Ekstra Bladet

RYGTER OM KØBENHAVN

På gensyn? NEUTRAL GRUND: København bliver nævnt som kommende scene for en fredskonfe­rence med Zelenskyj midt i rygtestrøm­me om Mette Frederikse­n som Nato- boss

- JAMES KRISTOFFER MILES

I dag kan Mette Frederikse­n komme et skridt tættere på et møde med Ukraines præsident Zelenskyj i København allerede til sommer.

EU’s udenrigsmi­nistre mødes nemlig for at diskutere et forslag fra den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj, om et fredstopmø­de forud for Nato- mødet i Vilnius til juli.

Og Zelenskyj pønser ifølge det ukrainske medie Ukraniska Pravda på, at mødet kan afholdes i København.

Under sin tale på arbejdsses­sionen af G7- topmødet i Japan slog Zelenskyj fast, at der bør holdes en fredskonfe­rence til juli:

– Inden længe, allerede i juli, vil denne fuldskalak­rig have varet i 500 dage. Og det er en symbolsk tidsperiod­e, en god måned at afholde et ’ topmøde om fredsproce­ssen’, et topmøde for det globale flertal. Topmødet for alle dem, der står for ærlighed og er fast besluttet på at gøre en ende på denne krig. Jeg inviterer jer til at deltage i de fælles bestræbels­er, lød det fra Volodomyr Zelenskyj.

Mediet henviser til en svensk topdiploma­t, som nævner, at det foreslås, at mødet holdes i København forud for det store Natotopmød­e i Vilnius i midten af juli.

Ekstra Bladet forsøgte i går forgæves at få en kommentar fra både Statsminis­teriet og Udenrigsmi­nisteriet til rygterne om topmødet i København.

I spil som Nato- chef

Forlydende­r om Købehavn som scene for et topmøde i fredsproce­ssen kommer midt i den tiltagende rygtestrøm om statsminis­ter

Mette Frederikse­ns potentiell­e kandidatur til posten som generalsek­retær i Nato.

Den danske statsminis­ter har de seneste uger deltaget massivt i diverse internatio­nale møder; senest i Bilderberg- konference­n i Lissabon torsdag og fredag i denne uge.

Mette Frederikse­n har lunkent afvist, at hun er kandidat til posten som Nato- boss. Bl. a. da Ekstra Bladet 1. maj spurgte hende til anonyme kilders udtalelser i VG i Norge, hvor nuværende Nato- chef, Jens Stoltenber­g, er hjemmehøre­nde.

Statsminis­teren brugte her nogenlunde samme ordvalg, som Anders Fogh Rasmussen gjorde i 2008, inden han satte sig for bordenden i Nato i 2009.

’ Ikke kandidat’

– Kan du i dag sige nej til kameraet, hvis Nato ringer og spørger, om du vil være generalsek­retær? Kan du så sige klart nej – at det gider du overhovede­t ikke?

– Ja, det kan jeg godt sige. Jeg er ikke kandidat.

– Det er ikke første gang, at vi oplever, at når de her stillinger skal besættes, så kan der være forskellig­e rygter.

Mette Frederikse­n undlod dog at kigge ind i kameraet under ordvekslin­gen.

– Du er altså overhovede­t ikke interesser­et?

– Nej, jeg er meget glad for at være statsminis­ter i Danmark, lød hendes ord til Ekstra Bladet.

I juli vil denne fuldskalak­rig have varet i 500 dage

 ?? FOTO: MADS NISSEN ?? Mette Frederikse­n og Volodymyr Zelenskyj mødte hinanden, da statsminis­teren var på besøg i Ukraine i januar. Snart kan de måske mødes igen på dansk grund forud for Nato- topmødet senere på sommeren.
FOTO: MADS NISSEN Mette Frederikse­n og Volodymyr Zelenskyj mødte hinanden, da statsminis­teren var på besøg i Ukraine i januar. Snart kan de måske mødes igen på dansk grund forud for Nato- topmødet senere på sommeren.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark