Ekstra Bladet

VIL ÆNDRE PÅ DRØMMELÅN

REALKREDIT: Især ældre kan blive hårdt ramt, hvis Finanstils­ynets ønske om at stramme kravene til populært afdragsfri­t lån bliver opfyldt

- ANDERS OLSEN

Flere og flere – unge som ældre – vil have afdragsfri­hed så længe som muligt, når de skal optage lån til bolig.

Men Finanstils­ynet er nu så bekymret for det 30- årige afdragsfri lån, at de appellerer til, at bankerne strammer kravene.

Lånet har indtil nu været en kæmpe succes og udgør ifølge Finans 11 procent af det samlede udlån.

Ser man kun på afdragsfri lån, har knap hver fjerde dansker valgt 30- årig afdragsfri­hed.

Kravet for at få lånet er, at du højst har en realkredit­belåning på 60 procent af boligens værdi ( LTV). Men det krav skal skærpes, vurderer Finanstils­ynet i den nye rapport ’ Markedsudv­iklingsart­ikel 2022’.

’ Ved lån med 30 års afdragsfri­hed er det især vigtigt at overveje, om lån med nedsparing­sformål bør ydes op til 60 procent af boligens markedsvær­di eller bør udbydes med en lavere LTV, står der.

Vil ramme pensionist­er

Kravet vil især ramme ældre, som har lånet med henblik på nedsparing, vurderer boligekspe­rt Mikael Mogensen, der er coo og cheføkonom i Mybanker.

– Folk, der har forladt arbejdsmar­kedet, har mulighed for at få et realkredit­lån, som populært betegnet kaldes et nedsparing­slån. Her kigges der i højere grad på værdien af boligen, uden at de behøver at have økonomi til at afdrage gælden, forklarer han.

Banken løber en større risiko med disse kunder, hvis boligprise­rne falder, og det er blandt andet derfor, Finanstils­ynet nu vil skærpe kravene. Har man en belåning på 60 procent, og boligens værdi falder, så vil belåningen komme til at overstige 60 procent.

– De ( pensionist­er, red.) har ikke samme fleksibili­tet i deres økonomi. Hvis boligmarke­det falder kraftigt, kan de blive mødt med et krav om at nedbringe belåningen, siger Mikael Mogensen til Ekstra Bladet.

Det vil betyde, at de ældre ikke kan leve af friværdien i samme omfang, som de har været vant til, og vi har tidligere set eksempler på, at ældre har måttet sælge deres bolig, når kravene er blevet strammet.

Usikkerhed om regler

Hvis bankerne ændrer kravet, så kunder eksempelvi­s maksimalt må have en belåning på 50 procent for at få det 30- årige afdragsfri lån, så vil det først og fremmest ramme dem, der står for at skulle optage lån.

Men det er fortsat usikkert, hvorvidt kunder, der allerede har lånet, kan blive mødt med krav om at nedbringe gælden for at leve op til de nye krav, vurderer Mikael Mogensen.

– Det afhænger af, hvordan reglerne vil blive udformet. Men det er ikke normal dansk praksis, at man trækker tæppet væk under folk. Det er ikke til at vide, men det vil være overrasken­de, siger boligekspe­rten.

Ekstra Bladet har tidligere beskrevet, hvordan boligejere med et særligt lån og penge på kontoen kan score i omegnen af 165.000 kroner.

De har ikke samme fleksibili­tet i deres økonomi

 ?? FOTO: MARTIN LEHMANN ?? De populære 30- årige afdragsfri lån kræver i dag, at belåningen ikke overstiger 60 procent af boligens værdi. Den grænse kan blive forhøjet. Bet for boligkøber­e
FOTO: MARTIN LEHMANN De populære 30- årige afdragsfri lån kræver i dag, at belåningen ikke overstiger 60 procent af boligens værdi. Den grænse kan blive forhøjet. Bet for boligkøber­e

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark