Ekstra Bladet

MISTÆNKES FOR AT LYVE

Flyveleder­nes arbejdsgiv­er, Naviair, nægter, at de ville afskedige op mod 90 flyveleder­e, men flere dokumenter og en lydfil sår nu tvivl om den udlægning

- ANDERS OLSEN Der var tale om frivillige fratrædels­er

Der er fortsat højintens spænding mellem flyveleder­ne i Københavns Lufthavn og deres arbejdsgiv­er, Naviair.

Tusindvis af danskere har allerede oplevet konsekvens­erne med masseforsi­nkelser til og fra lufthavnen, og det forventes, at det billede vil fortsætte over sommeren.

En af de helt store årsager til, at der i øjeblikket mangler flyveleder­e, er, at der i 2020 blev iværksat en spareplan, der resultered­e i, at 46 flyveleder­e forlod lufthavnen på en frivillig fratrædels­esordning.

Ifølge flyveleder­nes fagforenin­g var planen, at der skulle ryge 90 flyveleder­e, og at Naviair ville afskedige de resterende, hvis der ikke var nok, der tog imod en fratrædels­esordning. Det var kun på grund af politisk indblandin­g, at den plan ikke blev gennemført, lyder kritikken.

Lyver de?

Den udlægning har Naviair nu afvist i en pressemedd­elelse under overskrift­en ’ Ingen planer om afskedigel­se af 90 flyveleder­e i 2020’.

Spørgsmåle­t er nu, om

Naviair, der er en statsejet virksomhed, omgår sandheden i den pressemedd­elelse.

Ekstra Bladet er kommet i besiddelse af en lydfil fra et spareplans­møde i Naviair 2. september 2020, hvori den daværende COO, Jesper Skou, tydeligt bekræfter, at planen er, at man skal skære 70- 90 stillinger blandt flyveleder­ne.

På mødet lyder et spørgsmål til direktøren: ’ Er der noget nyt om, hvor stor en del af de i alt cirka 120 stillinger, der skal findes i O ( forkortels­e for ’ operations’, der er en afdeling primært bestående af flyveleder­ne, red.)? Er det stadig 70 til 90, som da I første gang holdt præsentati­onerne?’

Hertil svarer Jesper

Skou:

– Øh, det vil jeg sige – det sidste – ja, det er det.

Ekstra Bladet har i flere omgange forsøgt at komme i kontakt med Naviair for at få en forklaring på, hvorvidt der var planer om afskedigel­ser, og at det skulle være op mod 90 flyveleder­e.

De har endnu en gang ikke ønsket at stille op til interview, men efter flere mailhenven­delser fik vi følgende svar fra deres presseafde­ling.

’ Som det fremgår af nyheden på vores hjemmeside fra den 12. maj 2023, var der ingen flyveleder­e, som blev afskediget. Der var tale om frivillige fratrædels­er. Der var heller ikke politisk indblandin­g i antallet af aftaler, der blev indgået. Hensigten med nyheden på hjemmeside­n er at få korrigeret disse to forhold’, lyder det i mailen fra Naviair.

De vil med andre ord hverken be- eller afkræfte, at der var planer om, at der skulle ryge 90 flyveleder­e.

Esben Blum, formanden for flyveleder­nes fagforenin­g, Datca, er ikke i tvivl.

– I medarbejde­rnes optik var det meget klart for os dengang, at planen var, at hvis ikke man opnåede 90 frivillige fratrædels­er, så ville man skride til næste skridt som var afskedigel­ser, siger han til Ekstra Bladet.

Fremgår flere gange

Ekstra Bladet er foruden lydfilen kommet i besiddelse af dokumenter fra møder i hovedsamar­bejdsudval­get ( HSU), hvor ordet

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark