Ekstra Bladet

STOPPER I NAVIAIR

FÆRDIG: Bestyrelse­sformanden i det statsejede selskab Naviair, Anne Birgitte Lundholt, fratræder sin stilling, oplyste selskabet i går

- NICKLAS KRARUP

Anne Birgitte Lundholt er færdig som bestyrelse­sformand for det statsejede selskab Naviair, der blandt andet leverer flyveledel­se.

Det skriver Naviair på sin hjemmeside. Lundholt fratræder officielt ved selskabets generalfor­samling i juni.

Lundholt har siddet i bestyrelse­n, siden selskabet blev stiftet i 2010. Ifølge Anne Birgitte Lundholt havde hun allerede i januar bebudet transportm­inisteren, som hun er udpeget af, at hun var ’ klar til at udtræde’, men at hun alligevel lod sig overtale til at blive en smule længere.

’ Strammede bardunerne’

Der har den seneste tid været godt gang i den negative omtale af Naviair på grund af problemer med at skaffe nok flyveleder­e. Det har blandt andet ført til mange forsinkels­er i Københavns Lufthavn.

I pressemedd­elelsen fra Naviair udtaler Anne Birgitte Lundholt, at virksomhed­en de seneste år har bøvlet med corona. Men hun erkender samtidig, at ’ bardunerne’ er blevet strammet en tand for meget i forhold til selskabets besparelse­r.

’Efter den globale pandemi, der satte alle fly på jorden over hele verden, står Naviair med en stor gæld. Også selvom vi i Naviair strammede bardunerne af hensyn til vores kunders omkostning­er. Den gæld skal nedbringes, og det er man fra direktione­ns side godt i gang med sammen med en række andre vigtige projekter for at styrke og moderniser­e fremtidens flystyring, herunder digitale tårne’, udtaler den nu afgående bestyrelse­sformand.

Om konflikten angående flyveleder­nes løn, siger hun:

’ Jeg har selvfølgel­ig noteret, at min periode på 12 år som formand har været oppe i debatten. For mig har det vigtigste været at hjælpe Naviair i en svær periode og overholde min aftale med ministeren. Det havde været let at forlade posten i marts, men jeg har også haft et ansvar for at sikre, at selskabet ikke blev bragt ud i et ledelsesto­mrum på et udfordrend­e tidspunkt. Naviair har en dygtig direktion, som har fungeret rigtig godt i den vanskelige tid’, udtaler Anne Birgitte Lundholt.

’ En lappeløsni­ng’

Vi skubber bare problemern­e rundt, og der er ikke nogen, der har overblik over konsekvens­erne

Den nye konflikt mellem Naviair og flyveleder­ne har efterhånde­n varet et par måneder, men selskabets krise rækker flere år tilbage.

Sidste år fratrådte administre­rende direktør Carsten Fich, blandt andet efter en periode med kras kritik fra flyveleder­ens fagforenin­g, Datca, og en hemmeligho­ldt spareplan, der blev effektuere­t.

Og også denne gang er Datca røget i totterne på Naviair.

Det statsejede selskab fremlagde forleden en plan for at komme igennem sommertraf­ikken uden problemer, blandt andet ved at flytte flyveleder­e fra lufthavnen i Roskilde til Københavns Lufthavn.

Men fagforenin­gen tog ikke ligefrem godt imod løsningen.

– Det er en lappeløsni­ng, der på ingen måde løser manglen på flyveleder­e. Vi skubber bare problemern­e rundt, og der er ikke nogen, der har overblik over konsekvens­erne, sagde Datca- formand Esben Jean- Pierre Blum til Ritzau tirsdag.

Videre lød kritikken:

– De bliver flyttet rundt og skal have nye arbejdsopg­aver med meget kort varsel, ligesom nogle bliver efterladt tilbage i Roskilde med en massiv underbeman­ding, sagde Datca- formanden.

 ?? FOTO: MIE BRINKMANN ?? Problem- post
Fra juni er Anne Birgitte Lundholt fortid i Naviair. Fratrædels­en kommer efter en tid med massiv mangel på flyveleder­e, blandt andet i Københavns Lufthavn.
FOTO: MIE BRINKMANN Problem- post Fra juni er Anne Birgitte Lundholt fortid i Naviair. Fratrædels­en kommer efter en tid med massiv mangel på flyveleder­e, blandt andet i Københavns Lufthavn.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark