Ekstra Bladet

HOLD GRÆSSET GRØNT TRODS TØRKE

PLÆNEPLEJE: Der er knastørt i stort set hele landet, og det går hårdt ud over græsplænen. Haveeksper­t Jesper Carl Corfitzen giver dig her et par råd til at pleje den svedne plæne

- KEVIN DOHERTY

Sol og varme har omsider ramt landet, men ikke alle jubler over lange udsigter til regn.

Nemlig haveejerne. Græsplæner­ne lider hårdt under tørken, der kan give gult og svedent græs.

Det kan virke oplagt at gribe haveslange­n for at komme det tørre græs til livs, men det er ilde set hos mange, fordi det koster mange liter vand.

Op til en selv

Haveeksper­t Jesper Carl Corfitzen vil ikke direkte fraråde folk at vande plænen, hvis den lider under tørken.

– Det er jo noget, man skal gøre op med sig selv. Min holdning er, at så længe man vander i haven, så leder vi sådan set vores vand tilbage. Så går det i kredsløb. Men de fleste, der bor i byen, ender også med at skulle betale aflednings­afgiften, siger han og fortsætter.

– Men hvis man går i gang med at vande, så hellere en ordentlig grundvandi­ng, hvor jeg vil sige en god halv time per område, så man er sikker på, at det kommer fem centimeter ned i jorden eller mere.

– Og så skal man gøre det en gang om ugen. Hvis først er man begyndt, skal man fortsætte med det.

Ingen boldspil og fester

Der er dog også andre måder at skåne og pleje plænen på, hvis man vil undgå en høj vandregnin­g.

– Man skal undgå at slide for meget på plænen ved for eksempel at spille boldspil eller holde store fester, hvor det virkelig går hårdt ud over plænen, og der kommer mærker. Det gør bare, at der går endnu længere tid, og der kommer huller, som man skal ud at lappe bagefter.

Og hvis du gerne vil ud at slå din svedne plæne, har Jesper Carl Corfitzen også et godt råd.

Hvis man nu skal lave en indsats på den lange bane, skulle man allerede tilbage i foråret have givet plænen en topdressin­g

Vi skal vænne os til det

– Hvis man skal slå den, skal man slå den to takter højere, end man normalt ville gøre, så den ender med at være lidt mere langhåret. Så skygger den lidt mere for sine rødder, siger han.

Hvis man virkelig vil beskytte sin plæne i tørkeperio­der, handler det ifølge haveeksper­ten om at forberede sin plæne.

– Hvis man nu skal lave en indsats på den lange bane, skulle man allerede tilbage i foråret have givet plænen en topdressin­g bestående af kompost og sand og samtidig plænelufte den rigtig godt, for så havde den være i god kondition inden den her tørke.

Fik du ikke lige købt en topdressin­g i foråret, er du i det mindste bedre klædt på til næste år, når Danmark formentlig igen vil opleve tørke, siger han.

 ?? ARKIVFOTO: OLE STEEN ?? Der er langt mellem regnbygern­e for tiden, og det giver svedne græsplæner. En ekspert giver dig her råd til, hvordan du passer på plænen i disse perioder. Knastørt
ARKIVFOTO: OLE STEEN Der er langt mellem regnbygern­e for tiden, og det giver svedne græsplæner. En ekspert giver dig her råd til, hvordan du passer på plænen i disse perioder. Knastørt
 ?? ARKIVFOTO: EB_ MOTOR ?? Jesper Carl Corfitzen er ekspert i have og landskabsa­rkitektur.
ARKIVFOTO: EB_ MOTOR Jesper Carl Corfitzen er ekspert i have og landskabsa­rkitektur.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark