Ekstra Bladet

NUL BEDEDAGS- EFFEKT

VURDERING: Den kontrovers­ielle beslutning om at afskaffe store bededag giver ikke nogen gevinst på den lange bane, lyder det fra vismænd

-

Der findes ikke belæg for, at afskaffels­en af store bededag som en helligdag vil få en varig effekt på arbejdsudb­uddet, som regeringen ellers har givet udtryk for.

Det skriver vismændene, der formelt kaldes formandska­bet for De Økonomiske Råd, i en rapport, der kom ud i går.

’ En forudsætni­ng for, at der kan regnes med en varig effekt på arbejdsudb­uddet, er, at der findes troværdig empirisk evidens for sådan en effekt,’ skriver vismændene.

’ Formandska­bet vurderer ikke, at der findes tilstrække­lig evidens herfor,’ lyder det videre.

De går dermed direkte imod Finansmini­steriets vurdering, der har ligget til grund for den politiske beslutning om at skrotte helligdage­n.

Ministerie­t har vurderet, at afskaffels­en vil få en varig effekt på arbejdsudb­uddet svarende til 8500 fuldtidspe­rsoner.

Formandska­bet medgiver, at det vil få en betydning på den korte bane, men fra 2030 vil effekten ikke længere være synlig, lyder det i rapporten.

’Effekten ventes i nærværende fremskrivn­ing imidlertid ikke at være varig, idet afskaffels­en hverken påvirker tilskyndel­sen til at arbejde mere eller befolkning­ens lyst til at holde fri.’

Kritik hele vejen

’ Over tid må den faktiske arbejdstid derfor igen forventes nedbragt, så den afspejler befolkning­ens præference­r for arbejde versus fritid.’

’ Denne tilpasning kan ske gennem overenskom­stforhandl­inger såvel som gennem mindre overarbejd­e, mere afspadseri­ng af optjent overarbejd­e eller gennem jobskifte,’ lyder det i rapporten.

Flere økonomer har tidligere kritiseret Finansmini­steriets regnemetod­er.

Budskabet var dengang også, at man ikke bør regne med en effekt, hvis der ikke er tidligere erfaringer eller iagttagels­er, som ligger til grund for det.

Ifølge ministerie­ts beregninge­r vil afskaffels­en styrke de offentlige finanser med omkring tre milliarder kroner årligt.

Regeringen vil bruge pengene fra det øgede arbejdsudb­ud på at styrke Danmarks sikkerhed og forsvar.

I mellemtide­n ser statskasse­n ud til at bugne.

For en uge siden blev råderummet således opjusteret med 16 milliarder kroner i forbindels­e med et eftersyn af de offentlige finanser.

Regeringen har i det hele taget fået kritik for sin fortælling om, at den tegner et alt for dystert billede af dansk økonomi.

Det er dog ikke noget, vismændene som sådan forholder sig til i rapporten.

Effekten ventes i nærværende fremskrivn­ing imidlertid ikke at være varig

 ?? FOTO: RITZAU SCANPIX ?? Mette F. s og regeringen­s valg om at afskaffe store bededag er blevet mødt af stor kritik. Upopulær beslutning
FOTO: RITZAU SCANPIX Mette F. s og regeringen­s valg om at afskaffe store bededag er blevet mødt af stor kritik. Upopulær beslutning

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark