Ekstra Bladet

FRA ITALIENS DRIVHUS

Ekstra Bladets vin- ekspert har været på vintur på Sicilien, hvor hendes smagsløg på ny er blevet smaskforel­skede i druerne fra den italienske ø

-

JERES KLUMMESKRI­BENT er lige hjemvendt fra vintur til Sicilien, så nu skal det handle om vinene derfra. Og det bliver ikke sidste gang, ❘ skal høre om de fremragend­e vine fra ❘taliens drivhus, den smukke citron- ø Sicilien.

Sicilien er en af ❘taliens rigtig populære vinregione­r og feterede feriemål. Sicilien har altid produceret vine, men den opmærksomh­ed, øens vine nyder nu, er anderledes end de ellers mest forfinede og historiske midt- og norditalie­nske områder som Toscana og Piemonte.

SICILIEN ER lidt det omvendte og nok den mest dynamiske italienske vinregion. På noget, der i hvert fald på afstand ligner rekordtid, har Sicilien forvandlet sit image fra en profil af beskedne, udmærkede prisvenlig­e rødvine til hippe, slanke, funky, lette rødvine og sprælske, lækre hvidvine med sjove etiketter.

Stjernen i hele menageriet er vulkanen □tna og dens forførende vine, der smager af eksotiske lette frugter og vulkanens hemmelighe­dsfulde aske, lava og magma.

Siciliansk vin var i sin tid bedst kendt som prisvenlig­e, endog billige rødvine – mørk, alkoholvar­m vin.

Vine, der kunne findes på nederste hylde i alle supermarke­der, og som mere inkognito blev kørt længere mod Norditalie­n som ’ bulk-vin’ og kunne bruges som blod- donor til de langt mere dyre vine i Toscana, Veneto og Piemonte, når disses vine manglede ’ body’, farve, sødme og alkohol.

Det var den siciliansk­e drue Nero d’Avola, der kendetegne­de disse vine. Og det er det blandt mange andre stadig.

Dog er det □tnas hyper- elegante vine på den noget anderledes drue Nerello Mascalese, der har hjulpet sin gamle lidt gumpetunge tante Nero d’Avola på slankekur med manicure og facelift mod helt ny anerkendel­se og vinstil.

JEG HAR BESØGT og smagt på Siciliens vine hvert år de sidste ti år, og jeg kan forsikre om, at der er gang i en stormende udvikling, der i år syntes slet ingen ende at have, når det kommer til fremragend­e vine, økologi, flotte etiketter, bæredygtig­e projekter, klimaforsk­ning og innovation, som jeg næppe har oplevet noget andet sted i ❘talien.

Så: Hvis du er én af dem, der troede, at siciliansk vin var sådan noget mørk rødvin med et billede af den bestøvlede kat på etiketten, en alkoholpro­cent på +15 og en hovedpinef­aktor + 50, så er du helt tabt bag en vinkærre.

Siciliens Nero d’Avola-vine er i dag moderne rødvine med blank og klar ren frugt, polerede tanniner, glat og smidig struktur og fyldig smag af kaktus og Siciliens vilde gule blomster, ginestra.

Siciliens hvidvine er næsten endnu bedre. De lokale druer inzolia, cataratto, carricante, grillo og zibbibo leverer med stor diversitet alle til tider fremragend­e vine, der som fællesnævn­er har et salt og saliverend­e ( betyder at tænderne løber i vand, red.) udtryk og kan tryllebind­e med både sexede, usminkede, lækre, atletiske hvidvine og fine, blomstrend­e, runde friske vine, der smager af siciliansk­e krydrede, mørkegule citroner, blomster og let kagecreme.

Hvis jeg fik det grusomme ultimatum, at jeg kun måtte drikke vin fra ét sted resten af mit liv, så ville jeg vælge Sicilien.

Hvis jeg fik det grusomme ultimatum, at jeg kun måtte drikke vin fra ét sted resten af mit liv, så ville jeg vælge Sicilien

 ?? FOTO: GETTY IMAGES ?? Sicilien føles som at stå på en stjerne og drikke vin direkte fra havet, beskriver Ekstra Bladets vinekspert.
FOTO: GETTY IMAGES Sicilien føles som at stå på en stjerne og drikke vin direkte fra havet, beskriver Ekstra Bladets vinekspert.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark