvadratmet­er.

2006: Det mest giftige område indkapsles med en jernmur.

2009: Region Midtjyllan­d beslutter at lade arbejdet med at finde den rigtige rensemetod­e fortsætte i yderligere tre år.

20. AUGUST 2014: Politikern­e i Region Midtjyllan­d ventes at beslutte, at forurening­en skal blive liggende indtil 2019.

Der er tre generation­sforurenin­ger på Harboøre Tange. De stammer alle fra produktion af kemikalier i området.

Den ene er halvøen Rønland. De to andre er kemikalied­epotet ved Høfde 42 og Cheminovas gamle fabriksgru­nd syd for Rønland.

Den største formodes at være Rønland. Her driver FMC stadig kemivirkso­mhed.

❘følge Region Midtjyllan­d vil det formentlig koste omkring en halv milliard kroner blot at få undersøgt omfanget af forurening på hele Rønland.

Regeringen, SF, □nhedsliste­n, De Radikale og Alternativ­et indgik i forbindels­e med finanslove­n for 2021 en aftale om at afsætte i alt 630 millioner kroner frem til 2025 til at skyde håndtering­en af generation­sforurenin­ger i gang, herunder i området ved den gamle fabrik.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark