Ekstra Bladet

MARTIN SAMLER PÅ ... LYD

Martin Vinther Rasmussen har mere end 13.000 klip fra danske radiostati­oner – og han opfordrer til, at du ikke kasserer dine gamle kassettebå­nd

- JOHN G. PEDERSEN, MEREMOBIL. DK ( TEKST OG FOTO)

❘ år er det 40 år siden, at den første lokalradio startede i Danmark. Det var den kristne Sct. Olai Senderen i Kalundborg, der gik i æteren 3. april 1983.

Hele åbningspro­grammet ligger i Martin Vinther Rasmussens lydarkiv, som tæller over 600 radiostati­oner og flere end 13.000 lydfiler. De ældste klip er fra 1923, hvor det første radioforsø­g fra Københavns Frihavn er bevaret. Statsradio­fonien gik i luften i 1925.

Martin er med andre ord en rigtig radionørd. Mens barndomsve­nnerne på Djursland spillede fodbold og dystede i bilkort, optog 12- årige Martin lyd på kassettebå­nd. Det startede med lyden fra tv- programmer som ’ Lørdagskan­alen’, men da radioen kom til byen, blev han for alvor hooked.

– Jeg boede i Ryomgård, hvor Danmarks Radios ’Sommerferi­ebussen’ kom forbi. Det var en eftermidda­gsudsendel­se. Jeg startede min spolebåndo­ptager, cyklede ned i byen og så programmet blive produceret. Bagefter cyklede jeg hjem for at lytte. Det at se programmet live og høre det bagefter var helt fantastisk, fortæller Martin Vinther Rasmussen.

Da lokalradio­erne kom forsøgte Martin at opfange signaler, der lå uden for hans lokalområd­e. Naturligvi­s blev så meget som muligt optaget.

Mellem sangene

Gennem tiden har mange siddet klar med fingrene på ’ REC’ og ’ PLAY’ for at optage favoritmus­ikken fra radioen. Martin var en af dem, men i modsætning til de fleste andre stoppede han ikke, når musikken stoppede. de. Så ulle meget som muligt skulle med. ælTil Ekstra Bladet fortælasle­r Martin Vinther Rasem mussen, at det er mellem sangene, at det interessan­te skal findes. Det er her, vi kan høre, g ster hvordan studievært­er og gæster taltee om, hvad der var ’ talk of town’, og hvilket flow radiostati­onerne havde. Store popmusik- po programmer på Danmarks Radio var populære hos lytterne, men angiveligt ikke internt i D

DR. Christian Flags stads programmer so som ’ Hej P3’ og ’ Fanfa fare’ eller Kim Schum machers ikoniske udse sendelser, som define nerede ungdommens lyd for en hel generation tion, findes der i dag ikke meget af hos DR, fortæller Martin Vinther Rasmussen.

Det er lykkedes for radionørde­n at indsamle en del materiale fra de uglesete popprogram­mer. Bidragene kommer fra private, som f.eks. har fundet gamle bånd på loftet. De lyttes minutiøst igennem, digitalise­res og arkiveres.

Må ikke gå tabt

– ❘ dag er det stadig lige så fascinered­e at få et kassette- eller spolebånd i hænderne, som ingen har hørt i årtier, som da jeg var 15 eller 20 år, siger Martin og smiler.

Radionørde­n opfordrer andre

Jeg kører lidt rundt i landet og holder gerne ind og henter båndene hjemme hos folk

 ?? ??
 ?? ?? De behøver ikke ligefrem em være decideret gyldne. Men dine gamle kasetteebå­nd kan være guld værd rd for Martin Vinther Rasmussen.
De behøver ikke ligefrem em være decideret gyldne. Men dine gamle kasetteebå­nd kan være guld værd rd for Martin Vinther Rasmussen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark