Ekstra Bladet

SKÆRMJUNKI­ER

Partier er enige om problemet, men uenige om løsningen på, hvordan danske børns ’afhængighe­d’ af skærme kommes til livs. Men intet sker på Borgen

- CECILIE GULDBERG

Det er blevet kaldt ’verdens største sociale eksperimen­t’.

Og selv statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) har for nylig sagt, at nutidens børn og unge i fremtiden vil revse deres forældre for at have givet dem lov til at spilde deres barndom foran en skærm.

Vores øgede brug af skærme er et emne, der efterhånde­n i årevis har været til debat i Danmark, hvor det ofte kædes sammen med børn og unges stigende mistrivsel.

Nu er emnet atter kommet til debat herhjemme, efter at en undersøgel­se har vist, at danske børn aldrig har været dårligere til at læse, og at det ifølge eksperter kan hænge sammen med sociale medier, der stjæler børnenes opmærksomh­ed og koncentrat­ionsevne.

Gedigent svigt

Den ene politiker efter den anden har da også udtrykt stor bekymring over problemet med den voksende skærmtid på selvsamme udskældte platforme, nemlig sociale medier. Alligevel har der i årevis ikke været skyggen af politisk handling eller indblandin­g, og foreløbig er der heller ingen drastiske politiske tiltag på vej, som man ellers har set i visse andre lande.

Rasmus Lund- Nielsen, Moderatern­es børneordfø­rer, kalder det et ’ gedigent svigt’, at der i årevis intet er sket.

– Det var faktisk en af mine primære årsager til, at jeg pausede en travl psykologvi­rksomhed for at stille op til Folketinge­t, så vi kunne få gjort noget ved det her, siger han.

– Hvorfor har I så ikke gjort noget endnu?

– Nu har vi kun været i gang i fem måneders tid.

– Men vi har gjort noget. Vi har nedsat en arbejdsgru­ppe, der skal komme med nogle anbefaling­er til, hvor meget skærme må fylde i skoler og institutio­ner. Og så vil vi fra regeringen­s side komme med nogle anbefaling­er til skolerne om skærme.

Sæt hårdere ind

– Det lyder som nogle meget bløde løsninger. Skal der ikke sættes langt hårdere ind på området?

– Hvis du spørger mig, så skal man sætte langt hårdere ind.

Rasmus Lund- Nielsen henviser til, at hvis det stod til ham alene, så skulle alle skoler være mobilfri. Men så langt kan han ikke få resten af regeringen med, fortæller han.

– Jeg har i hvert fald presset på. Men der skal jo være en enig regering, siger Rasmus Lund- Nielsen.

Det haster

Venstres børneordfø­rer, Anni Matthiesen, medgiver, at politikern­e ’ er for sent på den’, men afviser et forbud.

Jeg vil ikke være afvisende over for, at det kan være nødvendigt at lovgive på det her område

– Men jeg vil ikke være afvisende over for, at det kan være nødvendigt at lovgive på det her område.

– Hvordan kan det være, at I ikke har handlet tidligere?

– Det er også derfor, at vi er nødt til at få taget nogle skridt nu på det her område.

– Det er jo en prioriteri­ng fra regeringen­s side, at nu skal der ske noget. Også på EU- plan arbejder man med det her.

– Jeg vil sige, at det haster, siger hun.

 ?? FOTO: SEBASTIAN KAHNERT/ RITZAU SCANPIX ?? Skærmtjek
Der er enighed om, at børn bruger for meget tid med skærme – men løsninger er der få af.
FOTO: SEBASTIAN KAHNERT/ RITZAU SCANPIX Skærmtjek Der er enighed om, at børn bruger for meget tid med skærme – men løsninger er der få af.
 ?? ARKIVFOTO: MIRIAM DALSGAARD ?? Rasmus Lund- Nielsen blev valgt for første gang til Folketinge­t sidste år for Moderatern­e. Før det arbejdede han som psykolog.
ARKIVFOTO: MIRIAM DALSGAARD Rasmus Lund- Nielsen blev valgt for første gang til Folketinge­t sidste år for Moderatern­e. Før det arbejdede han som psykolog.
 ?? ARKIVFOTO: ALEKSANDER KLUG ?? – Der er nogle dilemmaer i det her. Vi skal passe på vores børn. Men der er mange, som tidligere ikke har kunnet begå sig, men som i dag nyder stor gavn af de digitale medier. For eksempel ordblinde, siger Anni Matthiesen ( V).
ARKIVFOTO: ALEKSANDER KLUG – Der er nogle dilemmaer i det her. Vi skal passe på vores børn. Men der er mange, som tidligere ikke har kunnet begå sig, men som i dag nyder stor gavn af de digitale medier. For eksempel ordblinde, siger Anni Matthiesen ( V).

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark