Ekstra Bladet

Legende vanvittig i København

Van Morrison spillede kun sange fra sit nye album og spildte guddommeli­gt talent på suppe, steg og is

- THOMAS TREO

Van Morrison, Falkoner Salen, København, søndag 21. maj.

★★★✩✩✩

Van Morrison har altid på godt og ondt gjort, hvad der passede ham.

Søndag aften i Falkoner Salen passede det en af populærmus­ikkens største begavelser at gå på scenen fire minutter før showtime for at give en koncert bestående af 20 sange fra sit aktuelle coveralbum, ’ Moving On Skiffle’.

Og intet andet.

Van kommer af Ivan. Af og til skulle man tro, det var fra vanvid.

Et par sokker

’ Moving On Skiffle’ er som titlen antyder en hyldest til skifflegen­ren, og det er hans bedste udspil de senere år, men det siger mest om de politisk motiverede forgængere, der er nærmest uhørligt dårlige.

Morrison har nok lavet 35 album, som er mere interessan­te end ’ Moving On Skiffle’, men det var altså den eneste, han havde med i bagagen til København, og det virkede omtrent som at tage på ferie med et enkelt par sokker.

I forlængels­e af veteranens forrige danske besøg på festivalen Heartland i 2018 og i Falkoner Salen to år tidligere tilsidesat­te han den magiske dimension i sit katalog til fordel for spillemand­smusik i jakkesæt.

Spille og synge det kunne både 77- årige Morrison og hans gråtonede ensemble stadig, men det var på den der lidt trættende facon, der er en blanding af cocktailja­zz, sølvbryllu­psorkester og smagfuld suppe, steg og is.

Det er spild af guddommeli­gt talent. Som hvis René Redzepi begyndte at lave burgere. Eller som hvis George Best, Vans gamle homeboy fra Belfast, havde driblet rundt på Kløvermark­en.

Ugidelig attitude

Morrison har aldrig haft ry for at være høflig. Hans musik er desværre blevet det.

Publikum var hverken taktfulde eller taktfaste, når de tog billeder og filmede løs med blitz til en siddekonce­rt, men af og til havde de faktisk grund til at klaske håndflader­ne nogenlunde sammen.

Blandt de mere eller mindre støvede klenodier, travere og klassikere fra dengang lille Ivan gik i knæbukser imponerede særligt en version af Hank Williams’ ellers fortærsked­e ’ I’m So Lonesome I Could Cry’ i et inspireret arrangemen­t, hvor Morrison også investered­e lidt af sin store sjæl i en engageret vokal.

For ofte var showet dog intenst som en lydprøve, og det blev ved hyggen, når entertaine­ren blæste i saxofon, mundharpe eller bare på det hele tilsat en noget ugidelig attitude.

Uvisse årsager

I Morrisons gamle swingerklu­b var ’ I Wish I Was an Apple on a Tree’ næsten funky. Boogien ‘ Cotton Fields’ fik næsten folk på fødderne.

Til sidst blev det næsten for meget.

Under ekstranumm­eret, ’ Worried Man Blues’, udvandrede Van ret hurtigt, hvorefter bandet af uvisse årsager gav sig til at udbasunere intetsigen­de soloer på piano, bas, percussion, guitar og trommer i et betragteli­gt antal minutter, der føltes som en evighed.

Helt til sidst fik håndlanger­ne minsandten viklet ’ Don’t Worry Be Happy’ ind i fadæsen, og så blev man da først virkelig bekymret på Morrisons vegne.

 ?? FOTO: PER LANGE ?? Sir George Ivan Morrison og hans seksperson­ers backingban­d musicerede i 98 minutter.
FOTO: PER LANGE Sir George Ivan Morrison og hans seksperson­ers backingban­d musicerede i 98 minutter.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark