Ekstra Bladet

HOLLANDSK NATO- FAVORIT

Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell har et godt øje til en velkendt europæer i forhold til at overtage posten som generalsek­retær

- LASSE EGERIS

I en yderst højspændt tid for Nato- alliancen forlader generalsek­retær Jens Stoltenber­g til oktober den absolutte toppost i alliancen.

Og jagten på nordmanden­s efterfølge­r er da også så småt sat ind.

Her er vores egen statsminis­ter, Mette Frederikse­n ( S), angiveligt også langt i puljen af navne, ifølge norske VG, der skrev, at flere kilder nævnte hende som et populært bud.

Spørger man Ekstra Bladets politiske kommentato­r Hans Engell, skal man dog skue sydvest for den danske grænse for at finde ’den absolutte storfavori­t’ til at blive topfigur i forsvarsal­liancen.

Nemlig mod Holland og landets ministerpr­æsident, liberale Mark Rutte.

– I det øjeblik, han rækker ud efter posten, vil han være selvskreve­n. Men han har for længst sagt, at han glæder sig til pensionen, hvor han vil hjem og passe børnebørn og have. Det har han virket ganske overbevist om – men spørgsmåle­t er, om det er lige så sikkert, hvis verdens mægtigste militære organisati­on banker på, lyder vurderinge­n fra Engell.

Rutte har været Hollands ministerpr­æsident siden 2010, og dermed har han både anciennite­t på de bonede gulve og netværk og har været ganske markant i den militære støtte til Ukraine. Alt sammen styrker for en Nato- generalsek­retær.

De krigeriske baltere

Også Finlands statsminis­ter, Sanna Marin, og Estlands ministerpr­æsident, Kaja Kallas, kunne være bud på en ny frontfigur i Nato. Men ifølge Engell har de baltiske kandidater et ganske væsentligt handikap.

– Baltikum kunne godt tænkes at stille med en kandidat, men de er markant antirussis­ke. Og selvom vi er på Ukraines side i krigen, så vil lande som Frankrig, Grækenland, Ungarn og andre nok have betænkelig­heder ved at få en alt for krigerisk generalsek­retær, siger Engell.

Engell påpeger, at det efterhånde­n er blevet en fast tradition, at den militære øverstkomm­anderede – Supreme Allied Commander Europe – går til USA, og at generalsek­retæren kommer fra Europa.

Men han ser dog ikke nogen klare, stærke bud fra hverken Italien, Grækenland, Frankrig, Ungarn eller Polen.

Og netop det kan ende med at få pilen til at pege på Mette Frederikse­n ( S).

 ?? FOTO: ALASTAIR GRANT/ RITZAU SCANPIX ?? Rutte den rette
Mark Rutte ( tv.) bevæbnet med håndpistol flankeret af Storbritan­niens premiermin­ister, Rishi Sunak.
FOTO: ALASTAIR GRANT/ RITZAU SCANPIX Rutte den rette Mark Rutte ( tv.) bevæbnet med håndpistol flankeret af Storbritan­niens premiermin­ister, Rishi Sunak.
 ?? FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX ?? Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) og Estlands ministerpr­æsident, Kaja Kallas, under et møde i København i sidste uge.
FOTO: MADS CLAUS RASMUSSEN/ RITZAU SCANPIX Statsminis­ter Mette Frederikse­n ( S) og Estlands ministerpr­æsident, Kaja Kallas, under et møde i København i sidste uge.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark