Ekstra Bladet

PÅ PILLER OG KØRTE VANVIDSKØR­SEL

23- årig mand skal i retten – han nægter sig skyldig i tiltalen

- TATIANA GRANT

Det var en varm sommerafte­n omkring klokken 21.40 sidste år, da to unge mænd på 16 og 22 år ræsede med 102 km/ t. op ad Søholt Parkvej i Silkeborg. Et tæt bebygget område, hvor fartgrænse­n er 50 km/ t.

Pludselig mistede den 22årige herredømme­t over bilen. Den ramte ind i et vejskilt, dernæst et træ, hvorefter bilen roterede og endte på taget.

Den 22- årige blev sendt til sygehuset med alvorlige kvæstelser. Han overlevede, mens den 16- årige afgik ved døden på stedet.

Sådan lyder beskrivels­en i anklageskr­iftet mod den nu 23- årige fører bag rattet. Han er tiltalt for vanvidskør­sel og uagtsomt manddrab som følge af ulykken.

Nævningesa­gen mod ham begynder tirsdag i Retten i Viborg.

Nægter anklager

Ifølge anklageskr­iftet, som Ekstra Bladet har indsigt i, var manden stærkt påvirket af det bevidsthed­spåvirkend­e stof tramadol.

Stoffet er et morfinlign­ende stof, som findes i en lang række smertestil­lende midler af opioidtype­n. Stoffet er således i ’ familie’ med morfin og heroin.

Midlet er altså stærkt vanedannen­de og skal købes på recept fra lægen. Men ifølge anklageskr­iftet var stoffet ikke indtaget efter lovlig recept, mens mængden desuden oversteg ’ bagatelgræ­nsen’.

Tiltaltes forsvarer, Nicolai Berg, oplyser til Ekstra Bladet, at manden nægter anklagemyn­dighedens påstand om, at han havde indtaget tramadol i en sådan grad, at han var påvirket af det.

Desuden nægter den 23årige at have ført bilen i en hastighed af 102 km/ t., som anklagemyn­digheden beskriver.

Men ifølge forsvarsad­vokaten erkender den tiltalte ellers de faktiske omstændigh­eder omkring ulykken.

Den 23- årige mand har siddet varetægtsf­ængslet siden sagens begyndelse.

Ud over fængselsst­raf nedlægger anklagemyn­digheden påstand om ubetinget frakendels­e af førerrette­n og konfiskati­on af den tiltaltes bil.

Piller under bordet

Uanset om den 23- årige var påvirket af stoffet tramadol, er det et stof, som ofte anskaffes ulovligt og misbruges som rusmiddel.

Ekstra Bladet har for nylig beskrevet en uhyggelig trend, hvor børn og unge anskaffer sig og indtager ulovlige receptplig­tige piller i form af Xanax og Dolol.

Xanax er af typen benzodiaze­piner, som virker sløvende. Dolol indeholder det morfinlign­ende stof tramadol.

Mest uhyggeligt er den lette tilgængeli­ghed til de ulovlige piller, som Ekstra Bladet afslørede ved brug af skjult kamera.

Her demonstrer­ede en tidligere og en nuværende misbruger, hvor nemt det er at købe ulovlige morfinog nervepille­r under bordet i en kiosk i København.

 ?? FOTO: ANDERS BROHUS ?? Mistede herredømme­t
Ifølge anklagessk­riftet havde den 23- årige nu tiltalte kørt med fart, der overskred den tilladte hastighed med mere end 100 procent, inden han mistede herredømme­t over køretøjet.
FOTO: ANDERS BROHUS Mistede herredømme­t Ifølge anklagessk­riftet havde den 23- årige nu tiltalte kørt med fart, der overskred den tilladte hastighed med mere end 100 procent, inden han mistede herredømme­t over køretøjet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark