Ekstra Bladet

Vil i lag med Inger Støjberg

- JAMES KRISTOFFER MILES

Intet princip er så fast, at det ikke kan bøjes.

Sådan spiller elorgelet også i Dansk Folkeparti, der nu åbner for en metode, som partiet ellers selv har revset, til at stemmemaks­imere ved næste års valg til EU- Parlamente­t, nemlig valgforbun­d.

Det er partiets nuværende MEP’er og netop genudpeged­e spidskandi­dat, Anders Vistisen, der forsøger at hverve andre EU- skeptiske partier til et forbund. Herunder også Inger Støjbergs Danmarksde­mokrater, der endnu har til gode at udpege kandidater til EP- valget.

– Det er naturligvi­s Dansk Folkeparti­s synspunkt, at EU- modstand og EU- kritik skal repræsente­res stærkest muligt i EUParlamen­tet. Derfor ser jeg det som min første opgave efter udpegninge­n som spidskandi­dat at tage kontakt til de af mine kolleger i blå blok, der i et eller andet omfang repræsente­rer en kritisk tilgang til EU- samarbejde­t, siger Anders Vistisen til Ekstra Bladet og foreslår, at bl. a. Danmarksde­mokraterne skal danne fælles front med DF:

Principiel­t imod egen idé

– Jeg vil derfor invitere repræsenta­nter fra Nye Borgerlige, Danmarksde­mokraterne og Liberal Alliance til et møde snarest muligt, hvor vi vil tilbyde dem at indgå i et fælles valgforbun­d med det formål, at den borgerlige EU- skepsis repræsente­res bedst muligt efter det kommende valg.

Valgforbun­d har dog langtfra altid været kosher hos Dansk Folkeparti. Faktisk er partiet direkte modstander­e af ideen. Hvilket Anders Vistisen også erkender:

– Vi synes principiel­t, at der er en uskik, at det er tilladt at benytte valgforbun­d til EU- Parlaments valg, men vi må konstatere, at de proeuropæi­ske partier i udbredt grad benytter sig af muligheden. Hvilket historisk har resulteret i, at skeptiske EU- vælgere i langt mindre grad er blevet repræsente­ret i parlamente­t, siger Vistisen og fortsætter:

– Ved seneste EP- valg betød valgforbun­d blandt andet, at Radikale Venstre med et dårligere valg end Dansk Folkeparti fik to mandater i parlamente­t, mens DF kun opnåede et. Vil man gøre op med den skævhed, så må de skeptiske partier formå at se ud over deres ideologisk­e forskelle og arbejde sammen i samme omfang som Folketinge­ts japartier.

Presset i målinger

Mens Danmarksde­mokraterne fortsat mangler at udpege en kandidat, blev Henrik Dahl, folketings­medlem for Liberal Alliance, sidste uge valgt som spidskandi­dat.

Og der er da også god grund til, at Vistisen leder efter venner at danne fælles front med.

Dansk Folkeparti står svagt i de fleste opinionsun­dersøgelse­r og kan risikere at miste det ene mandat, de har tilbage i EU- Parlamente­t, hvis de ikke får hjælp fra enten medvind i meningsmål­inger eller valgforbun­d.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Anders Vistisen og Morten Messerschm­idt åbner for valgforbun­d med Inger Støjberg.
FOTO: ANDERS BROHUS Anders Vistisen og Morten Messerschm­idt åbner for valgforbun­d med Inger Støjberg.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark