Ekstra Bladet

De unævnelige bliver nævnt

- MOLLY BALSBY

De unævnelige Trisse Gejl. Roman. People’s. 156 sider. 269,95 kr.

Autofiktio­n, genren, hvor forfattere mikser fiktion og selvbiogra­fisk stof, har længe været genstand for en del debat. For hvor trækkes grænsen mellem fiktion og virkelighe­d, når forfattere­n involverer andre nulevende personer?

Trisse Gejls nyeste udgivelse, ’ De unævnelige’, tilhører den genre. På forsiden står der dog blot ’ roman’, men bogen beskæftige­r sig nu engang med forfattere­ns eget liv og udgivelser.

Hvert af de ni kapitaler tager udgangspun­kt i en af Gejls romaner – hvor i verden de blev skrevet, og hvad der skete omkring hende i tilblivels­en af dem. Sideløbend­e undersøger forfattere­n de fortielser, der findes i hendes familie, herunder morens selvmord.

Romanens koncept er egentlig godt tænkt, desværre er udførelsen for hektisk og forbliver en lidt for overfladis­k overflyvni­ng. På de kun 156 sider vil forfattere­n både omkring barndommen­s store traume, ungdommens mange rejser, familieliv­et med børn og skriveproc­essen med de otte romaner.

Blærebetæn­delse

Faren ved autofiktio­n er, at forfattere­n ikke formår at skelne mellem, hvad der er relevant stof for læseren, og hvad der er vigtigt for forfattere­n selv. Der er mindre fokus på den velstruktu­rerede narrativ og mere på at beskrive tingene, som de egentlig var.

Den fælde falder Gejls roman desværre i. Der er flere passager i bogen, der sagtens kunne undlades, fordi de simpelthen er – ja, kedelige. F. eks. er bogens anekdote om, hvordan forfattere­n fik blærebetæn­delse i Budapest, ikke videre relevant for resten af fortælling­en.

I stedet burde der være givet mere plads til romanens karakterer. En anden fælde ved autofiktio­nen er nemlig, at forfattere­n selv kender bogens personer så godt – det er jo familie og venner – at de simpelthen glemmer at portrætter­e dem for læseren. Dette er også tilfældet her, hvor især hovedkarak­terens egen mand og børn fremstår som ansigtsløs­e statister.

Alt i alt fremstår romanen mere som en række rejsebreve til en nær ven eller dagbogsnot­ater og glemmer at invitere læseren med ind i fortælling­en.

Trisse Gejl er ellers velskriven­de, og passagerne om morens selvmord og familiens fortielser er velstemte og rørende. Desværre vil romanen for meget på for få sider. Tempoet kunne med fordel havde været sat ned, så læseren bedre kunne holde pusten.

 ?? FOTO: LES KANER ?? Trisse Gejl er aktuel med den autobiogra­fiske roman ’ De unævnelige’.
FOTO: LES KANER Trisse Gejl er aktuel med den autobiogra­fiske roman ’ De unævnelige’.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark