Ekstra Bladet

WAMMENS VANVID

REGNEFEJL: Finansmini­steren var åhhh så selvsikker. Der var ingen grund til at tælle efter. Økonomer pisker nu Finansmini­steriet for manglende kasseefter­syn, der fastholdt regeringen­s krisesnak

- JONAS SAHL BRIAN WEICHARDT

Wupti, hokuspokus, filihankat.

Med et trylleslag har Nicolai Wammen og Finansmini­steriet fundet 16 milliarder kroner, fordi det såkaldte konvergens­program er blevet opjusteret.

Nyheden har skabt hævede øjenbryn og krav fra opposition­en om, at regeringen straks dropper krisesnakk­en og genindføre­r store bededag.

– Det er helt klart spektakulæ­rt, påpeger Niels Storm Knigge, ledende økonom i tænketanke­n Kraka, til kollegerne på Politiken om milliardfu­ndet.

Milliardch­okket efterlader finansmini­ster Nicolai Wammen med et forklaring­sproblem.

Styr på butikken – or not

I januar afviste han hovent over for Ekstra Bladet, at der var behov for et kasseefter­syn i hans Finansmini­sterium.

– Der er jo ingen grund til at lave et kasseefter­syn, for der er jo styr på butikken, lød det fra finansmini­steren, der var flankeret af de nye venner Troels Lund Poulsen ( V) og Jakob Engel- Schmidt ( M), ved et pressemøde.

Med en mere ydmyg tilgang til hvervet som kassemeste­r for nationen havde han formentlig fundet nogle af de mange milliarder allerede dengang.

Det fastslår økonomer fra både rødt og blåt ringhjørne.

Kunne finde milliarder

Men det afviste Nicolai Wammen altså. Han har ikke ønsket at forklare sig over for Ekstra Bladet. Men en oplagt forklaring er, at en større milliardge­vinst kunne have gjort livet særdeles besværligt for regeringen, der var i fuld færd med at snuppe danskernes store bededag.

Arbejderbe­vægelsens Erhvervsrå­d ( AE) fastslår, at et øget råderum kunne have påvirket rammerne for finanslove­n.

– Hvis man havde lavet et kasseefter­syn i vinter, havde man fanget en del af den her opjusterin­g, siger analytiker Gustav Elias Dahl.

– Så finansmini­steren var set igennem dine økonombril­ler for kæphøj?

– Det er en politisk beslutning, om man skal lave et kasseefter­syn. Men hvis man havde lavet det dengang, havde man nok fanget en væsentlig opjusterin­g.

Absurd

AE vurderer af forskellig­e tekniske årsager, at Finansmini­steriet kunne have fundet omkring fem fri milliarder kroner med et kasseefter­syn.

Fra Cepos, den liberale tænketank, lyder kritikken endnu skarpere. Nicolai Wammens snak om stramme budgetter tangerer det ’ absurde’, mener cheføkonom Mads Lundby Hansen.

– Havde vi fået en opjusterin­g af råderummet allerede i december, havde debatten om store bededag været helt anderledes, og SVM- regeringen ville have haft meget svært ved at gemme sig bag en krise- fortælling om de offentlige finanser.

Afskaffels­en af store bededag blev endeligt vedtaget i slutningen februar, og i marts præsentere­de regeringen et finanslovs­forslag, hvor opposition­en kun fik lov at forhandle om peanuts. Nærmere bestemt 200 millioner kroner. Det er i en samfundsøk­onomisk sammenhæng nærmest nul komma nul dut.

Det svarer sådan nogenlunde til én enkelt nyopført folkeskole i Aarhus.

Hvad sagde vi

Både AE og Cepos understreg­er, at Finansmini­steriet længe har fået kraftige vink med adskillige vognstænge­r om, at deres opgørelse af råderummet var for stramtande­t.

– Den senere tid er der kommet mange indikation­er på, at råderummet skulle opjusteres på grund af færre på efterløn, højere beskæftige­lse med videre. Og lige pludselig blev det frie råderum opjusteret fra 12,5 til 24 milliarder kroner, påpeger Mads Lundby Hansen.

– Vi har i AE- rådet i længere tid sagt, at råderummet burde opjusteres. Det hænger sammen med den store stigning i beskæftige­lsen, lyder det fra Gustav Elias Dahl.

Det er helt klart spektakulæ­rt

Der er jo ingen grund til at lave et kasseefter­syn, for der er jo styr på butikken

 ?? ??
 ?? FOTO: JONAS OLUFSON ?? Flyverskju­l
Finansmini­ster Nicolai Wammen ( S) har et forklaring­sproblem – og han stikker hovedet i busken.
FOTO: JONAS OLUFSON Flyverskju­l Finansmini­ster Nicolai Wammen ( S) har et forklaring­sproblem – og han stikker hovedet i busken.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark