Ekstra Bladet

ET STORT PRES

F-16- fly har i lang tid stået højt på Zelenskyjs ønskesedde­l. Fredag så en ’ F-16- koalition’ så dagens lys – men det danske bidrag bliver nok begrænset, siger ekspert

- LASSE EGERIS

Våben er sendt fra Vesten til det krigshærge­de Ukraine i en lind strøm, siden Ruslands fuldbyrded­e invasion 24. februar 2022.

Men især de amerikansk­e F- 16- fly, som en række europæiske lande har i arsenalet, har stået højt på præsident Zelenskyjs ønskesedde­l.

Fredag meldte fungerende forsvarsmi­nister, Troels Lund Poulsen ( V), så ud, at Danmark ville iværksætte træning af ukrainske piloter. Samtidig åbnede ministeren for at ’diskutere’ donationer af danske F- 16- fly med Folketinge­t og Udenrigspo­litisk Nævn over for TV 2.

Hans Peter Michaelsen er uafhængig forsvarsan­alytiker med mere end 30 år som officer i Flyvevåbne­t – og spørger man ham, kommer det danske bidrag til koalitione­n til at blive en udfordring for en i forvejen presset struktur i det danske flyvevåben.

’ Nok en håndfuld’

I samarbejde med Belgien, Holland og Storbritan­nien skal danske instruktør­er blandt andet bidrage med at omskole de ukrainske piloter til flyene. Det kommer angiveligt til at tage fireseks måneder, lyder vurderinge­n.

Her finder analytiker­en det mest sandsynlig­t, at vi kommer til at bidrage med ’ en håndfuld’ instruktør­er – og foreløbig nul fly, for vi har nemlig ingen tilovers p. t.

– Når vi skal afsætte piloter til at træne ukrainerne, hvad så med luftrummet herhjemme? Der skal stadigvæk patruljere­s og afvises.

– Det bliver klart den største udfordring. Derfor tror jeg også, at det bliver ganske få, vi kommer til at bidrage med. Der er i forvejen et stort pres på strukturen, hvor en del allerede er i gang med at blive uddannet til F- 35 i USA, og en del varetager beredskabe­t herhjemme. Så der er ikke mange at gøre godt med, siger han til Ekstra Bladet.

Skulle ministeren­s ’diskussion’ med Folketinge­t og Udenrigspo­litisk Nævn dog kaste jagerfly af sig, finder han det mest sandsynlig­t, at der også er tale om ’ en håndfuld’ – og sidst på året.

– Vi er det land, der er mest presset. Vi står på tærsklen til at modtage vores F- 35, hvor hollændern­e allerede har implemente­ret mere end halvdelen af deres. Så det bliver ikke os, der kommer til at trække det store læs, lyder det.

Pionerarbe­jde

Det ukrainske flyvevåben er i høj grad bygget op omkring ældre sovjetiske MiG- jagerfly, radarer og kommunikat­ionsudstyr.

Derudover skal de ukrainske landingspl­adser angiveligt også have en overhaling, før eventuelle fly måtte være integreret.

– De F- 16, man sender til Ukraine, skal jo netop kunne kommuniker­e med de ukrainske systemer, landstyrke­r og radarer. Så der skal ske tilpasning­er. Der vil komme en hel del udfordring­er, fordi det er så forskellig­e systemer, siger Hans Peter Michaelsen og fortsætter:

– Et andet karakteris­tikon ved F- 16 er, at den har luftindtag­et helt nede ved

Det bliver ikke os, der kommer til at trække det store læs

jorden, så der skal også meget rene landingsba­ner til. Der må ikke være revner i asfalten og ting, den kan suge op i motoren. Så baserne, de skal flyve fra, skal have en overhaling.

Fodslæbend­e Biden?

Hans Peter Michaelsen påpeger, at vi taler om mindst et halvt års ventetid, før flyene får effekt mod russerne. Og det er vel at mærke kun, hvis implemente­ringen og tilpasning­en foregår samtidig med omskolinge­n til flyene. Derfor kommer de heller ikke til at indgå i den ventede ukrainske modoffensi­v.

– Det kan ikke nås, siger han.

– Zelenskyj har haft dem på ønskesedle­n i lang tid – har vi været fodslæbend­e?

– Man kunne jo ikke iværksætte noget, før amerikaner­ne gav tilladelse ( til eksport, red.). Det er dem, der sådan set har haft serverette­n.

– Har amerikaner­ne så været fodslæbend­e?

– Ja, det kan man godt sige, siger analytiker­en.

 ?? FOTO JOACHIM ADRIAN ?? Dansk deltagelse kan trække tunge veksler på en i forvejen presset struktur, mener forsvarsan­alytiker. Udfordring
FOTO JOACHIM ADRIAN Dansk deltagelse kan trække tunge veksler på en i forvejen presset struktur, mener forsvarsan­alytiker. Udfordring
 ?? ARKIVFOTO: EMIL AGERSKOV ?? ’ Diskussion’ i Folketinge­t og Udenrigspo­litisk Nævn skal afgøre, om danske F-16- fly doneres til Ukraine.
ARKIVFOTO: EMIL AGERSKOV ’ Diskussion’ i Folketinge­t og Udenrigspo­litisk Nævn skal afgøre, om danske F-16- fly doneres til Ukraine.
 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Norsk F-35 under en støjtest i Danmark. De første danske af slagsen forventes leveret i år.
FOTO: ANDERS BROHUS Norsk F-35 under en støjtest i Danmark. De første danske af slagsen forventes leveret i år.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark