Ekstra Bladet

DEN FALSKE KRISE Sandheden er imidlertid, at alene statens overskud det seneste år med lethed ville kunne finansiere store bededag frem til næste århundreds­kifte

SNYDT: Det går meget bedre med økonomien end forventet. Alligevel er der ingen udsigter til, at det nogensinde kommer til at gå så godt, at vi får store bededag tilbage, lyder det fra ordførere

- Mads Kastrup

omtaler dansk økonomi

ØKONOMER som ’ overholdba­r’.

Statsminis­ter Mette Frederikse­n har ellers længe fremmanet en ’ krise’ for danskerne, som er det et altfavnend­e vilkår, og som om vi alle går fremtiden i møde som fattiglemm­er – hvis altså ikke vi lytter til og lystrer regeringen.

Men milliarder­ne vælter ind. I 2022 havde staten et overskud på 186 milliarder kroner. I årene med corona har der været et samlet overskud på over 200 milliarder kroner.

står i grel modsætning til BELØBENE krisestemn­ingen i regeringsg­rundlaget. Her nævnes ordet ’ krise’ over 20 gange. Og ikke bare som inflation, energikris­e eller krig i Ukraine. – Kriserne griber ind i hinanden. Og forstærker hinanden. Vi kan hurtigt miste grebet om dem og om økonomien, hedder det.

Sandheden er imidlertid, at alene statens overskud det seneste år – på grund af stigende moms, skatter og afgifter og f. eks. pensionsaf­kast – med lethed ville kunne finansiere store bededag frem til næste århundreds­kifte.

’ overnormal profit’ – ligesom VI TALER hos elbaronern­e. Beskæftige­lsen har aldrig været højere. Virksomhed­erne skovler penge ind på eksport. Langtidsle­digheden er faldende, så staten sparer også på overførsel­sindkomste­r.

Det kan til gengæld ikke udelukkes, at danskerne har gennemskue­t SVMregerin­gens falske fortælling. Sjældent er en regering i hvert fald faldet så drastisk i popularite­t på så kort tid som den siddende, efter at den vedtog, at store bededag skal droppes.

ikke synes, de skal NÅR DANSKERNE slippe bededag, er det, ifølge målinger, heller ikke mangel på forståelse for, at et bedre forsvar af Danmark skal finansiere­s. Aldrig tidligere er en sag blevet støttet så vedholdend­e og omfattende af et flertal af danskere som Ukraines kamp mod Rusland.

Men ingen danskere gider være til grin for egne penge. Hvilket tydeligvis synes at være tilfældet.

Derfor mener Ekstra Bladet, at regeringen ikke bør gives flere midler, før den holder op med at misforvalt­e de mange milliarder, vi allerede stiller til rådighed. Endda i mængder, der må gøre det vanskeligt at lukke låget på statskasse­n, som det fremgår.

Det samme kan ikke si’ OVERHOLDBA­R’! ges om Danmarks flertalsre­gering. Den udsætter og sylter vigtige beslutning­er. Og den virker ovenikøbet på et falsk grundlag.

Afskaffels­en af store bededag blev gang på gang begrundet med, at det ville sikre varig finansieri­ng af lidt af hvert.

Der var faktisk ingen grænser for, hvad det ifølge statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) kunne redde – både forsvaret, velfærdssa­mfundet og klimaet blev nævnt som krisesitua­tioner, der skulle løses med den sløjftede helligdag.

Men tidligere på ugen skete der så det, at regeringen­s hidtidige krisefortæ­lling smuldrede, fordi det slet ikke står så slemt til med dansk økonomi som forventet.

Derfor var det nærliggend­e for Ekstra Bladet at spørge repræsenta­nter for regeringsp­artierne, om ikke det er blevet tid til at give danskerne en fridag tilbage og lade dem mærke, at det faktisk står meget godt til.

Vi får den aldrig tilbage

Men det kan der slet ikke blive tale om, lyder det fra Socialdemo­kratiets politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen.

– Nej, det kan der ikke. Det er positivt, at vi har ført en fornuftig og resolut politik gennem corona og inflation, som gør, at dansk økonomi ikke kommer i krise, men tager en blødere landing. Vi er dog stadig i en situation, hvor vi får flere arbejdsløs­e, siger han.

– Er det så sådan, at nærmest uanset hvor godt det ser ud, så kan man ikke indføre en fridag igen?

– Man skal aldrig sige aldrig, men jeg kan ikke se det for mig. Vi er udfordret af, at vi bliver flere ældre og flere børn. Det er jo positivt, men det betyder, at vi er udfordret i vores velfærdssa­mfund.

– Jeg er ikke tilfreds med vores velfærdssa­mfund, som det er i dag.

– Men hvis det her med at afskaffe en helligdag er så godt for økonomien, hvorfor afskaffer I så ikke bare dem alle sammen?

– Det er jo, fordi man skal finde de rigtige balancer politik ...

– Og én, det var bare perfekt?

– Det var den balance, vi mener er den rigtige.

’ En afgørende forskel’

– Nu hvor det går bedre end forventet, hvordan kommer danskerne så til at kunne mærke det?

– Vi kommer til at fremlægge et konvergens­program, som siger noget om, hvordan dansk økonomi har det på længere sigt. I den forbindels­e må man tage en politisk drøftelse af, hvordan man vil disponere økonomien.

– Er det oversat til normalt dansk, at danskerne ikke kommer til at mærke nogen forskel?

– Danskerne mærker en afgørende forskel hver eneste dag i vores velfærdssa­mfund. På skolerne, hospitaler­ne og i ældrepleje­n, om vi har en stærk økonomi eller ej.

Ekstra Bladet har forsøgt at få en kommentar fra finansmini­ster Nicolai Wammen ( S), men det har ikke været muligt.

Enhedslist­ens finansordf­ører, Pelle Dragsted, har gummerne anderledes på gled. Han vil have bededagen tilbage:

– Jeg synes da, det er oplagt, at regeringen giver fridagen tilbage igen. Man har taget beslutning­en om at snuppe fridagen på et forkert økonomisk grundlag, så jeg synes, det ville være helt oplagt, at de giver det tilbage, som de har taget.

– Når man har gået ud med sådan en krisefortæ­lling, og man så faktisk får en prognose, der viser, at man har langt flere penge i kassen, end man troede, så bør man da også rette ind efter virkelighe­den.

Læs lederen på side 16. i

 ?? FOTO: ANTHON UNGER ?? Der er ikke hold i statsminis­terens finansiell­e dommedagsp­rofetier – det går strygende med dansk økonomi .
FOTO: ANTHON UNGER Der er ikke hold i statsminis­terens finansiell­e dommedagsp­rofetier – det går strygende med dansk økonomi .
 ?? ??
 ?? FOTO: JENS DRESLING/ POLITIKEN ?? Farvel fridag
Det går godt med dansk økonomi. Men ikke så godt, at vi har råd til at få store bededag tilbage, lyder det fra ordførere fra S og M.
FOTO: JENS DRESLING/ POLITIKEN Farvel fridag Det går godt med dansk økonomi. Men ikke så godt, at vi har råd til at få store bededag tilbage, lyder det fra ordførere fra S og M.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark