Ekstra Bladet

HAVFRUEFRI­HED Knud Brix

-

forside af Ekstra Bladet PÅ EN IKONISK sidder Den Lille Havfrue på sin sten som et afpillet skelet. ’ Stop døden fra Barsebäck’ står der med versaler. Det var tirsdag 3. april 1979, og diskussion­en om atomkraftv­ærket lige ovre på den anden side af Øresund rasede.

Den slags satiriske forsider ville Ekstra Bladet eller en hvilken som helst anden dansk avis ikke længere lovligt kunne bringe, hvis en yderst principiel sag fra Højesteret i sidste uge var faldet anderledes ud.

argument om, hvorfor saMEN FØR MIT gen er så vigtig for pressefrih­eden, så tillad mig først et tidsspring til begyndelse­n af 1900- tallet. Her danderede den kunst- og kvindeglad­e brygger Jacobsen omkring i København og drømte om havfruer. Ølmagnaten havde set Andersens eventyr omsat til ballet på Det Kongelige Teater og begærede nu brændende en havfruesta­tue. Han udså sig en af tidens hotteste billedhugg­ere, den krølhårede yngling Edvard Eriksen, til at udføre værket.

VERDENSHIS­TORIE, for ErikRESTEN ER sens klejne havfrue i bronze blev Danmarks eneste rigtig verdensken­dte kunstværk. Et stakkels ikon, som – siden hun blev placeret på Langelinje i 1913 – er blevet halshugget, overmalet, har fået amputeret en arm og må dagligt lide den tort at blive begloet af turisthord­er fra den ganske verden.

Man forstår derfor grundlægge­nde godt Edvard Eriksens arvinger ønske om at beskytte kunstværke­t.

landsrette­n, at havfruI 1978 FASTSLOG en var unik og ikke måtte plagieres. Arvingerne har ophavsrett­en til havfruen i hele 70 år efter kunstneren­s død. Den har de desværre forvaltet som griske pengeprang­ere. De spyer regninger efter enhver, der formaster sig til at afbilde den lille dame. Og da Berlingske bragte en karikaturt­egning af havfruen som zombie, anså arvingerne det som et brud på ophavsrett­en. Desværre havde dommerne i både by- og landsrette­n en særdeles dårlig dag, da de gav arvingerne medhold og dermed begrænsede frie mediers ret til at parodiere. Men heldigvis er Berlingske­s chefredakt­ør, Tom Jensen, en stædig rad, som fægtede videre i Højesteret.

fornuften så heldigvis OG HER SEJREDE endelig. Vi har nu den øverste retsinstan­s ord for, at medier stadig frit kan parodiere beskyttede værker. Alt andet havde også været en gebommerli­g skandale og stor indskrænkn­ing af pressefrih­eden i et lille land, hvor vi har en lang, hæderkrone­t tradition for satire.

 ?? ?? De spyer regninger efter enhver, der formaster sig til at afbilde den lille dame Ekstra Bladets ikoniske forside fra 3. april 1979.
De spyer regninger efter enhver, der formaster sig til at afbilde den lille dame Ekstra Bladets ikoniske forside fra 3. april 1979.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark