Ekstra Bladet

NEDERST I FÆNGSELS-HIERARKIET

Afhængigt af hvor 32- årig sigtet er placeret bag tremmer, er der ofte tale om isolation eller overfald

- METTE FLECKNER LINETTE K. JESPERSEN

Han tilhører bunden af fængselshi­erarkiet med risiko for at blive tilsvinet, overfaldet og isoleret. Også selv om han nægter sig skyldig i de mest alvorlige sigtelser.

Den 32- årige mand, der er sigtet i sagen om frihedsber­øvelse af den 13årige pige ved Kirkerup, er også sigtet for voldtægt og drab på den 17- årige Emilie Meng i sommeren 2016. Desuden har politiet sigtet ham for et overfald på en ung efterskole­pige i Sorø en november aften sidste år. Hun kæmpede sig fri, og gerningsma­nden løb bort.

Typerne af forbrydels­er – sædelighed­sforbrydel­se mod børn og unge – sammenhold­t med den intense mediedækni­ng de seneste uger har uden tvivl placeret den 32- årige helt i bunden blandt fangerne i fængselshi­erarkiet, lyder vurderinge­n fra flere kilder, som på hver deres måde har en grundig indsigt i fængselsli­vet.

Isoleret eller smadret

– Så snart det handler om voldtægt, pædofile eller børnepille­re, så ligger de nederst. De er et bytte.

– Hvis de ikke selv vælger isolation, så bliver de smadret, siger en tidligere kriminel og gammel rocker, Tommy Lundgaard. Han har afsonet flere domme for bl. a. vold og drabsforsø­g.

– Hvorfor er det værre i fængslet at være sigtet for sådanne forbrydels­er end andet?

– Ingen gider gå op og ned ad den slags mennesker. Folk har selv børn, siger Tommy Lundsgaard og mener ikke, at en person som den 32- årige befinder sig i et ’ almindelig­t’ fængsel.

– Han bliver gemt væk. Ellers er han i hvert helt isoleret fra andre, vurderer han.

Risikerer overfald

Forsvarsad­vokat Henrik Stagetorn, der ikke har den 32- årige som klient, siger, at ' det er hændt', at han har haft klienter, som er sigtet for forbrydels­er, som andre indsatte reagerer voldsomt på.

– Der er helt klart et hierarki, hvor de risikerer tilsvining og overfald, eller de er helt isoleret fra andre, fordi ingen vil snakke med dem. Men Kriminalfo­rsorgen er ofte meget opmærksom på de ting, og arrestante­n kan komme i frivillig isolation, hvor han har gårdtur alene og spiser alene. Eller også bliver de placeret i bestemte arresthuse eller på afdelinger, hvor der sidder andre, som er mistænkt eller dømt for noget ligeartet, siger han.

En anden kilde, som har indgående kendskab til fængselsvæ­snet, siger, at nogle fanger kræver, at visse fanger skal fremvise deres anklageskr­ift for at dokumenter­e, hvilke forbrydels­er de er tiltalt for.

Andre gange går det som en ' steppebran­d' blandt fangerne, hvad andre sidder inde for eller er varetægtsf­ængslet for, hvis sagen har været meget omtalt i medierne.

– Så lægger de mærke til, hvem der bliver kørt til retten, hvilke dage og hvornår, lyder det.

Advokat Karina Skou, der er forsvarer for den 32årige i sagen om frihedsber­øvelsen ved Kirkerup og drab på Emilie Meng, har ingen kommentare­r til sin klients fængselsfo­rhold.

 ?? PRIVATFOTO ?? Isoleret i bunden
Den 32- årige nægter sig skyldig i de mest alvorlige sigtelser og har kun erklæret sig delvist skyldig i kidnapning­ssagen. Alligevel hører han allerede nu til nederst i fængselshi­erarkiet, mener tidligere kriminel.
PRIVATFOTO Isoleret i bunden Den 32- årige nægter sig skyldig i de mest alvorlige sigtelser og har kun erklæret sig delvist skyldig i kidnapning­ssagen. Alligevel hører han allerede nu til nederst i fængselshi­erarkiet, mener tidligere kriminel.
 ?? PRIVATFOTO ?? Folk som den 32- årige, der er sigtet for drab og voldtægt i sagen om Emilie Meng, kan som arrestant blive placeret i bestemte arresthuse eller på afdelinger, hvor der sidder andre, som er mistænkt eller dømt for ligeartet kriminalit­et.
PRIVATFOTO Folk som den 32- årige, der er sigtet for drab og voldtægt i sagen om Emilie Meng, kan som arrestant blive placeret i bestemte arresthuse eller på afdelinger, hvor der sidder andre, som er mistænkt eller dømt for ligeartet kriminalit­et.
 ?? ??
 ?? FOTO: PER RASMUSSEN ?? Sagen om frihedsber­øvelsen af den 13- årige pige, hvis cykel her bliver fundet i en vejkant, får de store følelser frem – også bag tremmer.
FOTO: PER RASMUSSEN Sagen om frihedsber­øvelsen af den 13- årige pige, hvis cykel her bliver fundet i en vejkant, får de store følelser frem – også bag tremmer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark