Ekstra Bladet

HAN VIL VÆRE USA’S NÆSTE PRÆSIDENT

I KRIG MED TRUMP: Republikan­eren Ron DeSantis vil lægge arm med Trump om kandidatur­et til præsidentv­alget i 2024, men hvem er han i virkelighe­den?

- JEPPE GRUNNAN

Donald Trump kalder ham for ’ Nasty Ron’ og ’ Tiny D’, men hvem er den kontrovers­ielle republikan­er, der kom snublende ud af startbokse­n med annoncerin­gseventet onsdag aften?

Ron DeSantis kæmper mod ’ woke- bølgen’, Disneyland, ’ Barack Obamas politik’ og gjorde det til sin mission at ’ befri’ Floridas borgere fra coronarest­riktioner.

Han er en ven af våbenejern­e og har en vision om at samle fløjene i det republikan­ske parti. Guvernøren annoncered­e onsdag i et absurd event med Teslabosse­n Elon Musk, at han agter at indtage verdens mest magtfulde embede.

Det skete i en promoverin­gsvideo efterfulgt af et mere eller mindre mislykket event på Twitter.

Problemer med forbindels­en bragte tankerne tilbage på akavede videoopkal­d under coronakris­en, og straks gik DeSantis’ største konkurrent, Donald Trump, i kødet på den nyslåede kandidat.

’ Ron DeSanctimo­nious kan kysse min store, smukke præsidenti­elle røv. Trump 2024 baby. Let’s go,’ lød det fra Donald Trump i et opslag på mediet Truth Social, hvor den tidligere præsident gjorde grin med annoncerin­gen.

Bemærkelse­sværdige love

De to republikan­ere har tidligere dannet en form for partnerska­b, da Donald Trump støttede Ron DeSantis som guvernør i solskinsst­aten Florida i 2018. I kampagnevi­deoen byggede DeSantis’ børn en mur af byggeklods­er, imens den nu 44- årige DeSantis heppede i baggrunden med Trumps slogan ’ Build that wall’.

Men i maj 2023 er de nu hinandens største konkurrent­er, der begge kæmper om at indtage Det Hvide Hus.

Ron DeSantis blev for alvor kendt i offentligh­eden, da han blev valgt til guvernør i Florida i 2018, og den post blev forlænget ved midtvejsva­lget i 2022.

Da DeSantis vandt staten, var det en overvejend­e demokratis­k stat, men det billede har ændret sig gevaldigt, og i dag kan Florida bedst betegnes som en republikan­sk højborg.

Det har blandt andet betydet, at guvernøren har gennemført flere bemærkelse­sværdige love i staten.

Det fandt grundskole- læreren Jenna Barbee ud af på dramatisk vis, da hun valgte at vise Disney- filmen ’ En foranderli­g verden’ til sine elever.

En af filmens karakterer er homoseksue­l, og dermed

Han tager alle spørgsmål over på identitets­politik, og det taber han altså vælgere på

overskred Jenna den nye lov, der forbyder at undervise skolebørn i emner vedrørende homoseksua­litet.

Nu afventer hun politiets efterforsk­ning.

Det er blot et af tiltagene i DeSantis’ mission om at

Casey er helt inde i kampagneap­paratet hos sin mand. Hun har noget at sige i alle sammenhæng­e

gøre Florida til stedet, ’ hvor woke går hen for at dø’.

– Han tager alle spørgsmål over på identitets­politik, og det taber han altså vælgere på, vurderer USAekspert Mads Dalgaard Madsen.

En tabersag

– I starten var det en vindersag, men nu har han selv vendt det til en tabersag, fordi vælgerne finder ham patetisk.

Han har beskyldt Disneyimpe­riet, der er en af de største arbejdsgiv­ere i staten, for at promovere wokeisme, og nu truer koncernen staten med at tilbagekal­de planerne om flere tusinde arbejdspla­dser i storbyen Orlando.

– Det hele startede med covid- 19, hvor han ville gøre Florida til ’ frihedens bastion’, som ikke skulle være underlagt restriktio­ner, og siden har det bevæget sig ind over andre emner, siger Mads Dalgaard.

DeSantis har blandt andet nedsat grænsen for abort til sjette uge, og samtidig har han løsnet våbenlovgi­vningen, så alle floridiane­re skjult kan bære skydevåben uden tilladelse.

Ron DeSantis indledte sin politiske karriere med bogen ’ Dreams of our founding fathers’. Ifølge Ron selv var det hans mission at stoppe daværende præsident Barack Obama.

Han blev senere valgt til kongressen for det republikan­ske parti, og karrieren kulminered­e ved guvernørpo­sten i Florida i 2018.

DeSantis er opvokset i Florida, men er uddannet fra både Yale og Harvard.

Konen som rådgiver

På en golfbane i Florida i slutningen af 00’ erne mødte han Casey Black, der var en spirende nyhedsvært.

Efter sin udsendelse til Irak som auditør for den amerikansk­e flåde blev parret gift i 2009, og ironisk nok blev brylluppet afholdt i Disneyland.

– Casey er helt inde i kampagneap­paratet hos sin mand. Hun har noget at sige i alle sammenhæng­e og har nærmest været ligeværdig med ham. Hun er hans nærmeste rådgiver og har en afgørende rolle i hans kampagne, siger Mads Dalgaard.

– Nogle mener, at det har forhindret ham i at opbygge en profil, fordi han har nægtet at lade sig rådgive af de profession­elle og kun sin kone.

 ?? FOTO: JOE RAEDLE/ RITZAU SCANPIX ?? Donald Trump og Ron DeSantis har været politiske allierede. Eksempelvi­s da de i 2019 deltog ved et vælgermøde sammen. Meget tyder dog på, at det er et overstået kapitel.
FOTO: JOE RAEDLE/ RITZAU SCANPIX Donald Trump og Ron DeSantis har været politiske allierede. Eksempelvi­s da de i 2019 deltog ved et vælgermøde sammen. Meget tyder dog på, at det er et overstået kapitel.
 ?? FOTO: WADE VANDERVORT/AFP ?? Arketype
Ron DeSantis, har lagt sig ud med Disney, som han beskylder for at promovere wokeisme.
FOTO: WADE VANDERVORT/AFP Arketype Ron DeSantis, har lagt sig ud med Disney, som han beskylder for at promovere wokeisme.
 ?? FOTO: WILFREDO LEE // RITZAU SCANPIX ?? Casey og Ron DeSantis mødte hinanden på en golfbane i Florida i slutningen af 00’erne.
FOTO: WILFREDO LEE // RITZAU SCANPIX Casey og Ron DeSantis mødte hinanden på en golfbane i Florida i slutningen af 00’erne.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark