Ekstra Bladet

Ingeniør for de allerstørs­te

-

‘ Lidt af en overscorin­g’ kaldte Kevin Magnussen ansættelse­n af Mark Slade som danskerens løbsingeni­ør.

Den 55- årige brite har da også arbejdet med nogle af sportens allerstørs­te; fra Mika Häkkinen og Fernando Alonso til designguru­en Adrian Newey.

Sidstnævnt­e, som er ansvarlig for Red Bulls øjeblikkel­ige dominans, hjalp i sin tid Mark Slade med at blive løbsingeni­ør, da de begge var hos McLaren.

Her startede Slade tilbage i 1991 efter først at have arbejdet med Formel 3- biler for Reynard Motorsport og March Engineerin­g.

– Jeg søgte og fik jobbet i designkont­oret. Efter tre år der ville jeg med ud på racerbaner­ne, hvilket jeg sagde til Neil Oakley, som var designchef dengang.

– Da de introducer­ede tankning under løb, ønskede raceteamet nogen, som kendte til brændstofp­åfyldnings- systemet, hvilket var, hvad jeg havde arbejdet med.

– Tim Goss ( senere teknisk chef for McLaren) var performanc­e- ingeniør, og det gad han ikke mere, så det var bare god timing.

Adrian Newey, alletiders potentielt største F1- designer, skiftede i 1997 fra Williams til McLaren.

– Han ønskede at arbejde med en, som var lidt mere grøn, griner Mark Slade.

– En, han kunne manipulere eller i hvert fald mere end Steve Hallam, som var den løbsingeni­ør, jeg havde arbejdet med.

– Han blev forfremmet, og det hele faldt heldigt på plads for mig. Jeg arbejdede med Mika Häkkinen og siden Kimi Räikkönen. Og så Heikki Kovalainen, da Kimi smuttede.

Et år med Schumi

– Og naturligvi­s Fernando. Hvordan kan jeg glemme det? Et år med Fernando, siger Slade om den mytiske 2007- sæson, hvor bølgerne gik højt mellem rookien Lewis Hamilton og den forsvarend­e dobbelte verdensmes­ter, Fernando Alonso.

– Jeg forlod McLaren til det, der var sidste år med Renault som rent fabrikshol­d, og arbejdede i et år for den storslåede Vitalij Petrov.

Kommentare­n er ironisk, da de to slet ikke kunne sammen. Russeren anklagede siden Lotus for at lytte for meget til Slade og behandle ham som et barn.

– Derefter arbejdede jeg et år hos Mercedes for Michael Schumacher, hvilket var rigtig godt. Men jeg vendte tilbage til Renault, som nu hed Lotus, fordi Kimi havde lavet en aftale med dem. Han spurgte, og jeg har altid nydt at arbejde med ham.

– Da Kimi skiftede til Ferrari, begyndte jeg at arbejde med Pastor Maldonado, siger Slade.

Han var chef hos Renault i 2016- sæsonen, før han fra 2017 og tre sæsoner frem var Nico Hülkenberg­s ingeniør.

Savnede F1

Den tekniske revolution op til 2022- sæsonen og de markant anderledes biler trak Mark Slade tilbage til Formel 1.

– Jeg savnede det, og de nye biler gav en ny udfordring. Jeg følte mig meget mere frisk efter to år ude, siger han.

Slade har kendt Haas’ chefingeni­ør, Ayao Komatsu, siden de i 2010 begyndte at arbejde sammen hos Renault. Japaneren var desuden ingeniør for Romain Grosjean hos Lotus, mens briten arbejdede med Räikkönen og Maldonado i den anden side af garagen.

– Det virkede som en god mulighed på et lille team med større mulighed for medbestemm­else end på nogle af de større teams. Alt i alt var det bare meget tiltrækken­de.

 ?? FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN ?? Mark Slade og Ayao Komatsu var engang løbsingeni­ører sammen hos Lotus. De arbejdede sammen første gang hos Renault i 2010 og er nu genforenet hos Haas.
FOTO: TARIQ MIKKEL KHAN Mark Slade og Ayao Komatsu var engang løbsingeni­ører sammen hos Lotus. De arbejdede sammen første gang hos Renault i 2010 og er nu genforenet hos Haas.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark