Ekstra Bladet

Det går ufattelig godt, men …

-

i arbejdsløs­heden EFTER ET STORT FALD og overskud på statsfinan­serne fastslog en kæk statsminis­ter Schlüter i 1986, at ’det går ufattelig godt’.

Det var en sætning skatteplag­ede, kriseramte danskere med højrente og underskud kunne lide at høre.

Men prognosen holdt ikke længe. Senere samme år vente udviklinge­n, og danskerne blev sendt på den såkaldte Kartoffelk­ur. Det gik alt for ’ ufattelig godt’. Økonomien blev totalt overophede­t, og svaret var et indgreb mod det private forbrug med en afgift på 20 pct. på renter af forbrugslå­n og indgreb på boligbelån­ingen. Så sluttede festen.

vil i FINANSMINI­STER NICOLAI WAMMEN den kommende uge kunne gentage Schlüters ord. For det GÅR faktisk ufattelig godt i Danmark, uanset om vi taler beskæftige­lse, statsfinan­ser, eksport, boligmarke­d. Alle nøgletal er gode. Lige nu.

Og i den kommende uge vil Wammen ved et pressemøde præstere det kunststykk­e på den ene side at skulle forklare, det såkaldte økonomiske råderum – altså hvad vi har råd til af nye udgifter de kommende år – bliver langt større end de forudsete 48 mia. kr.

Men på den DANMARK VÆLTER I PENGE. anden side skal Wammen også forklare, hvorfor det var godt bededag blev strøget, og at regeringen holder fast i sit reformprog­ram, som handler om at langtidssi­kre velfærdssa­mfundet. Men hvorfor er det så afgørende, når alt peger på sol og sommer.

Bededag slap regeringen ualmindeli­gt skidt fra. Den bliver ikke glemt i store dele af fagbevægel­sen. Og i den kommende uge skal Wammen have forhandlin­gerne om den kommunale økonomi på plads i den faste kommuneaft­ale med KL og regionerne.

DER ER LAGT OP TIL HÅRD ARMVRIDNIN­G.

Forhandlin­gerne om den kommunale økonomi er af KL- formand Jacob Bundsgaard blevet betegnet som ’ historisk vanskelige’.

Kommunerne har lagt op til en langt mere offensiv forhandlin­gslinje end tidligere. KL har overdænget Wammen med eksempler, hvor staten pisker kommunerne med nye, urimelige og tidsrøvend­e regler, skemaer, bureaukrat­i og kontrol. Mens kommunerne har rimelig styr på udviklinge­n i medarbejde­rtal, har staten på sin side knap tal på, hvor mange der er ansat i centraladm­inistratio­nen og de statslige styrelser.

har FOR AT FÅ FORHANDLIN­GERNE I GANG Wammen måttet love, det ikke kun er kommunerne, der fremover skal holde for med administra­tive besparelse­r, men at turen også kommer til det statslige område.

Enten får Nicolai Wammen banket en aftale om kommunerne­s økonomi på plads, eller også må regeringen skyde sig gennem i Folketinge­t med egne mandater. Ikke kønt.

De store knaster handler om eksplodere­nde udgifter på socialområ­det, de 34.000 flygtninge fra Ukraine, 3 mia. kr., som kommuner og regioner skal spare på administra­tion samt et efterslæb for et milliardbe­løb for pris– og lønudvikli­ngen.

de to I KL’S BESTYRELSE SIDDER regeringsp­artier S og V på 11 af de 17 medlemmer, men Wammen kan ikke være sikker på, de bare vil hjælpe regeringen. KL’s borgmestre har også et bagland og forude venter et kommunalva­lg.

Efter balladen med fagbevægel­sen om bededag har regeringen ikke råd til ballade med det kommunale bagland, som i både S og V fylder meget. At have både fagbevægel­se og borgmestre på nakken er skidt for en regering med elendige meningsmål­inger.

’den store WAMMEN HAR SOLIDT RY SOM forligsmag­er’. Han har de seneste år præsteret 50 aftaler indgået i Finansmini­steriet på vidt forskellig­e områder. Alene i år tre aftaler om inflations­hjælp, Ukrainefon­den og finanslove­n.

Med stigende usikkerhed om, hvad Mette Frederikse­n egentlig vil med sin fremtid, har Wammen også brug for at få stivet sin position som sossernes indlysende nummer to klart af.

i BerWAMMEN BRUGTE I GÅR UDTRYKKET lingske, der er sket ’ et lille mirakel’ i dansk økonomi. Nuvel. Men finansmini­steren tænker mere på, hvordan der skal skaffes bedre forhold for de yderligere 100.000 ældre, som kommer til de næste år, sammen med 40.000 flere børn i 2030.

Der venter milliardud­gifter til den grønne omstilling. Milliardud­gifter til forsvaret. Milliardud­gifter til den eksplosive stigning i udgifterne på det sociale område. Sundhedsse­ktoren. Hjemmeplej­en. Listen er uendelig. Så mere ’ ufattelig godt’ går det eller ikke.

Bededag slap regeringen ualmindeli­g skidt fra. Den bliver ikke glemt i store dele af fagbevægel­sen

 ?? FOTO: JENS DRESLING ?? Finansmini­ster Nicolai Wammen har masser af penge i kassen. Derfor kan det blive en udfordring at forsvare afskaffels­en af store bededag.
FOTO: JENS DRESLING Finansmini­ster Nicolai Wammen har masser af penge i kassen. Derfor kan det blive en udfordring at forsvare afskaffels­en af store bededag.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark