Ekstra Bladet

JEG VIL HJEM

74- årige Naum Conevski er den længst siddende fange i Danmark. Han afsoner sin straf for grusomt dobbeltdra­b

- JEPPE GRUNNAN

På klos hold blev to drenge skudt og dræbt på Femøren ved Amager Strand 20. maj 1984.

Det brutale dobbeltmor­d på de to drenge, der kun blev 16 og 20 år, chokerede Danmark og året efter blev Naum Conevski idømt livstid for drabene.

39 år senere har han fået nok. Han vil gerne afsone sin straf i hjemlandet Nordmakedo­nien, men kriminalfo­rsorgen vil ikke sende ham hjem.

– Jeg vil hjem nu. Jeg har fået nok. Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal sidde længere bag tremmer end nogen andre i Danmark, siger Naum Conevski i en ny TV 2 dokumentar ’ Låst inde for livet’.

Farlig fange

Under sin afsoning er han blevet kendt som ’ Danmarks farligste fange’.

Ifølge flere eksperter var han karakteraf­vigende i svær grad og havde psykopatis­ke træk.

Jeg forstår ikke, hvorfor jeg skal sidde længere bag tremmer end nogen andre i Danmark

Under retssagen blev han dog erklæret egnet til straf, og først nogle år senere fik han diagnosen. Han har siden 1998 afsonet sin straf på en psykiatris­k afdeling i Roskilde.

Han har adskillige gange fået afslag på prøveløsla­delse. Senest 18. april 2023.

Begrundels­en fra Kriminalfo­rsorgen er, at han er dømt for meget alvorlig kriminalit­et, og at der skal tages hensyn til de pårørende i forbindels­e med hans kriminalit­et.

’ Helt ufarlig’

Naum Conevskis advokat, Bjørn Elmquist, mener, at det er ’ grotesk’, at kriminalfo­rsorgen fastholder hans klient i et dansk fængsel. Han mener ikke, at Conevski er farlig.

Sagen har optaget adskillige jurister og psykiatere i flere årtier, men status er den samme i dag som for 39 år siden. Conevski kan ikke kan udvises.

Ifølge TV 2 lider Conevski af en kronisk paranoid psykose, som gør, at han benægter sine forbrydels­er. Desuden er han vred på de politibetj­ente, som efterforsk­ede drabssagen i 1984.

Det er TV 2 journalist­en Anders Lomholt, der har mødt Naum Conevski i den nye dokumentar, ligesom han i 2021 skrev bogen ’ Livstid – drabssagen der ikke vil dø’ om den berygtede fange.

I et interview med Ekstra Bladet i forbindels­e med lanceringe­n af bogen sagde Lomholt, at han ikke er bange for Conevski.

– Min kone ville måske være uenig. Men jeg betragter ham som helt ufarlig, sagde han i den forbindels­e.

På trods af de sorte udsigter håber Naum Conevski stadig på at kunne vende hjem til Nordmakedo­nien og sin kone og tre børn.

 ?? FOTO: TV 2 ?? Naum Conevski afsoner sin livstidsst­raf for drabene på to teenage- drenge, som han skød i maj 1984. Livstid
FOTO: TV 2 Naum Conevski afsoner sin livstidsst­raf for drabene på to teenage- drenge, som han skød i maj 1984. Livstid
 ?? FOTO: EKSTRA BLADET ??
FOTO: EKSTRA BLADET
 ?? FOTO: JOHNNY BONNE ?? Naum Conevski kom til Danmark fra Jugoslavie­n i 1968.
FOTO: JOHNNY BONNE Naum Conevski kom til Danmark fra Jugoslavie­n i 1968.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark