Ekstra Bladet

PUTINS NYE HOVEDPINE

Lederen af Ruslands Frivillige Korps er en farlig herre, og nu har den tidligere hooligan, nynazist og MMAkæmper udviklet sig til at blive et problem for Putin

- DAVID ATTARDO

En gruppe sabotører har de seneste dage banket på Putins dør.

Den russiske Belgorodre­gion blev således mandag og igen tirsdag angrebet på hjemlig jord af en gruppe mænd, der kalder

Lederen

Denis Kapustin – også kendt som Denis Nikitin – beskriver sig selv som lederen af Ruslands Frivillige Korps, og han gav flere interviews nær grænsen til Rusland i kølvandet på balladen i området.

Og han er ikke Hr. Hvemsom- helst.

Denis Kapustin har fået kælenavnet White Rex som følge af et nazistisk modebrand, der sælger tøj med alverdens budskaber med hyldest til Adolf Hitler og resten af nazismen.

Ifølge mediet Meduza slog det for alvor den 38- årige russisk- fødte mands navn fast i det nynazistis­ke miljø i Europa. Det i sådan en grad, at forsker i ekstremism­e Robert Claus i 2017 kaldte ham for ’ en nøgleperso­n blandt højreekstr­eme i Europa’ og en af de farligste nynazister på kontinente­t.

Forinden levede han i Tyskland, hvor han efter sigende var en del af hooliganmi­ljøet i Ruhr-distriktet.

200 hooligans

I en artikel lavet af Vice beskrives det, hvordan Denis Kapustin var mistænkt i en sag, hvor over 200 hooligans fra de tyske fodboldklu­bber FC Köln og Schalke 04 stødte sammen på Rudolfplat­z i Køln 18. januar 2014.

Et slagsmål, der i tyske medier blev beskrevet som en stor skandale, men som Denis Kapustin huskede tilbage på med store glæde i et interview med et ukrainsk medie i 2014.

– Vi vandt. Desværre ender det med en retssag, men det var en fantastisk dag. Schalke ville ikke kæmpe i skoven, men i byen, som de er vant til, lød det fra Denis Kapustin med henvisning til skovboksek­ampe, der er et udbredt fænomen i hooligan- kredse.

Slaget om Nibelungen

Og netop slagsmål har været en rød tråd i White Rex’ liv. Foruden sit liv som hooligan i Ruhr- distriktet og senere i miljøet omkring sig Ruslands Frivillige Korps.

Men hvem er denne nye samling mænd, der opererer på den russiske side af grænsen og dermed bringer en helt ny dimension ind i krigen mellem Rusland og Ukraine?

Det russiske nyhedsbude­n russiske klub CSKA Moskva levede Denis Kapustin af at arrangere MMAkæmpe.

Det store trækplaste­r var eventet ’ Kampf der Nibelungen’, der hvert år fandt sted et hemmeligt sted og reau Tass har sat navn på en række af ’sabotørern­e’, og Ekstra Bladets research viser, at der er tale om en broget flok.

Alt fra skuespille­re til hardcore nynazister har kastet sig ind i kampen for at slå kontra på Putins krig i Ukraine. havde adskillige blodige kampe på programmet.

Det var udelukkend­e for hvide mennesker, og eventet var derfor et stort event i det højreekstr­emistiske miljø, ligesom hagekors og alverdens andre nazistiske symboler angiveligt var et gennemgåen­de tema.

I dag kæmper White Rex en helt anden kamp. En kamp for Ukraines overlevels­e. En kamp imod en af verdens mest magtfulde mænd: Vladimir Putin.

En nøgleperso­n blandt højreekstr­eme i Europa

Skuespille­ren

Ifølge avisen The Eastern Herald er der også en skuespille­r blandt sabotørern­e i Belgorod- regionen.

Efter sigende er det hans mor, Valentina Pavlovna, der har fortalt til det statsejede russiske nyhedsbure­au Ria Novosti, at hun genkendte sin søn på en video, som blev lagt op af Ruslands Frivillige Korps på Telegram.

Hun fortæller til statsmedie­t, at hun ikke har haft kontakt med ham siden marts. Og det er formentlig ikke helt tilfældigt.

27. marts meldte det russiske indenrigsm­inisterium ud, at skuespille­ren var blevet sat på Ruslands liste over eftersøgte. Han var mistænkt for at være medskyldig i det, som russerne kaldte for et terrorangr­eb i Bryansk- regionen.

Her blev der åbnet ild mod et civilt køretøj, og det endte med at dræbe en mand og såre en teenager i bilen. Efterfølge­nde reagerede selveste Vladimir Putin på angrebet, som han kaldte for et terrorangr­eb.

Kirill Kanakhin er ikke just verdensken­dt for sine præstation­er som skuespille­r, men af hans profil på online- filmdataba­sen IMDb fremgår det, at han har spillet med i tre russiske film.

 ?? FOTO: VIACHESLAV
RATYNSKI ?? Denis Kapustin sammen med nogle af sine folk.
FOTO: VIACHESLAV RATYNSKI Denis Kapustin sammen med nogle af sine folk.
 ?? FOTO: VIACHESLAV RATYNSKI ?? White Rex.
FOTO: VIACHESLAV RATYNSKI White Rex.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark