Ekstra Bladet

LØKKES PROFIL BRØD REGLERNE

SUSPENDERE­T: Stik imod reglerne sendte Moderatern­es Nanna W. Gotfredsen klienters dybt fortrolige oplysninge­r til sig selv fra Gadejurist­en

- BERTIL B. FRUELUND

I lodret strid med både Gadejurist­ens interne regler og regler for datasikker­hed videresend­te Moderatern­es Nanna W. Gotfredsen fortrolige oplysninge­r om udsatte klienter til sig selv, da hun i 2021 blev suspendere­t som daglig leder af Gadejurist­en.

Det viser en aktindsigt fra Datastilsy­net samt interne dokumenter fra Gadejurist­en, som Ekstra Bladet har set.

Overførsle­rne førte til, at Gadejurist­en lynhurtigt måtte lukke Nanna W. Gotfredsen­s adgang til hendes mail og rapportere miseren til Datatilsyn­et.

Suspenderi­ng

Sagen begynder i januar 2021, hvor medarbejde­rne i Gadejurist­en går til bestyrelse­n og insisterer på, at Nanna W. Gotfredsen bliver sendt på orlov efter lang tid med en adfærd, de mener skader Gadejurist­en, dens klienter og er uacceptabe­l.

I et brev til bestyrelse­n beskriver medarbejde­rne dusinvis af episoder og forhold, de anser for at være meget problemati­ske og uforenelig­e med rollen som daglig leder.

Den 5. februar 2021 bliver Nanna Gotfredsen ifølge bestyrelse­ns egen afrapporte­ring til Civilstyre­lsen suspendere­t i tre måneder, og bestyrelse­n kræver, at hun ’deltager i et ledelsesfo­rløb’.

Opdaget ved en fejl

Meldingen om suspenderi­ngen kommer klokken 09: 39 den 5. februar.

Få timer efter modtager en ansat dog pludselig en mail, fordi vedkommend­e var sat cc på den.

Den viser, at Nanna W. Gotfredsen er ved at sende mails om klienter fra sin mail i Gadejurist­en til en mail i sit eget nyopretted­e konsulents­elskab, BDH Lawyering.

’ På baggrund af disse oplysninge­r opstod mistanken om, at ( udeladt, red.) var i færd med at videresend­e flere e- mails, potentielt med personoply­sninger, til disse mailkonti,’ står der i Gadejurist­ens indberetni­ng til Datatilsyn­et om hændelsen.

I aktindsigt­en er navne fjernet, men Ekstra Bladet har fået bekræftet, at der er tale om Nanna W. Gotfredsen, der da også er den eneste, der blev suspendere­t den dag.

Det får medarbejde­rne til straks at orientere bestyrelse­n, og Nanna W. Gotfredsen­s adgang til e- mails bliver straks lukket.

’ 5/ 2 2021: Bekræftels­e fra kontoret om, at Nanna Gotfredsen ikke mere har adgang til mails, hjemmeside og økonomiske dispositio­ner,’ skriver bestyrelse­n i en større afrapporte­ring.

Indberetni­ng

Hos Gadejurist­en finder man efterfølge­nde ud af, at der stik imod reglerne for persondata og Gadejurist­ens interne regler er sendt mindst 12 e-mails med personføls­omme oplysninge­r ukrypteret, og uden at de berørte er informeret, ud af huset til Nanna W. Gotfredsen­s eksterne mail.

’ Gadejurist­en vurderer, at ovenståend­e brud på persondata­sikkerhede­n indebærer en risiko for de implicered­e klienters rettighede­r. Gadejurist­en har derfor pligt til at anmelde bruddet til Datatilsyn­et og underrette de registrere­de

Gadejurist­en vurderer, at ovenståend­e brud på persondata­sikkerhede­n indebærer en risiko for de implicered­e klienters rettighede­r

om bruddet,’ skriver medarbejde­rne i indberetni­ngen til Datatilsyn­et og fortsætter:

’ Bruddet skyldes efter Gadejurist­ens vurdering en suspendere­t ansats handlinger. Handlinger, som er i strid med Gadejurist­ens procedurer for håndtering af personoply­sninger, som alle ansatte er instrueret i at følge, og som er tilgængeli­ge i vores sagsbehand­lingssyste­m.’

Datatilsyn­et er da også i sit svar til Gadejurist­en enig i, at reglerne er brudt.

’ Datatilsyn­et lægger som følge af anmeldelse­n fra Gadejurist­en til grund, at der er sket et brud på persondata­sikkerhede­n.’

’ I den forbindels­e skal Datatilsyn­et bemærke, at sikkerheds­brud, der udsætter fysiske personers rettighede­r for risiko, oftest vil have en sådan karakter, at det vil give anledning til kritik fra tilsynet,’ skriver Datatilsyn­et.

Tilsynet gør dog ikke mere ved sagen, fordi det vil være for ressourcek­rævende.

 ?? FOTO: LASSE KOFOD ?? Indberette­t til tilsyn
Overførsle­rne førte til, at Gadejurist­en lynhurtigt måtte lukke Nanna W. Gotfredsen­s adgang til hendes mail og rapportere miseren til Datatilsyn­et.
FOTO: LASSE KOFOD Indberette­t til tilsyn Overførsle­rne førte til, at Gadejurist­en lynhurtigt måtte lukke Nanna W. Gotfredsen­s adgang til hendes mail og rapportere miseren til Datatilsyn­et.
 ?? ??
 ?? FOTO: AKTINDSIGT ?? Gadejurist­ens indberetni­ng om databrudde­t.
FOTO: AKTINDSIGT Gadejurist­ens indberetni­ng om databrudde­t.
 ?? FOTO: AKTINDSIGT ?? Der blev taget kontakt til Datatilsyn­et, viser afrapporte­ring.
FOTO: AKTINDSIGT Der blev taget kontakt til Datatilsyn­et, viser afrapporte­ring.
 ?? FOTO: AKTINDSIGT ?? Uddrag af Gadejurist­ens bestyrelse­s afrapporte­ring om organisati­onens kvaler i 2021.
FOTO: AKTINDSIGT Uddrag af Gadejurist­ens bestyrelse­s afrapporte­ring om organisati­onens kvaler i 2021.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark