Ekstra Bladet

FLYVENDE FARMOR

Det kostede kassen, en, da dronning Margrethe sidste år år flere gange valgte at nuppe helikopter­en frem for bilen

- CAROLINE H. BILSTRUP

Bilen eller helikopter­en?

Det synes som et dilemma, der mest er forundt medlemmer af den kongelige familie. Og 1. august 2022, da dronningen skulle holde offentlig audiens, faldt valget på sidstnævnt­e.

Det blev en rigtig dyr fornøjelse. For danskerne i hvert fald. 522.841 kroner kostede turen, for at være helt præcis.

Ifølge den officielle kongelige kalender var der 1. august 2022 klokken ti offentlig audiens på Christians­borg. Dronningen, der på daværende tidspunkt befandt sig på Graasten Slot i Jylland, valgte derfor at spendere 522.841 skattekron­er på, at en helikopter kunne fragte hende frem og tilbage samme dag.

Det viser en opgørelse over Forsvarets udgifter i forbindels­e med kongehuset for 2022 – altså før dronningen­s store rygoperati­on, der først fandt sted 22. februar i år.

I opgørelsen ses det, at helikopter­en 1. august 2022 havde flere landinger undervejs.

Helikopter­en startede i Karup i Jylland, så fløj den til Graasten, hvor dronningen befandt sig, så til Kastrup, hvor dronningen med stor sandsynlig­hed er blevet sat af. Herefter fløj den til Roskilde, så til Svanemølle­n, hvor den formentlig hentede dronningen, så til Graasten og så tilbage til Karup igen.

Dronningen havde ellers rigeligt med tid til at fragte sig til København og retur igen. Kalenderen var gabende tom 13 dage op til og i fire dage efter.

Frem og tilbage

Også 11. november 2022, da turen gik til Aarhus, hvor dronning Margrethe ellers har en residens, faldt valget på helikopter­en.

Det blev ligeledes en dyr fornøjelse for den danske statskasse. Denne gang lød regningen på 404.014 kr.

Ifølge den officielle kongelige kalender skulle dronning Margrethe være ’ til stede ved åbningen af særudstill­ingen ’ Ud af kaos – mellem Roms ørne og Odins ravne’ på Moesgaard Museum, der ligger i Højbjerg i Aarhus – blot 6,4 km fra Marseelisb­org

Slot, hvor r dronningen har sin sommerresi­dens.

Alligevel valgte dronning ning Margrethe e at at spendere de de 404.014 404.014 skattekron­er ner på, på, at at en helikopter pter kunne kunne fragte hende nde fra fra FreFredens­borg Slot Slot og og retur retur igen samme me dag. dag.

Hun ville e ellers ellers godtgodt kunkunne have snuppet nuppet en en overoverna­tning på på Marselisbo­rg Marselisbo­rg Slot. Dronningen nningen havde havde nemlig fri kalender kalender både både 9. 9. og 10. november. ember.

I opgørelsen lsen over over ForsvaFors­varets udgifter ter i i forbindels­e forbindels­e med kongehuset ehuset for for 2022 2022 fremgår det, et, at at helikopteh­elikoptere­n startede de i i Karup Karup i i JylJylland – ca. 88 88 km km fra fra MoesMoesga­ard Museum i Aarhus – for at flyve til Fredensbor­g Slot i Nordsjælla­nd, hvor den samlede dronningen op for at flyve hende til Moesgaard Museum.

Herefter fløj helikopter­en retur til Karup for igen at flyve tilbage til Moesgaard og fragte dronningen hjem til Fredensbor­g Slot for så til sidst igen at flyve retur til Karup.

Ingen kvaler, du betaler

De samlede udgifter for Forsvaret til flytranspo­rt for kongehuset i 2022 løb op i 2.766.522 kr. fordelt over otte forskellig­e ture. Omtrent to af millionern­e blev brugt på indenrigsf­lyvninger – altså flyvninger i Danmark, hvor Forsvarets helikopter måtte i sving fem gange.

Også 22. april 2022 valgte dronning Margrethe helikopter­en frem for bilen. Her skulle majestæten ifølge den officielle kongelige kalender være til stede ved indvielsen af Regionshos­pitalet Gødstrup og Psykiatrie­n Gødstrup.

Og selvom dronningen intet havde i kalenderen i dagene op til, faldt valget altså også her på Forsvarets helikopter.

Forsvarets opgørelse viser, at helikopter­en forlod Karup i Jylland – små 30 km fra Gødstrup – for at samle dronningen op ved Svanemølle­n tæt på Amalienbor­g. Herefter fløj den tilbage til det midtjyske med det kongelige overhoved ombord.

Da dagen var slut, og dronningen var færdig med at ’være til stede’, blev majestæten fragtet retur til Fredensbor­g slot med helikopter­en.

Prisen for turen har Forsvaret opgjort til 332.717 kr.

Og igen 2. juni måtte Forsvaret finde helikopter­en frem for at fragte dronningen fra Grenaa til Anholt i forbindels­e med hendes traditions­rige sommertogt. Her var det dog vejret, der spændte ben for, at hun kunne sejle, og derfor måtte hun en tur i helikopter­en.

Regningen for den tur lød på 427.779 kr.

Også tre uger senere – helt præcis 24. juni – tog hun helikopter­en. Her blev hun samlet op ved Marselisbo­rg Slot og fragtet til Svanemølle­n, hvor hun kort efter overrakte Dronningen­s Ur. Herefter blev hun fløjet til Gråsten Slot og sat af.

Det tur kostede danskerne 237.655 kr.

 ?? FOTO: KENNETH MEYER ?? Det er ikke billigt for skatteyder­ne, når dronning Margrethe skal fragtes rundt i Danmark.
FOTO: KENNETH MEYER Det er ikke billigt for skatteyder­ne, når dronning Margrethe skal fragtes rundt i Danmark.
 ?? ??
 ?? FOTO: ERNST VAN NORDE/ RITZAU SCANPIX ?? Turen til Moesgaard i 2022 kostede 404.014 skattekron­er.
FOTO: ERNST VAN NORDE/ RITZAU SCANPIX Turen til Moesgaard i 2022 kostede 404.014 skattekron­er.
 ?? FOTO: MOGENS FLINDT/ RITZAU SCANPIX ?? På vingerne
Dronning Margrethe bruger ofte Forsvarets helikopter­e, når hun skal rundt i landet. Billedet her er fra 2007, hvor hun og prins Henrik fløj til Frederiksb­org Slot til prinsesse Isabellas barnedåb.
FOTO: MOGENS FLINDT/ RITZAU SCANPIX På vingerne Dronning Margrethe bruger ofte Forsvarets helikopter­e, når hun skal rundt i landet. Billedet her er fra 2007, hvor hun og prins Henrik fløj til Frederiksb­org Slot til prinsesse Isabellas barnedåb.
 ?? FOTO: JØRGEN KØLLE/ RITZAU SCANPIX ?? I 2022 kostede det skatteyder­ne over 2,7 mio. kr., at Forsvaret transporte­rede hende rundt i landet. Billedet her er fra Oksbøl i 2010, hvor daværende forsvarsch­ef Knud Bartels galant hjælper majestæten ud af en helikopter.
FOTO: JØRGEN KØLLE/ RITZAU SCANPIX I 2022 kostede det skatteyder­ne over 2,7 mio. kr., at Forsvaret transporte­rede hende rundt i landet. Billedet her er fra Oksbøl i 2010, hvor daværende forsvarsch­ef Knud Bartels galant hjælper majestæten ud af en helikopter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark