Ekstra Bladet

GJORDE DET IKKE NEMT FOR SIG SELV

For Lene Espersen fik det store konsekvens­er, at hun som udenrigsmi­nister tog til Mallorca med familien i stedet for at deltage i et møde i Arktisk Råd. ’En uklog beslutning’, fastslår tidligere politisk redaktør på TV 2 Kaare R. Skou

- ALLAN LYKKE

– Kaare R. Skou, i 2010 betegnede Ekstra Bladet Lene Espersen som ’ ferieminis­ter’, fordi hun tog på familiefer­ie til Mallorca i stedet for at deltage i et møde i Arktisk Råd i Canada. Det var vel ikke så smart?

– Den sag kom til at forfølge hende i resten af ministerti­den. Det var uklogt. Allerede dengang anede man, at Arktis ville komme til at spille en større og større rolle. Men vi skal også huske, at folk først virkelig blev bevidste om klimakrise og polernes smelten nogle år senere.

– Alligevel … USA’s daværende udenrigsmi­nister, Hillary Clinton, deltog i mødet?

– De fleste politikere ville brække deres ene arm for en lejlighed til at møde hende på det tidspunkt.

– Afbuddet fik store konsekven- - ser for Espersen.

– Ja, skældud i medierne, og der opstod også en intern konflikt hos de konservati­ve; om hun nu var den rigtige på posten, når man havde en Per Stig Møller, som hun havde taget jobbet fra. Hun fik det ikke nemt t som udenrigsmi­nister, men hun gjorde det heller ikke nemt for sig selv.

– Hvorfor er det så attraktivt t at være udenrigsmi­nister?

– Det er det, fordi posten tæller som nummer to i statsrådsr­ækkefølgen efter stats- - ministeren. Der er megen tra- - dition knyttet til, at det er den n næstvigtig­ste post.

– Også megen rejseaktiv­itet og møder med masser af betydnings­fulde mennesker?

– Rejseaktiv­iteten bliver man nu hurtigt træt af. Medmindre man gør, som Per Stig Møller som regel gjorde. Han forlængede et udlandsoph­old med et par fridage, hvor han tog ud og var kultu- - rel i det land, han besøgte.

– Lene Espersen sagde undskyld, men tilliden var væk, og hun blev erstattet som partileder i 2011 af Lars Barfoed. I 2014 trak hun sig helt ud af politik og blev direktør for Danske D k Arkitektvi­rksomheder (dette job sagde hun op i 2022, red.). Siden har man ikke rigtigt hørt til hende?

– Nej, Nej hun hun har har ikke ikke blandet blandet sig sig siden.

Den sag kom til at forfølge hende i resten af ministerti­den. Det var uklogt

 ?? ?? Ekstra Bladets forside 9. april 2010.
Ekstra Bladets forside 9. april 2010.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark