Ekstra Bladet

LØKKE BEKRÆFTER

FREDSKONFE­RENCE: Lars Løkke bekræfter efter flere dages rygter, at han gerne vil have fredstopmø­de med Ukraines præsident Zelenskyj til København

- JAMES KRISTOFFER MILES

Rygtemølle­n har snurret rundt på Slotsholme­n de seneste døgn.

Midt i spekulatio­nerne om Mette Frederikse­ns potentiell­e kandidatur til posten som Nato- generalsek­retær poppede idéen om et freds- topmøde i København i juli måned med Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, pludselig op på horisonten. Først som et forslag fra en unavngiven svensk ’ topdiploma­t’ i avisen Ukrainska Pravda.

Men nu bekræfter udenrigsmi­nister Lars Løkke Rasmussen ( M), at Danmark gerne stiller lokaler og kaffekande­r til rådighed for en sådan konference.

– Hvis Ukraine vurderer, at tiden er kommet til, at man skal have sådan et møde, vil det være fantastisk. Og så er det helt åbenlyst, at Danmark gerne vil være værtsland for mødet, siger Lars Løkke Rasmussen efter et EU- møde for udenrigsmi­nistre i går.

Sagt i Japan

Løkkes udmelding kommer, efter Volodymyr Zelenskyj i en tale ved G7- topmødet i Japan slog fast, at der bør være en fredskonfe­rence i juli måned.

Ifølge Lars Løkke Rasmussen er det nødvendigt, at store lande som Kina, Brasilien og Indien stiller sig utvetydigt bag Ukraine i bestræbels­erne på fred i det krigsplage­de land.

En opbakning, der rækker ud over Vesten alene vil ifølge udenrigsmi­nisteren lægge et tungt pres på Rusland, lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.

– Vi støtter Ukraine, og det har vi gjort fra dag ét. Men hvis der skal være et topmøde, som bringer merværdi og fremskridt, skal det ikke bare være et møde blandt de lande, der hele tiden har stået på Ukraines side. Så kræver det, at man kan få opbygget et engagement og en interesse blandt lande som Indien, Brasilien og Kina, siger Lars Løkke Rasmussen.

Hvis Ukraine vurderer, at tiden er kommet til, at man skal have sådan et møde, vil det være fantastisk

 ?? FOTO: LUDOVIC MARIN ?? Lars Løkke og Volodymyr Zelenskyj under et møde i Odesa i april. Nu åbner Løkke for, at et topmøde med Zelenskyj kan finde sted i København. Invitation
FOTO: LUDOVIC MARIN Lars Løkke og Volodymyr Zelenskyj under et møde i Odesa i april. Nu åbner Løkke for, at et topmøde med Zelenskyj kan finde sted i København. Invitation

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark