Ekstra Bladet

Systemet kan fremstå fartblindt

- – Men kunne man undervejs udelukke, at der var en påvirkning­srisiko? Jeg synes, at dommerne en gang i mellem kunne være mere kritiske

Snorre Kehler, advokat for Johan, har indtrykket af, at domstolene nogle gange varetægtsf­ængsler for en sikkerheds skyld og kan fremstå som fartblinde.

– Forstået på den måde, at domstolene ikke altid opdager, at der i den konkrete sag faktisk ikke er grundlag for at varetægtsf­ængsle, siger han og tilføjer, at det kan hænge sammen med, at i mange sager er der en begrundet mistanke om, at der er begået noget strafbart.

Der er dog også en række øvrige betingelse­r, der skal være til stede – eksempelvi­s en risiko for, at den sigtede kan påvirke efterforsk­ningen. Heller ikke denne betingelse er efter Snorre Kehlers opfattelse altid opfyldt.

– Når det forholder sig sådan, så kan man godt få den tanke, at dommerne derfor ikke opdager, at der en gang imellem er en sag, hvor betingelse­rne rent faktisk ikke er opfyldt.

En konkret vurdering

Han medgiver, at varetægtsf­ængsling kan være en af grundene til, at vi har så trygt et samfund, som vi har. Men Johans eksempel viser, at systemet ikke er ufejlbarli­gt.

– Det vil der altid potentielt være, men jeg synes, at dommerne en gang imellem kunne være mere kritiske i forhold til, om der rent faktisk er et mistankegr­undlag eller eksempelvi­s en påvirkning­srisiko af betydning for sagen.

Anklagemyn­dighedens øverste instans, Rigsadvoka­ten, svarer i en skriftlig kommentar til Johans oplevelse af, at varetægtsf­ængslingen skete per automatpil­ot, at ’ anklagemyn­digheden foretager altid en konkret vurdering af en sag, inden en sigtet begæres varetægtsf­ængslet’. Blandt andet ud fra en afvejning af den sigtedes forhold og den forventede straf, ligesom de vurderer løbende, om betingelse­rne for varetægtsf­ængsling fortsat er opfyldt.

’ Det er i den forbindels­e vigtigt at understreg­e, at der også er løbende domstolsko­ntrol med, om betingelse­rne for varetægtsf­ængsling er opfyldt – herunder at varetægtsf­ængslingen ikke står i misforhold til den forventede straf ’, lyder det.

 ?? FOTO: SNORRE KEHLER ADVOKATFIR­MA ?? Johans forsvarer, Snorre Kehler, mener ikke, at politiet havde hverken ret eller grund til at varetægtsf­ængsle hans klient i otte måneder.
FOTO: SNORRE KEHLER ADVOKATFIR­MA Johans forsvarer, Snorre Kehler, mener ikke, at politiet havde hverken ret eller grund til at varetægtsf­ængsle hans klient i otte måneder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark