Ekstra Bladet

Dna- gennembrud: Sådan fik de ham

- ALBERTE LINDE

Politiet har taget en særlig dna- metode i brug, der for nylig er begyndt at blive anvendt i Danmark.

Efter drabet nytårsafte­n gemte man nogle effekter fra den afdøde Hanne With. Heriblandt hendes bukser. Dengang indgik dna ikke i politiets efterforsk­nings værktøjska­sse. Det var først et par år senere, det kom i brug.

På ofrets bukser fandt man noget dna, som politiet mener stammer fra gerningsma­nden.

– Politiet har gjort brug af et værktøj, der kaldes slægtsskab­ssøgning. Her sammenlign­er man nogle af de eksisteren­de profiler i profilregi­stret med den formodede gerningsma­nds dna, forklarer ekspert i dna, Mikkel Meyer Andersen.

Aktiv søgning

I slutningen af 2023 fik politiet et match mellem en nær slægtning og den sigtede gerningsma­nd. Det er en søn til den sigtede, der er registrere­t i personregi­stret og dermed har ført politiet på sporet af den sigtede 53- årige.

Det er vigtigt at understreg­e, at dna- matchet aldrig kan stå alene

Drabssager forældes som udgangspun­kt aldrig. Det er kutyme, at politiet med jævne mellemrum kigger på gamle sager, for at se om der er kommet nye spor frem.

Man må formode, at politiet aktivt har efterforsk­et Hanne With drabet, da det kræver en aktiv søgning at finde frem til den slags dna oplysninge­r.

Et gennembrud

Dna- eksperten beskriver metoden med slægtssøgn­ing som et gennembrud, og han mener, at vi kan forvente, at dna- efterforsk­ning får en endnu større rolle i fremtidige efterforsk­ninger.

– Det er glædeligt, at man er begyndt at benytte denne metode. Jeg vil tro, at metoden bliver udvidet inden for de næste par år, så der også kan laves genetisk slægtsfors­kning med mere fjerne slægtninge, siger Mikkel Meyer Andersen.

Netop genetisk slægtsfors­kning med fokus på fjerne slægtninge blev anvendt i ’ Golden State Killer’ – sagen. I sagen blev Joseph James DeAngelo dømt for en række drab, der lå 40 år tilbage i tiden.

Et stærkt match

– Det er vigtigt at understreg­e, at dna- matchet aldrig kan stå alene. Der skal være andre ting i efterforsk­ningen, der bakker op om mistanken mod den sigtede, understreg­er Mikkel Meyer Andersen.

Dna- matchet mellem den anholdte, og det dna der blev fundet på Hanne Withs bukser er på en til en million, oplyste politiet onsdag. Det betragtes som et stærkt match.

Den sigtede mand nægter sig skyldig.

 ?? FOTO: GERT JENSEN ?? Dna- teknologie­n har været inde en rivende udvikling, og spor fra Hanne Withs lejlighed har været gransket talrige gange. Her bæres liget ud nytårsdag 1990 efter det brutale drab.
FOTO: GERT JENSEN Dna- teknologie­n har været inde en rivende udvikling, og spor fra Hanne Withs lejlighed har været gransket talrige gange. Her bæres liget ud nytårsdag 1990 efter det brutale drab.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark