Ekstra Bladet

KAOS I KØD-HAKKEREN

SLAGET OM BAKHMUT: Hvem har kontrol over symbol- byen Bakhmut? En ting er sikker: Kampene fortsætter, fortæller militærana­lytiker

- MANNE SCHEEF

Forvirring­en har været total. Har Rusland eller Ukraine kontrol over den næsten mytiske by Bakhmut, der er blevet kendt i Danmark under navnet ’ Kødhakkere­n’?

Ifølge militærana­lytiker ved Forsvarsak­ademiet Anders Puck Nielsen er det rimeligt at tro på, at Ruslands Wagner- gruppe har kontrol over selve bycentrum og dertilhøre­nde bygninger. Det siger dog ikke nødvendigv­is noget om det overordned­e slag.

– Man skal passe på med at fokusere for meget på bycentrum. Kampene fortsætter rundt omkring byen, så uanset hvem der har kontrollen over hvilke bygninger, siger det ikke specielt meget om, hvor hele slaget om Bakhmut er henne, siger han til Ekstra Bladet.

– Slaget er heller ikke stoppet, selv hvis Wagnergrup­pen skulle have kontrol med selve husene inde i byen.

I rette med sig selv

Forvirring­en er opstået, efter at Wagner- gruppens leder, Jevgeni Prigosjin, lørdag erklærede, at de nu havde fuld kontrol over Bakhmut, der har været centrum for nogle af de mest voldsomme slag i krigen.

Efterfølge­nde erkendte Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskyj, at Ukraine havde tabt kontrollen i byen – en erkendelse, der senere blev irettesat af hans talsmand, Sergii Nykyforov.

Nykyforov mente nemlig, at præsidente­n var blevet fejlcitere­t og faktisk havde nægtet Prigosjins påstand om kontrol over ’ Kødhakkere­n’.

Irettesætt­elsen er ’symbolik’ og ’ politik’, lyder det fra Anders Puck Nielsen.

– Ukrainerne vil undgå at give russerne den her symbolske sejr, der ligger i at indrømme, at russerne har kontrol over bycentrum. Det vil jo i Rusland blive udlagt som en sejr, siger han.

Kampene fortsætter

Ifølge Anders Puck Nielsen er det primært symbolsk at kunne sige, at man – som Prigosjin har gjort det – har kontrol over selve bycentrum i Bakhmut.

Kampene kommer nemlig ikke til at stoppe af den årsag.

Ukrainerne vil undgå at give russerne den her symbolske sejr

– De seneste uger har ukrainerne været i offensiv rundt omkring byen, og de har tilbageero­bret nogle væsentlige områder. Det er russerne nødt til at få gjort noget ved, ellers ender det med, at byen bliver omringet, og så har det hele været spildt, fortæller han.

– Slaget om Bakhmut startede jo også lang tid før, russerne kom ind i byen. Der var det russerne, der kæmpede rundt om byen udefra. På den måde er det mest rigtige at sige, at slaget fortsætter, siger Anders Puck Nielsen slutteligt.

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/ HANDOUT ?? I ruiner
Stort set hele byen er blevet jævnet med jorden de seneste 14 måneder.
FOTO: RITZAU SCANPIX/ HANDOUT I ruiner Stort set hele byen er blevet jævnet med jorden de seneste 14 måneder.
 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX/ HANDOUT ?? Bakhmut er én stor krigszone.
FOTO: RITZAU SCANPIX/ HANDOUT Bakhmut er én stor krigszone.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark