Ekstra Bladet

Til jobsamtale hos Joe

- HANS ENGELL , EKSTRA BLADET

MENS STORE EUROPÆISKE medier venter på, om danske Mette Frederikse­n er i spil til posten som Nato- generalsek­retær, venter Venstre på, deres formand kommer tilbage.

Folk, der har mødt Jakob EllemannJe­nsen indenfor de seneste uger og dage eller talt med ham, kan berette, det går godt. Han har fået strøm på batteriern­e, virker i alle henseender i fin form og vil være klar på broen 1. august.

Ingen kan selvfølgel­ig vide – heller ikke ham selv – hvordan tingene kommer til at fungere, når den benhårde politiske hverdag melder sig for landets vicestatsm­inister, forsvarsmi­nister og partiforma­nd.

Formentlig får den fungerende Troels Lund Poulsen tømret et bredt forsvarsfo­rlig sammen, inden Ellemann er tilbage, men den aftale, regeringen lægger op til på tirsdag, når udspillet til et nyt forsvarsfo­rlig præsentere­s, bliver ikke som tidligere en detaljeret tekst, men et rammeudspi­l for de kommende ti år. Altså den overordned­e økonomiske ramme for forsvaret, hvordan pengene fordeles over årene samt større prioriteri­nger.

Alle detaljerne skal forhandles senere, og det bliver dermed Jakob Ellemanns hovedopgav­e. I øjeblikket sidder der 10 partier omring bordet. Det er for mange til et forsvarsfo­rlig. Så en del af kunsten må bestå i at få tre- fire af partierne vippet ud eller til at gå selv.

MED ELLEMANN TILBAGE rykke rTroels Lund ’ hjem’ til Økonomimin­isteriet og Stephanie Lose til Region Syddanmark. De to har passet butikken fint, men i regeringst­oppen har man også noteret, at selv om Lose er kvik, er det tydeligt ’ hun ikke var med på Marienborg’. Med andre ord: Det var den lille kreds af toppolitik­ere fra S, V og M, der forhandled­e regering på Marienborg, som kender alle detaljerne og de indpakkede dagsordene­r, fordi de sad med ved bordet. Det gjorde hun ikke, og det kan åbenbart mærkes.

Når Jakob Ellemann vender tilbage, vil spørgsmåle­t om Mette Frederikse­n og Natoposten være afklaret, fordi en ny kandidat er udpeget. Taler man med toppolitik­ere hos S er svaret: ’ Det ender nok ikke med, Mette drager til Bruxelles, men det kan bestemt heller ikke udelukkes’.

Noget uklart. Heller ikke i Nato ved man, hvem den ny chef bliver. Der er masser af grunde til, at det ikke bliver Mette: Danmark har lige haft posten. Der er trods alt andre kvalificer­ede kandidater. Men der er også forhold, som taler for Mette F.: Alene udelukkels­esmetoden.

Nogle lande må udelukkes f. eks. Ungarn. De baltiske stater er for hidsige.

Store lande som Tyskland, Frankrig, Italien og Polen har ingen åbenlyse kandidater. Første kvinde på posten. Dygtig og erfaren forhandler. Mette F. har et godt navn i Tyskland, Frankrig og Storbritan­nien. Nu skal hun vinde Joe Biden og USA for sig.

BLIVER METTE FREDERIKSE­N hjemme, vil dansk politik være uforandret. Bliver Mette Frederikse­n generalsek­retær ( hun siger ikke nej, hvis chancen byder sig) kommer et regeringss­kifte lynhurtigt. Det absolut mest sandsynlig­e er, at Nicolai Wammen bliver statsminis­ter. Det vil både Ellemann og Løkke bakke op. Wammen har det også generelt fint med partierne i opposition­en. Formentlig vil han vælge Morten Bødskov som finansmini­ster.

Og så kan posten som erhvervsmi­nister gå til en udefra.

Gode bud ville være den politiske ordfører, Christian Rabjerg Madsen, eller den tidligere erhvervsmi­nister, Simon Kollerup. Selv om snakken kører heftigt internt hos sosserne, vil det være helt udenfor bogen, hvis et skifte på statsminis­terposten fører til kampvalg på en ekstraordi­nær kongres. Det vil midt i en besværlig regeringsp­eriode med ny regering skabe alt for megen splid og ballade.

DEN STRID KAN komme på den længere bane, hvis/ når Socialdemo­kratiet på et tidspunkt taber regeringsm­agten, men ikke i en akut situation, hvor der skal skiftes partileder og regeringsc­hef fra dag til dag.

Mette Frederikse­n sagde forleden, at hun ikke rejser til Washington med en ’ jobansøgni­ng i lommen’. Nej, selvfølgel­ig ikke. Men jeg vil vædde på, at Joe Biden er på udkig efter, hvem han vil foretrække som kommende leder af verdens største militærall­iance. Uden hans støtte kan en Nato- generalsek­retær ikke udnævnes. Så selv om Mette Frederikse­n aldrig ville indrømme det, så ser hun muligvis ikke besøget som en jobsamtale.

Men det gør USA’s præsident.

” Bliver Mette Frederikse­n generalsek­retær ( hun siger ikke nej, hvis chancen melder sig) kommer et regeringss­kifte lynhurtigt

 ?? FOTO: BERTRAND GUAY/ RITZAU SCANPIX ?? Mette Frederikse­n har ikke ’en jobansøgni­ng med i lommen’, når hun besøger Joe Biden. Men for USAs præsident er besøget en jobsamtale.
FOTO: BERTRAND GUAY/ RITZAU SCANPIX Mette Frederikse­n har ikke ’en jobansøgni­ng med i lommen’, når hun besøger Joe Biden. Men for USAs præsident er besøget en jobsamtale.
 ?? ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark