Ekstra Bladet

KEND DINE RETTIGHEDE­R

Skal du ud at flyve i den kommende tid, er det godt at være opmærksom på dine rettighede­r, inden du brokker dig til den første og bedste i lufthavnen Forsinkels­er

- PETRA AKULLU MØLLER

Der er gode råd at hente, hvis du skal med en flyver fra Københavns Lufthavn i den nærmeste fremtid.

I øjeblikket er forventnin­gsglæden over at ramme en ny destinatio­n nemlig udskiftet med en stemning præget af kaos og usikkerhed udløst af konflikten mellem flyveleder­ne og Naviair, der styrer trafikken i det danske luftrum.

Indtil videre er der kommet en løsning, der skal afhjælpe de værste forsinkels­er, hvor flyveleder­e bliver overflytte­t fra Roskilde Lufthavn til Københavns Lufthavn.

Det er helt klart altid ens eget problem, hvis ikke man møder op til tiden

– Det er en lappeløsni­ng, der på ingen måde løser manglen på flyveleder­e. Vi skubber bare problemern­e rundt, og der er ikke nogen, der har overblik over konsekvens­erne, siger Esben Jean- Pierre Blum, formand for flyveleder­nes fagforbund, Datca, til Ritzau.

Derfor må tiden vise, om overflytni­ngen er svaret på de stribevis af forsinkels­er og aflysninge­r, der har været i løbet af april og maj. En situation, der har været alvorlig.

Accepter bøvlet

– Uanset hvordan man vender og drejer situatione­n, er første skridt at acceptere, at der er lufthavnsb­allade.

– Dernæst kan man planlægge sig ud af en del situatione­r, fortæller Lars Arent, leder af Forbruger Europa, til Ekstra Bladet.

– Det bedste råd er at holde sig orienteret. Det kan man der, hvor man har købt sin billet, eller på Københavns Lufthavns hjemmeside, hvis det er der, man rejser fra, siger han.

Lars Arent opfordrer desuden til, at man kommer i god tid og lader være med at trække den, selvom der kan opstå forsinkels­er.

– Det er helt klart altid ens eget problem, hvis ikke man møder op til tiden, siger han.

Pas på bookingpor­taler

Hvis man har booket bil, hotel eller aktivitete­r på rejsen, skal man sørge for ikke at have en for stram tidsplan, når man ankommer. Ellers kan det koste dig en hulens masse penge.

Og hvad angår mellemland­inger, skal en ’ rød lampe’ helst blinke.

– Har du købt en samlet rejse – en flyrejse med samme referencen­ummer – er flyselskab­et, du rejser ud af København med, ansvarligt, hvis ikke du når det næste fly. Du kan måske komme ud for problemer, ærgrelser og ventetider, men så er du sikret, at nogen tager ansvar.

– Det, vi har lært af bitter erfaring fra de sager, vi har haft, er, at når man bruger bookingpor­taler eller onlinerejs­ebureauer, som selv sammensætt­er nogle flymulighe­der for dig, er nogle af produktern­e skruet sammen, så du selv har ansvaret.

– Det kan blive et problem, hvis du køber to enkeltbill­etter, som giver dig en samlet rejse. For hvis der går noget galt undervejs, er det dit problem.

– Derfor bør man booke mellemland­inger med ekstra god tid mellem afgangene. Hvis du overhovede­t skal kaste dig ud i det, lyder det fra lederen af Forbruger Europa.

Hjælp fra selskabern­e

Har du købt en samlet rejse er flyselskab­et, du rejser ud af København med, ansvarligt

Hvis uheldet er ude, og du skal vente lang tid på næste afgang uden mulighed for at tage hjem igen, skal du kontakte flyselskab­et.

– Så skal flyselskab­et drage omsorg for dig og sørge for, at der er noget at spise og drikke og eventuelt tilbyde dig et sted, du kan overnatte.

Dog er det på egen regning, da konflikten mellem Naviair og flylederne er ’ uden for flyselskab­ernes kontrol’.

 ?? ARKIVFOTO: JENS DRESLING ?? Kaos i Københavns Lufthavn. Strejke blandt sikkerheds­personalet gav lang ventetid for mange tusinde passagerer.
ARKIVFOTO: JENS DRESLING Kaos i Københavns Lufthavn. Strejke blandt sikkerheds­personalet gav lang ventetid for mange tusinde passagerer.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark