Ekstra Bladet

GAV AFKALD PÅ MILLIONER

PRIORITERI­NG: Mikkel Duelund har fundet lykken og fodboldglæ­den i AGF, selv om konsekvens­en har været, at han har givet afkald på mange millioner

- MADS GLENN WEHLAST

Penge er ikke alt, men de er rare at have. For de giver enorm frihed.

Mikkel Duelund har virkelig mærket konsekvens­erne på egen krop af krigen i Ukraine.

For med en kontrakt med Dynamo Kyiv var han sikret økonomisk resten af livet – troede han.

En aftale, der årligt udløste 15 mio. kr., viste, at Mikkel Duelund hørte til i kategorien af vellønnede danskere i udlandet.

Men krigen i Ukraine har haft stor betydning for mange mennesker. Også for udenlandsk­e fodboldspi­llere. De fik løbepas af FIFA og har således haft mulighed for at rejse på udlån, hvis andre ville låne dem.

Han var først et par år i NEC Nijmegen, inden krigen begyndte, men da muligheden åbnede sig for at vende hjem til AGF, tøvede han ikke.

Men i modsætning til de normale regler, hvor udlejede spillere er garanteret deres løn i den klub, der ejer dem, så har spillerne ikke fået deres løn med fra Ukraine, når de er rejst på lejeaftale­r.

Mange har måttet acceptere store lønnedgang­e.

Du tjente i omegnen af 15 mio. kr. før skat i Dynamo Kyiv. Nu får du vel 2 mio. kr. i AGF. Hvordan har det været at gå så markant ned i løn?

– Jeg vil ikke snakke konkrete beløb, men det valg har faktisk været nemt for mig. Krigen har bestemt det her, og jeg var fantastisk glad for, at Nijmegen gav mig lov til at skifte til AGF.

– Der er masser af følelser for mig i at spille i AGF, hvor jeg selv var bolddreng på stadion som knægt.

Når ukrainerne og mine venner både i og udenfor klubben lider, hvorfor skulle jeg så gøre et problem ud af at gå ned i løn?

Der er mange mennesker i Kyiv, som jeg kender og holder af, der pludselig er under angreb og i krig

– Jeg vidste, jeg skulle give afkald på noget, for jeg kunne ikke få det hele. Det er rigtigt, at jeg har sagt nej til rigtig mange penge, men det handler om, at jeg skal føle mig glad og tryg både på og uden for banen, hvor vi snart skal være forældre. Hele drivkrafte­n for at være fodboldspi­ller er kærlighede­n til fodbold, og den har jeg her, forklarer Mikkel Duelund.

Har det gjort specielt ondt at miste så stor en indtægt på grund af en krig?

– Det gør det meningsfyl­dt. Når ukrainerne og mine venner både i og udenfor klubben lider, hvorfor skulle jeg så gøre et problem ud af at gå ned i løn? Jeg har følelser for Dynamo og ved, det er meget hårde tider, så det her er min måde rent praktisk at støtte klubben på. Jeg skal ikke være en økonomisk belastning for klubben i den nuværende situation.

Du har ét år tilbage til sommer – forventer du overhovede­t at vende tilbage til Ukraine, eller er det et overstået kapitel for dig?

– Jeg er Dynamo- spiller, og det er kun på grund af krigen, at jeg ikke er derovre nu. Jeg skulle være vendt tilbage fra Holland sidste sommer, men på grund af krigen indgik jeg så en ny midlertidi­g aftale med NEC, som heldigvis gav mig lov til at skifte til AGF i vinter.

– Det har været en enormt turbulent tid for mig i udlandet og i en storklub i Ukraine med ting, der var ude af mine hænder.

– Det har været hårdt med et dobbelt ankelbrud, med Covid- 19 og ikke mindst med krigen, forklarer Mikkel Duelund, der også har gode minder fra tiden i Dynamo Kyiv trods en karrieretr­uende skade.

– Jeg spillede os i pokalfinal­en ved at score begge mål i pokalsemif­inalen. Men jeg vil også huske på, jeg scorede i min første kamp fra start i ligaen for Dynamo Kyiv.

– Og så har jeg været med til at vinde mesterskab­et, to Super Cup, pokalsejr og har spillet europæiske kampe. Så jeg har mange gode minder og stadig gode venner i Kyiv, påpeger han.

Hvordan har krigen i Ukraine påvirket dig, og har det sat tanker i gang?

– Selvfølgel­ig har jeg været voldsomt påvirket. Jeg har boet i Kyiv i flere år. Og det er vanvittigt at tænke på, at der nu er krig.

– På tv er det voldsomt at se, at de steder og gader og den by, som jeg har færdedes i næsten hver dag, som jeg kender så godt, er blevet bombet.

– Der er mange menne

sker i Kiev, som jeg kender og holder af, der pludselig er under angreb og i krig.

– Jeg taler jævnligt med nogle af holdkammer­aterne og flere fra staben. Jeg vil bare så gerne høre, at de allesammen og deres familier er i sikkerhed og har det godt.

– En af mine nærmeste venner var en af de andre udenlandsk­e spillere, der lige havde fået en lille søn. Og familien måtte simpelthen flygte ud af landet.

– I starten af krigen var det et chok, og det fyldte meget i min hverdag i Holland. Det fylder stadig meget i min bevidsthed hver eneste dag.

– Til at begynde med var det uforståeli­gt og surrealist­isk, men det blev meget håndgribel­igt, da jeg under de første angreb fik sendt video og fotos fra holdkammer­ater, hvor alle mine venner og holdkammer­ater fra klubben sad i en beskyttels­esbunker på træningsan­lægget, mens byen var under bombeangre­b. Det var lidt uhyggeligt, siger Mikkel Duelund.

 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? Fodboldglæ­den er tilbage
Selv om han har mistet millioner, fordi han er gået ned i løn, er Mikkel Duelund glad og tilfreds.
FOTO: CLAUS BONNERUP Fodboldglæ­den er tilbage Selv om han har mistet millioner, fordi han er gået ned i løn, er Mikkel Duelund glad og tilfreds.
 ?? ??
 ?? FOTO: BO AMSTRUP/ RITZAU SCANPIX ?? Mikkel Duelund har vist fin form hos AGF i foråret. Han bliver gerne, hvis parterne kan enes om et fremtidigt samarbejde.
FOTO: BO AMSTRUP/ RITZAU SCANPIX Mikkel Duelund har vist fin form hos AGF i foråret. Han bliver gerne, hvis parterne kan enes om et fremtidigt samarbejde.
 ?? FOTO: CLAUS BONNERUP ?? AGF- træner Uwe Rösler i samtale med Mikkel Duelund, der har gjort det godt i foråret, hvor resultater­ne også har fulgt med.
FOTO: CLAUS BONNERUP AGF- træner Uwe Rösler i samtale med Mikkel Duelund, der har gjort det godt i foråret, hvor resultater­ne også har fulgt med.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark