Ekstra Bladet

Lige så slemt som at ryge

TRIVSEL: Ifølge børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S) er dele af børns digitale liv lige så skadeligt som rygning. Men han afviser forbud

- CECILIE GULDBERG

’ Det værste, der er sket for vores børn i min levetid.’

Så dyster var udmeldinge­n fra børne- og undervisni­ngsministe­r Mattias Tesfaye ( S) for nylig i et interview med Berlingske, hvor han sagde, at børn i dag ’spilder deres barndom’ foran skærme.

Og til Ekstra Bladet siger han nu, at børns digitale liv på visse områder er lige så ødelæggend­e som rygning.

– Det minder mig om, når man ser film fra 1950’ erne, hvor alle sidder og ryger hinanden op i hovedet, og ingen forholder sig til de sundhedsmæ­ssige konsekvens­er af det. Det mener jeg faktisk godt, man kan sammenlign­e med den måde, sociale mediers algoritmer påvirker vores børn på. Der synes jeg, at hele det politiske system svigter, siger Mattias Tesfaye til Ekstra Bladet.

Han medgiver desuden, at det efterhånde­n grænser til et svigt, at der ingen restriktio­ner er lavet på europæisk niveau i alle de år, hvor debatten om problemet har raset.

Alligevel er han tilbagehol­dende med, at dansk lovgivning skal være vejen frem, eksempelvi­s ved at gøre alle skoler mobilfri.

Det er bedst, at skolerne selv indfører en restriktiv skærmpolit­ik, siger han.

Ingen dato

– Heldigvis går det stærkt med at indføre restriktiv skærmpolit­ik i den danske folkeskole. Det er jeg glad for. Og så håber jeg også, at mange af os forældre vil følge op med at tage mere ansvar derhjemme og slukke skærmene og se hinanden i øjnene.

– Er det ikke en fejlslagen strategi at overlade det til voksne, der selv er afhængige af skærme?

– Det er ligesom slik. Vi skal ikke sidde og spise slik hver aften i sofaen. Det gør man forhåbentl­ig ikke i de fleste danske familier. Men omvendt skal vi ikke vedtage lovgivning om, hvor ofte man må spise Matador Mix i sin egen familie.

– Men selvom du lægger op til, at skolerne selv skal handle, så kan I jo også godt vælge at gøre noget. Vil I slet ikke gøre noget?

– Vi kommer til at komme med nogle anbefaling­er, som man kan læne sig op ad, så man også har et sted at starte diskussion­en.

– Hvornår kommer de?

– Det er der ikke sat dato på endnu.

– Og heller ikke jeres kommission for det gode børneog ungdomsliv?

– Der er heller ikke nogen dato. Men også det arbejdes der intensivt på.

Vi svigter

– Har I som politikere svigtet ved ikke at gøre noget ved det her?

– Jeg synes i hvert fald, at der er en type regulering, hvor vi begynder at nærme os et svigt. Det er i regulering­en af de algoritmer, som ligger bag mange sociale medier. Meget af det skal reguleres på europæisk niveau. Det er svært for Danmark at stille krav til Facebook og Snapchat.

– Men der er det ærlige svar, at ja, der svigter vi. Det er avancerede, psykologis­ke overvejels­er, der ligger bag de afhængighe­dsskabende algoritmer, der er i mange af de medier.

– Men vi kan jo godt vælge at gøre noget i Danmark og sige: Vi dropper mobilerne i skolen?

– Jeg synes bare, der er stor forskel på, om man stiller krav til techgigant­erne og den måde, de indretter deres sociale medier på, og hvorvidt man bruger skærme i undervisni­ngen.

– Tror du, at når man om 20 år kigger tilbage på din ministerti­d, at man vil sige: Han gjorde sgu nok ved det her problem?

– Jeg tror, man vil sige, at han gjorde noget. Jeg håber også, man vil sige, at jeg gjorde noget rigtigt. Jeg tror ikke, man vil sige, at han gjorde nok. Mit bedste gæt er, at fremtiden vil betragte os, der bor i 2023, som en smule naive.

Det er ligesom slik. Vi skal ikke sidde og spise slik hver aften i sofaen

Jeg håber også, man vil sige, at jeg gjorde noget rigtigt

 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark