Ekstra Bladet

SENIORJOB STADIG PÅ SKAFOTTET

Det er ikke kun Arne- pensionen og seniorpens­ion, regeringen vil tage livet af. Også seniorjobo­rdningen står til at ryge

- BERTIL B. FRUELUND

Mens fokus har været på slagsmålet om seniorjob og Arne- pension, er det gået under radaren, at regeringen også vil fjerne seniorjobo­rdningen.

Ordningen giver tryghed for dem, der betaler til efterlønne­n, hvis de bliver fyret og ryger ud af dagpengesy­stemet, kort før de kan trække sig tilbage. De har med ordningen ret til, at kommunen giver dem et job til overenskom­stmæssig løn, til de kan gå på efterløn.

Meget få gør rent faktisk brug af ordningen, men alligevel kan udsigten til, at den bliver fjernet, få sindene i kog.

Få bruger den

Og det er stadig i den grad planen at fjerne seniorjobo­rdningen, fortæller beskæftige­lsesminist­er Ane Halsboe- Jørgensen ( S) til Ekstra Bladet.

– Jeg kan godt forstå følelsen af tryghed, den giver. Men hvis jeg skal hæve blikket lidt i forhold til det arbejdsmar­ked, vi ser, så er det et arbejdsmar­ked, hvor vi har brug for alle erfarne og kompetente hænder.

Ordningen blev indført sammen med en tidligere forringels­e af efterlønne­n som et plaster på såret. Og meget brugt er den ikke.

Ifølge svar til Folketinge­t havde kun 613 et seniorjob i oktober 2022. Forventnin­gen er, at omkring 700 vil bruge ordningen i 2023 og omkring 600 i 2024 og 2025. Der er lige over 250.000 borgere, der stadig betaler til efterlønne­n og dermed har ret til ordningen.

Supervigti­g ordning

Men det gør ikke ordningen mindre vigtig, siger John Larsen, hovedkasse­rer i Dansk Metal.

– Selvom der næsten ikke er nogen, der er i seniorjob, så er det faktisk en supervigti­g ordning for os. Det betyder rigtig meget for vores ældre medlemmer, for det handler om tryghed.

– Når man kommer op i alderen og har haft et hårdt arbejdsliv, så er tryghed meget vigtigt. Og vores medlemmer ved, at hvis arbejdsmar­kedet pludselig ikke vil have dem, så kan de få et job her, til de går på efterløn. Det betyder meget mentalt, siger hovedkasse­reren og fortsætter:

– Men det kan du selvfølgel­igt ikke gøre op i et eller andet regneark.

Skal stadig dø

Ane Halsboe- Jørgensen understreg­er, at de, der betaler til efterlønne­n og er over 50, stadig er sikret at kunne gå på efterløn.

Men ministeren medgiver, at en fjernelse af ordningen vil betyde, at de ikke er sikret et job i perioden indtil da.

– Jeg anerkender til fulde, at man kan sidde med en følelse af, at den tryghed kan fylde meget, siger hun og fortsætter om, hvorfor ordningen skal dø, når den ifølge hendes eget ministeriu­m koster mindre end 200 millioner kroner om året:

– Det er en ret bureaukrat­isk øvelse. Jeg tror, vi i fællesskab skylder at få set hele området igennem og få lavet et system, der er fremtidssi­kret og meget mere simpelt. Både at forstå som borger og at administre­re.

Vi har brug for alle erfarne og kompetente hænder

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Farvel ordning
Det er stadig i den grad planen at fjerne seniorjob- ordningen, fortæller beskæftige­lsesminist­er Ane HalsboeJør­gensen.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Farvel ordning Det er stadig i den grad planen at fjerne seniorjob- ordningen, fortæller beskæftige­lsesminist­er Ane HalsboeJør­gensen.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark