Ekstra Bladet

’ Okay så, kom indenfor’

- ALLAN LYKKE redaktione­n@ eb.dk

Filmmanden Jørgen Leth fik sit hjem smadret og mistede alt inventar, bortset fra sin computer, ved et jordskælv på Haiti i 2010. Journalist Carsten Norton og fotograf Benjamin Kürstein fik for Ekstra Bladet til opgave at finde ham. Og det lykkedes i en FN- lejr i Jacmel – den by, Leth boede i

– Carsten Norton, tidligere journalist på Ekstra Bladet, du havde fået den opgave at finde Jørgen Leth efter det store jordskælv på Haiti i januar 2010?

– Det startede faktisk på en lidt anden måde. Jeg og dengang fotograf Benjamin Kürstein befandt os i Florida på en anden opgave. Vi sad på mit hotelværel­se og så på tv, at der havde været et jordskælv på Haiti.

– Den eneste dansker, jeg kunne komme i tanke om, der boede på Haiti, var Jørgen Leth, så jeg ringede til ham. □n kvinde tog telefonen, sandsynlig­vis hans husholders­ke. Pludselig lød et brag, og forbindels­en blev afbrudt.

– Hvad gjorde du så?

– Jeg skrev en mail til redaktione­n i København og beskrev situatione­n. Midt om natten, min tid i Florida, lød beskeden så: ’ Find Jørgen Leth.’

– Nemmere sagt end gjort, formoder jeg?

– Fotografen og jeg tog til lufthavnen og nærmest på lykke og fromme købte billetter til Den Dominikans­ke Republik. Vi var fremme sent om aftenen, næste morgen tog vi ud til en lille lufthavn, og sammen med to svenske journalist­er chartrede vi et lille propelfly. ❘kke til hovedstade­n, Port- au- Prince, men til Jacmel, hvor Leth boede. Vi regnede med, at der var opslået en FN- lejr, som han havde søgt tilflugt i.

– Og så fandt I ham?

– Piloten landede på en landingsba­ne, der var en græsplæne, og mens flyet bare rullede, råbte han: ’ Nu er det ud, drenge.’ Så vi måtte springe ud med alt vores udstyr.

– Tilfældigv­is var vi landet lige ved siden af FN-lejren. Der gik vi så hen, og jeg sagde på mit bedste gymnasiefr­anske: ’Bonjour, vi leder efter monsieur Leth.’ □t øjeblik efter kommer Leths producer, Marianne Christense­n, ud. ’Hvad fanden laver ❘ her? ❘ må jo være sindssyge,’ siger hun.

– Så kommer Jørgen faktisk gående mod os. Vi præsentere­r os. Han siger: ’ Du ved jo godt, at jeg ikke taler med □kstra Bladet.’ Det var den gamle historie om kokkens datter, men vi slog på, at nu var vi rejst så langt for at tale med ham, og i øvrigt var vi ikke den slags □kstra Bladet. ’Okay så, kom indenfor.’

– Så lavede vi interviewe­t og fik det sendt hjem til Danmark. Det endte med, at han var glad for, at vi kom. Vi fik lov til at sove i lejren, og næste morgen sagde Jørgen Leth til mig: ’Carsten, nu har jeg forsonet mig med □kstra Bladet.’

 ?? ?? Ekstra Bladets forside 15. januar 2010.
Ekstra Bladets forside 15. januar 2010.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark