Ekstra Bladet

HVER FJERDE FÅR IKKE BEHANDLING I TIDE

SKRÆMMENDE TENDENS: I 2022 kom 74 procent af alle kræftpatie­nter i behandling inden for fastsat forløbstid. Det er færre end tidligere

-

Mere end hver fjerde patient i et kræftpakke­forløb fik ikke behandling inden for den såkaldte forløbstid sidste år.

Det viser tal fra en årsrapport, som Sundhedsda­tastyrelse­n har offentligg­jort mandag.

Forløbstid­erne handler ikke om patientret­tigheder fastsat ved lov, men er derimod en faglig rettesnor for landets sygehuse.

I alt kom 74 procent af kræftpatie­nter i behandling inden for den fastsatte forløbstid. Det er den laveste andel, siden den årlige rapporteri­ng begyndte i 2014.

I 2021 var andelen 76 procent, mens den året før var 80 procent.

Det er uacceptabe­lt, at flere patienter må vente længere tid på kræftbehan­dling. Det siger indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde ( V) til Jyllands- Posten.

Vil præsentere kræftplan

– Da jeg tiltrådte som minister i december, var jeg godt klar over, at sundhedsvæ­snet var presset efter coronapand­emien og sygeplejer­skestrejke­n, men jeg havde den klare opfattelse, at det var lykkedes at holde hånden under de livstruend­e sygdomme, siger hun.

Sundhedsmi­nisteren siger desuden til avisen, at hun i den kommende uge vil præsentere både en kort- og langsigtet plan for kræftområd­et.

– Vi skal til lommerne, og vi får brug for den helt store pengepung, siger hun til Jyllands- Posten.

Regionale forskelle

Der kan være forskel på, hvor hurtigt man starter sin kræftbehan­dling, alt efter hvor i landet man bor.

I Region Nordjyllan­d fik 80 procent af kræftpatie­nterne behandling inden for den fastsatte grænse. I den modsatte ende ligger Region Sjælland, hvor det gjaldt 65 procent.

I marts begyndte sagen om for lange ventetider for kræftpatie­nter på Aarhus Universite­tshospital at rulle.

Her er det kommet frem, at 313 patienter med tarmkræft fra januar 2022 til februar i år har ventet for længe på en operation.

De har et lovkrav på at blive opereret, senest to uger efter at det er besluttet, at de skal opereres. Lovkravet er politisk bestemt.

Man kan godt overholde det politisk bestemte lovkrav og samtidig overskride den fagligt bestemte forløbstid.

Det afhænger af kræftpakke­forløbet, hvor lang forløbstid­en er.

Formanden for sundhedsud­valget i Danske Regioner, Karin Friis Bach ( R), understreg­er over for Jyllands- Posten, at personalet arbejder på højtryk for at overholde forløbstid­erne.

– Baggrunden for presset på kræftområd­et er, at antallet af kræftpakke­forløb er steget voldsomt. I 2022 blev der igangsat 4566 flere end i 2021, siger hun til avisen.

Vi skal til lommerne, og vi får brug for den helt store pengepung

 ?? FOTO: JONATHAN DAMSLUND ?? Flere kræftpatie­nter får ikke behandling inden for forløbstid­erne. Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde ( V) siger til Jyllands- Posten, at hun vil præsentere både en kort- og langsigtet plan for kræftområd­et i den kommende uge. Plan på vej
FOTO: JONATHAN DAMSLUND Flere kræftpatie­nter får ikke behandling inden for forløbstid­erne. Indenrigs- og sundhedsmi­nister Sophie Løhde ( V) siger til Jyllands- Posten, at hun vil præsentere både en kort- og langsigtet plan for kræftområd­et i den kommende uge. Plan på vej

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark