Ekstra Bladet

MÅ AFSLØR□D□ LEVE □LSK□R❘ND□: I SKJUL FOR PUTIN

Russisk medie, som har afsløret Putins elskerinde­s opholdsste­d, har trukket deres journalist­er ud af Rusland. De lever nu i skjul i Europa under konstant sikkerheds­overvågnin­g, fortæller chefredakt­øren

- PETER KELDORFF

Det var noget af en historie, det russiske medie Proekt kom frem med tidligere på foråret.

Putins elskerinde og deres fælles hemmelige børn opholder sig i et træpalads i en stor skov mellem Moskva og Sankt Petersborg, skrev mediet. Børnene skulle være født uden for ægteskab og lever i skjul, mens de nyder en overdådig livsstil langt væk fra offentligh­edens øjne.

Elskerinde­n og de hemmelige børn skulle leve af korruption­spenge og en enorm ejendomspo­rtefølje,

som Putin har givet elskerinde­n.

Proekts store rapport fik omtale i en lang række internatio­nale medier. Den slags undersøgen­de journalist­ik er ikke hverdagsko­st i Rusland.

– Vi måtte på meget kort tid evakuere journalist­en fra Rusland. Personen lever nu i skjul under massi

ve sikkerheds­foranstalt­ninger i et andet land. Jeg vil ikke engang fortælle, om det er en mand eller kvinde, fortæller Roman Badanin, chefredakt­ør på Proekt, til Ekstra Bladet.

Arbejder fra Californie­n

Roman Badanin er nu tilknyttet Stanford University i Californie­n og driver Proekt derfra.

Ekstra Bladet har ingen mulighed for uafhængigt at kunne verificere Proekts rapport om elskerinde­n og de hemmelige børn i skoven. Men mediet har lavet en række af den slags undersøgen­de rapporter og har modtaget flere priser for deres uafhængige og kritiske journalist­ik.

Om Putin og den påståede elskerinde, Alina Kabaeva, der er tidligere stjernegym­nast og parlaments­medlem i Rusland, har der ofte verseret de rygter, at de var kærester. Historier om hemmeligho­ldte afkom har flere gange floreret i russiske og internatio­nale nyhedsmedi­er.

– I kredse, der er kritiske over for Putin, er de tos forhold og deres fælles børn en slags offentlig hemmelighe­d i Rusland, fortæller Flemming Splidsboel, Seniorfors­ker fra DIIS, til Ekstra Bladet.

I fare for arrestatio­n

Proekt, som betyder Projektet, var det første medie til at blive erklæret som ’ uønskede organisati­oner’ i Rusland. Det var ellers en lov, som primært blev brugt imod ngo’er. Men i 2021 blev flere uafhængige

Vi måtte på meget kort tid evakuere journalist­en fra Rusland

Vi kunne blive arresteret hver eneste dag. Vi levede i frygt for, hvornår det ville ske

russiske medier også tilføjet listen. Samme dag blev Roman Badanin og fire andre fra Proekt tilføjet listen over ’ udenlandsk­e agenter’.

Fra den dag blev det nærmest umuligt at drive mediet videre fra Rusland, fortæller Roman Badanin på et grynet Zoom- opkald.

– Vi kunne blive arresteret hver eneste dag. Vi levede i frygt for, hvornår det ville ske. Vi blev nødt til at trække vores journalist­er ud af Rusland fra den ene dag til den anden. De lever nu i skjul i Europa, forklarer Roman Badanin.

Det er meget farligt at lave Putin- kritisk journalist­ik i Rusland. En lang række journalist­er er døde eller blevet decideret myrdet siden Putin blev præsident. Vesten har af flere omgange opfordret Rusland til i højere grad at efterforsk­e de mange mord og dødsfald på journalist­er.

Rusland ligger nummer 148 ud af 179 lande på organisati­onen Journalist­er Uden Grænsers liste over pressefrih­ed i verden.

Fokus på sikkerhede­n

Roman Badanin vil ikke gå i detaljer med de specifikke sikkerheds­foranstalt­ninger, som mediets journalist­er, der nu lever i eksil, følger. Men han forklarer, at Proekt samarbejde­r med sikkerheds­firmaer, som er ansvarlig for journalist­ernes fysiske og digitale sikkerhed. Hver eneste journalist, som nu lever i Europa, har en specifik sikkerheds­procedure, som de skal følge hver dag.

– Vi frygter ikke for deres fysiske sikkerhed, som det er nu. Vi har et godt setup, men det er klart, at det er meget dyrt, og det er meget hårdt for mine medarbejde­re. Det er meget svært for dem rent følelsesmæ­ssigt, at de ikke kan vende tilbage til Rusland. Det betyder også, at de ikke kan se deres familier i lang tid, siger Roman Badanin.

Det er meget farligt at lave Putin- kritisk journalist­ik i Rusland. En lang række journalist­er er døde

 ?? ??
 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Roman Badanin er chefredakt­ør for det stærkt Putin- kritiske medie Proekt.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Roman Badanin er chefredakt­ør for det stærkt Putin- kritiske medie Proekt.
 ?? FOTO: NAVALNY.COM ?? Det er her i et op til 80 bygningers kompleks på en 100 hektar stor grund ved Valdai- søen mellem Moskva og Sankt Petersborg, at Putins elskerinde og deres to fælles børn gemmer sig, ifølge Proekt.
FOTO: NAVALNY.COM Det er her i et op til 80 bygningers kompleks på en 100 hektar stor grund ved Valdai- søen mellem Moskva og Sankt Petersborg, at Putins elskerinde og deres to fælles børn gemmer sig, ifølge Proekt.
 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Hemmelig elskerinde
Alina Kabaeva er tidligere elitegymna­st og ses her i Putins selskab ved et arrangemen­t i Kreml i 2004.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Hemmelig elskerinde Alina Kabaeva er tidligere elitegymna­st og ses her i Putins selskab ved et arrangemen­t i Kreml i 2004.
 ?? ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX ?? Alina Kabaeva ved EM i gymnastik i 2006 i Moskva.
ARKIVFOTO: RITZAU SCANPIX Alina Kabaeva ved EM i gymnastik i 2006 i Moskva.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark