Ekstra Bladet

USKKYLDIGT FÆNGSLET I OTTE ÅNEDER

PURE FRIKENDT: Johan måtte skrive sit speciale i it- jura i hånden, mens hans varetægtsf­ængsling blev forlænget gang på gang, selvom der ikke var nogen beviser mod ham

- LINETTE KRØGER JESPERSEN Det var min fornemmels­e, at det ikke tog ret hårdt på dem, at jeg sad der

Johan var næsten færdig som jurist efter fem års hårdt slid og var flyttet ind hos sin kæreste på Østerbro nogle måneder forinden.

Han havde lige hentet sin datter i børnehaven, og da det ringede på døren, troede han, at det var posten.

I stedet stod der to politifolk med en besked, der ændrede hans liv.

De havde fundet 54 kilo hash i hans lejlighed på Amager, som han var fraflyttet og i gang med at renovere for at sælge. Og nu var han anholdt.

Det blev starten på 8 måneder og 3 dage bag tremmer. Alene i cellen 23 timer i døgnet med en times gårdtur.

Anede intet om hashen

Hans svoger indrømmede fra starten, at det var ham, der havde misbrugt den nøgle, som Johan havde lagt som reserve hjemme hos sin søster og ham, og havde brugt lejlighede­n som skjulested for store mængder hash.

Svogeren havde også forklaret til politiet, at Johan ikke vidste noget om det. Det fremgår af dommen.

Men Johans varetægtsf­ængsling blev bare forlænget gang på gang.

Johan er ikke hans rigtige navn. Selv om han blev pure frifundet i slutningen af september sidste år og først der kom på fri fod igen, er han bange for, at sagen kaster en ubehagelig skygge over hans fremtid.

Han gav fra starten politiet lov til ransagning, gav dem koden til sin telefon og svarede på deres spørgsmål. Lige bortset fra hvem der havde adgang til lejlighede­n på Amager.

– Det var jo min familie, der havde adgang, og jeg havde ikke lyst til at pege fingre, når jeg ikke vidste noget om, hvad der var sket, siger han.

Ren autopilot

Allerede før grundlovsf­orhøret bekræftede han dog, at svogeren kom i lejlighede­n, da han fik forevist et af politiets observatio­nsbilleder.

Han kan måske godt forstå, at han blev fængslet i grundlovsf­orhøret, fordi det trods alt var hans lejlighed, deres forklaring­er skulle efterprøve­s, og vidner skulle afhøres.

Men herefter føler han, at fængslinge­n blev forlænget per automatpil­ot.

– Det var min fornemmels­e, at det ikke tog ret hårdt på dem, at jeg sad der. Det virkede meget fabriksagt­igt, siger han.

– Hver gang havde de en ny begrundels­e. Så var de ikke færdig med at udlæse min telefon – selv om de havde de koder, de skulle bruge. Så ville de tjekke for dna. Så var det fingeraftr­yk.

– Gjorde det noget ved dig, at den ene måned tog den næste?

– Jeg tror, jeg blev bitter. Og jeg kunne ikke se, hvor det kød, politiet manglede, skulle komme fra. De havde tjekket alting på det tidspunkt.

Ekstra Bladet har bedt de involvered­e dommere fra Østre Landsret om en kommentar til, hvorfor de stadfæsted­e varetægtsf­ængslingen. De har ikke ønsket at medvirke.

Dette er første del af Johans historie. Læs anden og sidste del i Ekstra Bladet i morgen.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark